Må bra som student – hållbar hälsa

08 januar 2023 | Av Yogobe

Hinner du med hälsan när pluggandet drar igång igen, eller i tentastressen? Vi ger dig en guide till hur du kan må bra – och du som student har gratis medlemskap på Yogobe. Läs mer här!


Yogobe är gratis för dig som student via Mecenat

Du som student har gratis tillgång till Yogobe genom vårt samarbete med Mecenat. Du får prenumerationen termin för termin. Innevarande period pågår till och med 31 januari och därefter får du nästa kod för vårterminen. Du finner all information om du får tillgång till din kod här! Vi på Yogobe vill väldigt gärna vara med dig och stötta dig under studietiden. 

Hitta en hållbar studie- och livssituation

När vi väljer att lägga tid på sådant vi mår bra av och strukturer upp studierna så att de blir hanterbara, ökar chanserna att studierna – och livet i stort – blir så mycket roligare! Planera in det som du mår bra av, om det är träffar med vänner, en keramikkurs, tränings- eller yogapass, att måla eller laga långa middagar. Det ger energi till studierna.

Enkla tips för fysisk och psykisk hälsa för studenter 

  • Träning: Många studier innebär mycket sittande och tänkande processande, träning är bra för alla och särskilt viktigt för att du ska må bra genom hela studietiden.
  • Pauser under dagen: Rörelsepauser hjälper dig både att minska stillasittande och få ny energi samt klarhet till huvudet. Du kan också använda pauser till andningsövningar eller avslappning för att kunna ta in mer information och minska stress.
  • Återhämtning och avslappning: För att kunna ta in och smälta det vi har lärt oss behöver vi kunna slappna av och ge oss återhämtning, på samma sätt som att kroppen behöver vila efter ansträngning. Minska anspänningar från studierna och förebygg smärta och trötthet, irritation eller koncentrationssvårigheter.
  • Sömnen är också viktig: Varva ner på kvällen och se till att få sex-åtta timmar sömn per natt, vilket generellt sätt är lagom – hur mycket vi behöver är individuellt. Sömnen hjälper dig att klara av stress, kunna ta in information bättre och hålla dig frisk. Här hittar du övningar som hjälper dig att sova bättre.
  • Hantera stress och oro: Mindfulness och mental träning är fantastiska verktyg för att hantera studiestressen. Så fort orostankar kommer upp – fokusera på det du kan göra – uppgiften här och nu. Oron stressar bara, inte hjälper. Du kan använda oron till att skapa en handlingsplan och se till så att du har koll på vad du har för uppgifter framför dig, men det är lätt att tankarna skenar iväg i loopar. Då är avslappningsövningar bra för att kunna stoppa det icke-konstruktiva tankesnurret, få vila och genom det dessutom mer kreativitet och klartänkthet. Kan vi slappna av blir det också lättare att ta in kunskap.

Fler tips för att må bra, fysiskt & psykiskt, under studietiden

  • Skapa bra rutiner – I början är det mycket nytt, hitta din dags- och veckorytm.
  • Planera dina studiedagar – Kan du sätta en start- och sluttid?
  • Ät bra – Regelbundet, tre huvudmål och två-tre mellanmål är en bra utgångspunkt. Ta tid för att planera, handla och förbereda. Köp hem bra och billiga råvaror, gör storkok och matlådor.
  • Våga ta kontakt – Kanske har du lämnat din familj och vänner och flyttat till en ny stad. Det kan ta tid att bygga upp ett nytt nätverk, men vänner och goda sammanhang är viktigt för att vi ska känna trygghet och glädje. Umgänget ska fylla dig med ny energi. Det brukar finnas föreningar på universitetet/högskolan, men det finns också många föreningar av olika slag där man kan träffa vänner utanför studietid.
    • Varför inte engagera dig i en ideell organisation (i den mån du hinner med), börja prata med någon på gymmet eller i yogastudion, bjuda in till bok- eller filmklubb, fråga om grannen vill ha hjälp att rasta hunden eller presentera dig i studentkorridoren. Kanske superobekvämt – men det är troligtvis många som är i samma sits.
  • Alkohol – Se till att du har kontroll över ditt drickande. Våga tacka nej, det är du som bestämmer hur festen skall bli, inte dina vänner eller alkoholen.

Läs mer om att må bra som student

Yoga, träning och avslappning online för hela hälsan

Ny
20 min

Trening with

Träna hela koppen och fokusera på styrka och rörlighet med skonsamma övningar för knäna.

Klass
15 min

Yoga with

Utmana både rörlighet och styrka i höfter, bål och axlar med lekfullhet och kraft.

Ny
60 min

Yoga with

Varva ner och stötta din tänkande hjärna i övergången från arbets- eller skoldagen in i din lediga tid.

Ny
5 min

Meditere with

Låt kroppen förstå att du är hållen och trygg, när känslor av rädsla och oron dyker upp.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Källa (tipsen): Studenthälsan i Gävle 

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]