Utforska Nerve Flossing och MFR med mig  

19 januar 2021 | Av Milla Floryd

Kan man ta hand om sina nerver och sin fascia? Isåfall hur? Ja! Nerve Flossing och MFR gör just det. Nu finns nya videor där du kan utforska de båda teknikerna med mig här på Yogobe. Här kan du läsa mer om hur det går till – och varför du kan behöva "flossa" annat än dina tänder.


Vad är Nerve Flossing och MFR och vad är skillnaden mellan teknikerna?

Nerve Flossing, som kan översättas till nervglidning på svenska och MFR, myofasciell release, är två koncept där man zoomar in och bearbetar ett särskilt system i kroppen. I Nerve Flossing arbetar man med nerverna och i MFR fokuserar man på fascian, bindväven. Nervglidning och MFR är alltså två helt olika tekniker som har mycket lite gemensamt, men det kan ändå var intressant att kombinera dessa tekniker tillsammans vilket du nu kan göra med mig här på Yogobe. 

Denna tabell ger en snabb överblick av deras olikheter:

Nervglidning – tekniken att glida med en nerv

Nervglidning, nerve flossing, är en teknik där syftet är att glida med en utvald nerv. För att lyckas med detta så vill du ha avspända muskler och undvika all form av stretch. Samma rörelse upprepas ett flertal gånger och min personliga upplevelse är att det inte är speciellt sensationsrikt – vilket gör övningarna ganska så avancerade då det är mycket mänskligt att söka sensation. En vill ju få kvitto på att övningen gör nånting. Att tiden och engagemanget som investeras har nån effekt.

För mig så kommer det där kvittot efter övningen. I pausen, i stillheten efteråt. I iakttagandet. Där kan jag känna, där flödar sensation. För mig, när jag glidit ischasnerven till exempel så kan jag få upplevelsen av mer fri rymd i min höft, en lätthet kring sittbenet, ett ökat energiflöde i baksida lår. Nervglidningen hjälper dig att optimera nervens rörlighet och glidförmåga.

MFR – tekniken som släpper på muskelspänningar och hydraliserar fascian

MFR, myofasciell release, är en teknik som syftar till att hydralisera fascian. Att öka vätske- och informationsflödet i det magiska nätvärk som fascian är. Eller så kan man använda tekniken för att släppa på spänningar i musklerna. Effekten kommer att vara densamma oavsett vad för intention du har när du tar dig an övningarna. Tekniken är okomplicerad och rättfram men kräver lite utrusning. Till skillnad från nerve flossing så är den här tekniken ofta mycket sensationsrik, vilket för de flesta upplevs som belönande. MFR är ett effektivt sätt att öka proprioception vilket ger en förfinad medvetenhet kring kroppen och dess relation till omvärlden.

Effekten är påtaglig men inte bestående, längre stunder och mer investerat engagemang ger inte nödvändigtvis ökad effekt.

Jag har spelat in några klasser med nervglidning, några med MFR och några klasser där du får utforska vad din kropp och knopp får för upplevelse när dessa två tekniker kombineras med varandra.

Mycket nöje!

Lästips för att lugna nerverna

Videotips med Nerve Flossing och MFR online

Klass
15 min

Yoga with

Släpp spänningar i nacke och axlar och förebygg eventuell spänningshuvudvärk.

Klass
20 min

Yoga with

Utforska ett flöde som får dina nerver att må bra och kan förebygga smärta.

Klass
30 min

Yoga with

Fem enkla och effektiva övningar med självmassage för nacke, axlar och rygg.

Klass
20 min

Yoga with

Quickfix för mage och psoas för ökad circulation efter stillasittande.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här för att komma igång direkt!

Milla Floryd

Milla är en dynamisk och mångfacetterad akrobat och yogalärare inom Hatha, Acro yoga, Yoga wings och Kontaktyoga.

Les mer