Yoga för den kurviga kroppen

18 oktober 2020 | Av Yogobe

Hur kan vi sluta fred med kroppen – och acceptera den som den är? Att sluta se kroppen som ett hinder, och att den är i vägen? Rebecka Marie Gustafsson är yogalärare och hälsocoach och vill inspirera dig till att se hur din kropp duger precis som den är. Här får du tips på olika varianter av yogapositioner, för den större kroppen!


Hur sluter jag fred med kroppen?

I många år dömde jag min kropp för hur den såg ut och efter vad den kunde göra. Jag tränade hårt, testade olika dieter, struntade i om kroppen kraschade och körde på tills jag inte orkade längre. Formerna kom alltid tillbaka.

Jag hamnade i samma onda cirkel gång på gång. Tröstäta-Träna-Banta-Krasch...repeat. En dag fick jag nog och slöt fred med kroppen. Jag gick lite promenader då och då och slutade krångla med dieter och annat.

Så hittade jag yogan och tyckte att det var som att öppna en dörr till något magiskt. Jag fick jobba mycket med självkänslan och att acceptera mig själv som jag är.

Och så tog jag en dag beslutet att bli yogalärare. Under yogalärarutbildningen så bubblade allt det där upp till ytan igen. Jag kände mig klumpig, kände att kroppen var i vägen i många positioner, att jag fick kvävningskänslor i till exempel plogen, halasana, och att alla kom längre in i positioner utom jag. Det var ju så mycket av min kropp i vägen för mig, tyckte jag.

Jag började jämföra mig med andra.
Önskade att jag var smal och nätt och hade A-kupa.
Jag köpte en jättetajt sport-bh som skavde in i huden och till och med gav mig eksem. Allt för att dölja, trycka ihop och forma om min kropp.

Efter ett tag så insåg jag ju att det inte funkade. Jag måste sluta fred med min trogna följeslagare; kroppen.

Din kropp, din bästa vän

Tänk på kroppen som din bästa vän. Ni är på en resa tillsammans. Ni har jättekul ihop även om ni är olika. Ibland kanske din vän inte gör precis så som du vill, utan går sin egen väg. Hade du skällt ut din bästa vän då och behandlat vännen som skräp? Pressat vännen in i ett hörn och tvingat fram din vilja? Inte?

Givetvis inte. Du är ju inte elak.
Slut fred med din kropp och starta ett nytt kapitel med yogan!

Det bästa med yoga är att den är till för alla! Acceptera din kropp precis som den är och älska det som du kan göra med din kropp. Det finns mängder av yogaposer och modifieringar för den kurviga kroppen. Och du, man måste inte göra alla poser. Det är därför det finns så många att välja på ;).

Tips på modifikationer för den större kroppen

1. Framåtfällning – magen tar i och jag får ingen luft. Testa det här: Ta tag i sidorna på nedre bilringen. Dra ut åt sidorna, sedan uppåt. Andas in, andas ut fäll fram. Bilringen blir som ett extra stöd i sidorna istället.

2. Nedåtgående hund – kvävningskänslor, allting trycker ner mot bröstet och andningsvägarna. Tyngden hamnar på handlederna, magen trycks ihop och låren möts. Testa det här (du behöver 2 block och ev en vägg): Bredda mellan armar och ben. Lägg händerna på block. Du kommer upp lite då och allt trycks inte ihop lika mycket. Lite snällare för handlederna också. Om du är orolig att blocken ska glida iväg, sätt dem mot en vägg.

3. Barnets position – den positionen som ska vara så bekväm trycker ihop allt. Usch. Testa det här (du behöver 2-3 block och ett bolster): Lägg ut några block och lägg ett bolster över dem, alternativt endast bolster. Lägg dig över bolstret i en bekväm krama-kudde pose. Skönt!

4. Chaturanga Dandasana – svårt att ha raka ben när allt annat hamnar i mattan. Armarna kämpar för att hålla upp kroppen. Testa det här (du behöver ett bolster): Lägg ett bolster under kroppen och du kan känna på posen. Ta-da!

