Lär känna dig själv bättre i krigarpositionerna

01 november 2020 | Av yogobe

På vilket sätt är du en krigare? Hur gör du när det blåser runt omkring dig? Ta hjälp av yogans tre krigarpositioner för att lära dig mer om dig själv!


Virabhadrasana – vad betyder yogans krigare?

Inom yogan används främst tre olika krigare, eller krigarpositioner: Ett, två och tre. De bär alla det gemensamma sanskritnamnet Virabhadrasana. Men varför heter de så?

Vissa yogapositioner har fått sitt namn från positionens form – som Triangeln. Andra är döpta efter djur de efterliknar – som Hunden eller Kon.

Krigarpositionerna däremot, är döpta efter Virabhadra, en krigare som skapades av den hinduiska guden Shiva. Virabhadra hjälpte Shiva, förintade demoner och skyddade heliga varelser. När vi praktiserar krigarpositionerna strävar vi efter att förkroppsliga Virabhadras egenskaper, som "empowerment" eller egenmakt, mod, klarhet, och förmågan att bryta oss fria från sådant som hindrar oss från att utvecklas.

Sanskrit: vira = hjälte, bhadra = vän

Lär dig krigarpositionerna 

Krigare 1 och Krigare 2 stärker hela kroppen, är grundande och ger dig kraft. Positionerna anses också vara bra för dina tre lägsta chakran: Muladhara (rotchakrat), Swadhisthana (höftchakrat) och Manipura (magchakrat) – lär dig mer om dina chakran.

Ovan: Krigare 1

Ovan: Krigare 2

Krigare 3 utmanar din balans och stärker hela kroppen. Även här skapas kraft – och positionen grundar både kropp och själ. Här kan det kännas frustrerande om det är svårt att hålla balansen, men testa att använda positionen till att öva på acceptans och tålamod.

Ovan: Krigare 3

Det finns ytterligare en krigarposition i yogan, den som kallas omvänd krigare, solkrigare eller fredliga krigarenDet är en variant av Krigare 2 där du öppnar upp sidan av kroppen. Den stora utmaningen här är sinnet, att hålla stabilitet i benen och att hålla främre knät böjt samtidigt som du öppnar upp sidan av kroppen utan att “kollapsa” i den sida som böjs bakåt.

Ovan: Omvänd krigare

Genom att praktisera de stående krigarpositionerna bygger du styrka i benen. Du bygger grunden som håller upp dig, och du känner dig stabil. Kan du stå stadigt fastän det blåser omkring dig? Och vad händer när stabiliteten, eller som i Krigare 3 – ett ben, rycks ifrån dig i livet, i vardagen? Försök att bibehålla stabiliteten och styrkan. Våga stanna kvar.

I en av sina klasser här på Yogobe pratar yogalärare Johanna Hector om vad krigarpositionerna kan betyda för just dig. Kan du kriga och ändå behålla ett lugn? Både i ansiktet och i andetaget?

Cecilia Gustafsson pratar om att känna på självklarheten i en Krigare 2. Att ha en fast blick, en rakare väg, ett lugnare sinne. Kanske att om du vacklar med blicken, så vacklar du ibland med vägen?

Fördelar med krigare

  • Sträcker ut bröst, axlar, nacke, mage och höftböjare.
  • Stärker axlar, armar och rygg.
  • Ger kraft och energi, förbättrar din koncentrationsförmåga.
  • Är grundande
  • Stärker och sträcker ben och vrister.
  • Förbättrar balans och hållning.
  • Ökar din uthållighet.

Lästips om yoga, positioner och krigare

Yoga och träning online – träna på dina krigare

Tekniske tips
10 min

Yoga with

Teknikgenomgång för de vanligt förekommande stående krigarpositionerna.

Klass
30 min

Yoga with

En serie med yogapositioner som kan vara till hjälp om du känner dig rastlös eller orolig.

Klass
30 min

Trening with

Släpp begränsningarna och utmana hela kroppen med kraftfulla rörelser för energi och skärpa.

Klass
20 min

Yoga with

Chakraflöde med fokus på kroppen tre nedre chakran och elementen jord, vatten och eld.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]