Hälsohets, ätstörningar och vägar till inre hälsa

15 mai 2022 | Av Elina Sundström

Känner du att någonting skaver, som lätt går ut över mat, träning eller synen på dig själv och din kropp? Här delar jag med mig av några tankar kring vad hälsa är och inte, och hur du kan hjälpa dig själv till hälsa från grunden.


Vad är hälsohets? 

Vad är egentligen hälsa, och när blir det hets? Det finns ingen vedertagen definition, inget medicinskt begrepp. Men jag tror att i många fall handlar ångest kring mat och träning i grunden om något annat. Jag skrev en bok om Hälsohets*, för att jag saknade ett perspektiv inom vården som handlar om grundorsaken till ätstörningar och kroppsångest. Det viktigaste är vad som slår an i dig, vad hälsa innerst inne är för dig själv. Här är några av mina tankar kring vad hälsohets är:

Svaret är individuellt. Varje person har sitt varför, sina behov, sin balans och vad som hjälper respektive stjälper till hälsa, likväl som det finns lika många orsaker till hälsohets och ätstörningar som det finns personer.  Men en definition av hälsohets är att en jakt på att vara hälsosam har blivit ohälsosam. Du styrs nu av ångest, stress och press, och du kommer längre ifrån välmåendet. Det handlar alltså inte om antal kalorier, exakt vad du äter eller hur du tränar, utan känslan, intentionen, syftet och din känsla inuti.  Jag tror att det ofta också har att göra med någonting på insidan som inte mår bra eller tidigare eller nuvarande livssituationer, se mer längre ner.

Vill du ta hand om din hälsa utan hets? Utifrån vad just du mår bra av & som värnar om hela ditt välmående? Gå med i utmaningen 16 Weeks of Well! Gratis för alla medlemmar med accesstid!

Vad är skillnaden mellan hälsomedvetenhet och hälsohets?

En sund hälsomedvetenhet är inte samma som hälsohets. Men det kan också vara svårt att hitta balansen, i en värld med så mycket budskap som rör (o)hälsa hela tiden. Relationen till mat och den egna kroppen är problematisk för många. Ibland blir det ett sådant rabalder kring kakans vara eller inte vara: Har du en ätstörning som inte äter en kaka? Men också budskap om att det inte är bra att äta för mycket socker – inte konstigt att många blir snurriga! Du själv avgör hur du vill ha det i ditt liv.

Att överträning – eller brist på återhämtning – inte är bra för kroppen, eller att för lite näring inte är bra är såklart givet, på samma sätt som för lite rörelse eller för mycket och ensidig kost inte är bra.  Hetsen jag pratar om är den som sitter i hur vi stressar oss: Jag tror att i många fall handlar hets kring mat och träning i grunden om något annat (Givetvis inte för alla. Det finns lika många orsaker som personer!):

 • Det kan vara att inte lyssna på sina ja och nej, utan köra över sina gränser.
 • Obekräftade känslor eller behov som tas ut i mat/träning,
 • För mycket stress och en ohållbar livssituation.
 • Relationsbesvär, tidigare otrygga erfarenheter i livet etc och en känsla av att inte duga, eller föreställningar om hur du behöver vara både som individ och för att passa in.