5. Skulderstående och 6. Plogen – bilring ett ramlar ner på bilring två och trycker ner pattarna mot ansiktet. Ungefär så. Kvävningskänslan är hemsk! Det gör ont i ryggen och i skulderståendet känns det rejält i armbågar och handleder också. Hjälp! Testa det här (du behöver 1-2 filtar, 1-2 block, 1 bolster, 1 yoga-strap och ev en vägg eller stol):

  • Skulderstående: Vik ihop 1-2 filtar och lägg under ryggen. Ta ett block (eller 2) och sätt i korsryggen. Slappna av i axlarna. Armarna lätt ut åt sidan. Benen strävar uppåt. Om det frestar på att ha benen i luften, kryp nära en vägg.
  • Plogen: Testa att ställa en stol bakom huvudet och ett bolster eller block i korsryggen. Se om du kan nå stolen med fötterna.
  • Alternativ 2 (personlig favorit): Testa en variation av viparita karani (liggande med benen rakt upp) istället: Hämta bolster och yoga-strap och dra mattan nära en vägg så att du kan slänga upp benen mot väggen. Lägg bolstret i korsryggen, sätt bandet om fötterna och låt benen komma upp mot väggen samtidigt som du drar i yoga-strapen för att stretcha baksidan. Väggen finns där som en trygghet att komma tillbaka till.

7. Malasana (även kallad yogasquat): Knäna gör ont, det frestar på ryggen och allting trycks ihop. Testa det här (du behöver 1 filt, 1 ihoprullad yogamatta eller en till filt, en vägg.): Rulla ihop en filt, ställ dig mot en vägg och stoppa filten i knävecken medans du kommer ner i din malasana med väggen som stöd för ryggen. Knäna mår bättre och du behöver heller inte vara rädd att ramla bakåt. Om du har svårt att få ner hela foten, rulla ihop en yogamatta eller en filt och lägg som stöd under hälarna.

Lycka till finaste du!

Illustrationer: Rebecka Marie Gustafsson

Yoga för större kroppar på Yogobe 

På Yogobe har Frida Lindgren Karlsson och Milla Floryd tagit fram yogaklasser anpassade för större kroppar – med modifikationer, tips och tricks.  Läs mer om Yoga för större kroppar!

Klass
20 min

Yoga with

För ALLA som vill utforska yoga på ett lugnt och skonsamt sätt.

Tekniske tips
5 min

Yoga with

Teknikklass för dig med en större kropp som behöver mer utrymme i solhälsningen.

Klass
60 min

Yoga with

Ta med ditt nyfikna och utforskande jag till yogamattan för en stund som passar alla, oavsett kroppsform.

Klass
60 min

Yoga with

Lekfullt och utmanande för dig som vill ha lite mer utrymme när du rör dig.

Kurviga yogis att checka in för tips och inspiration

Lästips

Om Rebecka Marie Gustafsson

Rebecka är yogalärare och hälsocoach med fokus på Skogen som återhämtning (skogsdetox) samt yoga för kvinnor. Rebecka började med yoga efter en stresskollaps 2011 och utbildade sig 2017 till yogalärare. Hon växte upp i Japan och familjen bodde mestadels i naturområden (b.la vid foten av en vulkan), därför blev shinrin-yoku en naturlig del av Rebeckas liv.

Rebecka kom till Sverige som 14-åring och började direkt rikta in sig på en karriär som konstnär, men livet tog andra vändningar och som 22-åring råkade hon ut för en svår olycka som fick henne att värdera om livet och våga ta nya steg. Rebecka vill idag dela med sig yoga på ett roligt och enkelt sätt, och hon vill inspirera dig som tror att du är ”för tjock” för yoga. Struntprat. Lets do this!

Läs mer om Rebecka på 100 yoga teachers, på hennes hemsida och på Facebook!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]