Pausa Smart – enkla och effektiva övningar du kan göra på jobbet

20 januar 2021 | Av Camilla Oldberg

Hur ofta stannar du upp och tar en kort paus på jobbet? Låter kroppen få sträcka på sig, axlarna få slappna av, hjärnan få en kort vila? Mikropauser är toppen för fokus, kreativitet samt både för kropp och sinne. Här ger jag några tips på enkla övningar att göra på jobbet, eller vart som. 


Gör smarta mikropauser under arbetsdagen  

Du jobbar. Allt rullar på. Plötsligt har det gått ett par timmar. Kanske har du under denna stund suttit fokuserad vid ditt skrivbord, eller stått, sprungit i sjukhuskorridorer eller jagat efter barn. Ett jobb kan ju se så olika ut, men oavsett vad vi gör behöver vi komma ihåg att pausa mellan varven.

Den som har ett flexibelt arbete och som styr sin egen tid kan själv välja när man vill ta en paus (sen är det inte alltid man gör det trots att man har möjligheten). För andra är det svårare att gå ifrån. Då kan det kännas skönt att veta att det finns massor man kan göra i stunden. Korta pauser som bara tar från några sekunder upp till en enstaka minut. Vi har satt ihop våra bästa övningar för en fullspäckad vardag som ändå tillåter små andningshål i form av en mikropaus. Eller varför inte fem utspridda över hela dagen?

6 enkla övningar du kan göra medan du jobbar

Dessa övningar är en del av Pausa Smart och utgår från dörren, bordet, väggen, stolen och fönstret. Inga konstiga redskap med andra ord och bara ett ögonblick i varje position. Stanna upp, rör på kroppen och andas!

  • Hela kroppen
    Sträck upp armarna mot exempelvis en dörröppning och luta vikten lätt framåt för att sträcka ut hela kroppen. Bara 5-10 sekunder i den här känns befriande.
  • Stående sidoböj
    Sträck upp armarna och fläta samman fingrarna. Luta armarna åt ena sidan och höften i motsatt håll. Gör sedan samma sak på andra sidan.
  • Bevara baksidan
    Utnyttja väggen för att öppna bröstet och sträcka ut hela baksidan, rygg som ben. Tryck händerna mot väggen ungefär i brösthöjd. Backa fötterna och sänk ner huvudet mellan armarna.
  • Rotera mera
    Hjälp ryggen att behålla sin flexibilitet genom att rotera genom ryggraden dagligen. Sitt med benen framåt. Ta ena armen bakom ryggstödet, den andra handen mot utsida lår eller ta tag under stolssitsen. Twista åt höger och sedan åt vänster. Kort och effektivt.
  • Framsida/baksida lår mot bord
    Benen blir stela om vi sitter och trötta när vi står och går. Följande positioner hjälper att bringa tillbaka energin i underkroppen oavsett hur du tillbringar din tid. Ta tag i en fot med handen på samma sida och för hälen mot rumpan. Sträva knät neråt. Tryck höften lätt framåt. Ta sedan samma ben och sätt foten en bit framför den andra. Låt det främre benet vara rakt, men böj det bakre och luta vikten mot ditt böjda ben. Sträck ut baksida lår. Byt sida och upprepa.
  • Kasta ett öga ut genom fönstret
    Låt huvudet få vila från arbetet en stund och ställ dig vid ett fönster. Kika nyfiket på allt du ser utanför. Förlora dig i stunden för ett ögonblick och fördjupa dig i detaljerna.

Pausa Smart – koncept framtaget av Yogobe och Creo Hälsa

För att hjälpa dig att ta små mikropauser och få igång kroppen under arbetsdagen finns här på Yogobe Pausa Smart – effektiv pausträning online. Pausa Smart riktar sig till arbetsgivare och är en tjänst och verktyg som ger medarbetare guidning via videor online till smarta pauser under arbetsdagen. Videorna kan utföras framför skrivbordet och har utgångspunkt i individens behov för stunden.

Tipsa den som är friskvårdsansvarig på ditt företag till skaffa Pausa Smart. Låter detta intressant? Hör av dig till [email protected] för att veta mer.

Pausa Smart Office Challenge

Vill du få en kick-start och komma igång med smarta pauser under arbetsdagen? Häng på Pausa Smart Office Challenge – en 4-veckors utmaning vars syfte är att hjälpa och peppa dig att ta pauser i din vardag för fysiskt och mentalt välbefinnande. Utmaningen består av videor som guidar dig genom mindfulnessövningar och rörelseövningar för att hjälpa dig möta stress, spänningar, smärta och stelhet i kroppen. Utmaningen är tillgänglig för alla aktiva medlemmar på Yogobe.

Vill du att ditt företag också ska haka på utmaningen? Hör av dig till [email protected]!

Lästips

Videotips – korta övningar som ger en skön paus under arbetsdagen

Klass
5 min

Puste with

Andningssekvens som stärker dig inför en utmaning.

Klass
10 min

Yoga with

Avslappning och stretch för välbehag i kropp och knopp.

Klass
10 min

Yoga with

Kom tillbaka med ny energi resten av dagen.

Klass
15 min

Yoga with

Ge dig själv en välgörande paus vid ditt skrivbord.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här för att komma igång direkt!

Camilla Oldberg

Camilla är en passionerad yogini från Alingsås som är specialiserad på Global Yoga och medgrundare till Pausa smart – yoga på jobbet. Hennes pedagogik och fina sätt att fömedla yogan gör henne till en omtyckt inspiratör.

Les mer