Våga senioryoga – träning utformad för åldrandets utmaningar 

06 juni 2021 | Av Hillevi Borga

Senioryoga, vad är det? Är det någon skillnad på senioryoga och annan yoga? Och varför ska jag yoga? Här berättar jag mer om fördelarna med yoga som bidrar till bättre balans, rörlighet och styrka medan vi blir äldre.


Senioryoga – både förebyggande och rehabiliterande

Senioryogan är yoga anpassad och utformad utifrån de förändringar man kan stå inför som senior. Den åldrande kroppen är ju fantastisk på så många sätt och det finns många anledningar till tacksamhet över den. Men faktum är att med åldrandet möts vi av en del utmaningar. För en del blir balansen sämre, vi förlorar muskelmassa, kanske skelettet blir skörare och hörseln lite nedsatt. Kanske sjukdom, skador och annan ohälsa har gjort att vi inte rört på oss så mycket som tidigare och generellt tappat såväl ork som rörlighet.

Vår kropp och knopp behöver fysisk aktivitet för att bibehålla sin vitalitet, vi behöver låta leder och muskler arbeta. Vi behöver träna vår balans, våra lungor och hjärta. Vi behöver även träna vår förmåga till koncentration och uppmärksamhet. All forskning visar att oavsett ålder så är fysisk träning bra för oss och resultaten på förbättrande av hälsa och livskvalité av träning och rörelse är fantastiska. Yogan kan således vara både rehabiliterande och förebyggande.

Yoga för seniorer med hänsyn till åldrandets olika faktorer

Vid ett senioryogapass tar man hänsyn till åldrandets olika faktorer. Övningarna utförs på ett säkert sätt som är utformat för att möta de behov och förutsättningar som finns. Beroende på förmågan hos individen i gruppen så anpassas klassen. Kanske någon på grund av artros i leder, eller en opererad höft hellre sitter på stol i stället för på golvet. Kanske det behövs extra stöd i balansövningar och då erbjuds stöd mot exempelvis en vägg. Att ta sig upp och ner från golvet i en ändlös serie av solhälsningar är troligen i denna fas av livet inte ett smart sätt att arbeta med cirkulation och flöde i kroppen, därför väljer man andra övningar.

Andningen som är central i yogan är ju även central i livet. Att förbättra sin andningsmuskulatur, och andningsteknik, att få rörlighet i en stel bröstkorg och kunna ta lite djupare andetag med hjälp av rörelse och andningsövningar är fantastiskt vitaliserande. Våra celler vill ju inget hellre än få ordentligt med syre för att må bra.

Andningsövningarna, meditationer och rörelse stillar sinnet, lindrar oro och förbättrar både förmågan till koncentration och minne. Även en förbättrad nattsömn är för många en positiv bieffekt av praktiken.

Att praktisera yoga som senior lönar sig många gånger stort. Ta mod till dig och prova, så får du se om det är något för dig.

Nyhet! Senioryoga online med Hillevi Borga

Nu kan du bli guidad i senioryoga av Hillevi Borga här på Yogobe! I den här playlisten hittar du ett urval av våra senioryogaklasser och i videobiblioteket hittar du alla våra sekvenser med senioryoga

Läs mer om yoga och träning för livet

Videotips – prova senioryoga online

Foredrag
5 min

Yoga with

Hillevi Borga berättar om senioryoga och hur vår kropp påverkas när vi blir äldre.

Klass
20 min

Yoga with

Enkla övningar som syftar till att skapa kroppsmedvetenhet och rörlighet.

Klass
15 min

Puste with

Övningar för att bli medveten om och stärka andetaget, hur du andas och var du andas.

Klass
10 min

Yoga with

Senioryogaklass med fokus på balansträning. Den utförs tryggt och säkert med stöd av en stol och vägg.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Hillevi Borga

Hillevi arbetar sedan mer än 20 år som legitimerad fysioterapeut samt sedan många år även som yogalärare. Med sin breda erfarenhet sprider hon viktig kunskap genom att bland annat utbilda andra yogalärare i bland annat yogans anatomi.

Les mer