Självhjälp vid inre ohälsa

 • Stärka det sunda: Jag skulle vilja lyfta fram det friska i varje individ och stärka– visa andra vägar att hantera livet, känslor, behov, kriser och sorger än att pressa sig och ta ut det över bland annat maten. Alla har sina egna behov och vägar.
 • Reflektion kring grunden: Fråga dig själv – Vad är det som finns i just min grund? Vilka behov, känslor, invanda sanningar eller oro bär du på? Därifrån – se vad du kan jobba vidare med, på egen hand eller med hjälp av en terapeut,
 • Goda sammanhang kan vara stöttande. Både att få prata ut om det du känner, men också för att fokusera på något annat och känna gemenskap.
 • Flytta fokus – från vad du tror att du måste till vad du vill. När tankarna blivit ångestfyllda, se om du kan göra någonting annat, för att inte dras ner i en loop av tankegångar. Det betyder inte att förneka känslor – tillåt dig att känna, men tankarna däremot kan lätt växa sig större och större.
 • Vad är viktigt på riktigt och meningsfullt för just dig? Ibland fastnar vi så lätt på antalet kalorier eller kilo – se vad det är för riktning i livet din själ längtar efter och vill fokusera på!
 • Ifrågasätt ideal och inspireras av förebilder: Det är lätt att påverkas av allt vi ser och tar in, vidga gärna perspektivet av vad hälsa innebär. Se dig omkring på de du inspireras av i livet: Vilka egenskaper har de? De finns högst troligt i dig med, även om du inte alltid tror det. Kanske märker du att du fastnat i att söka perfektion fastän du egentligen uppskattar omtanke, mod eller busighet mest? Vad händer om du kliver in i de egenskaperna av dig lite mer?
 • Lyssna på kroppen och vad den behöver: Hur vanligt är det inte att äta någonting, när vi egentligen behöver vila? Eller tvärtom, pressar bort dina behov av mat? Det kanske inte alltid går att vila just då, men ibland missar vi till och med signalerna. Stanna upp ett par andetag och fråga vad kroppen egentligen säger.
 • Stärk relationen till dig: Kroppsbaserade metoder så som yoga men också kontemplativa metoder som meditation, självmedkänsla eller journaling, kan vara till hjälp för att börja skapa en relation till dig själv och din kropp.
 • Träna på att släppa kontrollen och öka lekfullheten. Släpp fram barnet i dig, både den lekfulla varianten och barnet som har behov som du kan ge dig själv nu.

Hjälp & stöd om du inte mår bra

Vid allvarliga ätstörningar, tveka inte att söka till en ätstörningsenhet. Mår du psykiskt dåligt med andra symptom än just ätstörningar – sök till vårdcentral för att få hjälp. Organisationer som kan ge kompletterande stöd:

 • Frisk & Fri har utöver det kompletterande grupper och mentorer man kan få stöd av runt om i landet. Du kan få stöd både i att hantera din sjukdom och orsaken, om det finns en sådan för just dig.
 • Tjejzonen finns som stöd om du är tjej mellan 10 och 25 år. Medmänniskor lyssnar och stöttar dig i det du går igenom i livet just nu.
 • Mind har linjer du kan ringa till för stöd vid psykisk ohälsa, ensamhet eller för att bryta tankar kring självmord.

Jag hoppas att du får bli mött med bekräftelse och medmänsklighet om du är i processen att göra din kropp till en trygg plats att våga vara i. Någon som ser, hör och är med dig, som tillåter dig att få känna, och går med dig vad som dyker upp. Det finns bra stöd att få, ge inte upp!

Playlists för att rå om dig själv inifrån

Yoga och meditation online för självmedkänsla

Klass
10 min

Meditere with

Mindfulnessövning för att stötta dig själv till självmedkänsla när du upplever stress, med leg. psykologen Mona Drar.

Klass
10 min

Meditere with

En meditation som hjälper dig möta livets prövningar och öva på self-compassion, självmedkänsla.

Klass
20 min

Meditere with

En liggande kroppsscanning där du får uppmärksamma kroppen och stötta dig själv med hjälp av självmedkänsla, med Mona Drar, leg. psykolog.

Klass
15 min

Meditere with

Opening to loving kindness through a meditation of affirmation.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

*Om boken Hälsohets: Boken har såväl olika personliga berättelser av killar och tjejer, kvinnor och män, som samtal med behandlare, en diskussion om vad hälsohets är (och inte är!) – och vägar till välmående.

Elina Sundström

Content manager på Yogobe och yogalärare. Med bakgrund som journalist, författare, föreläsare och utbildare i samarbete med andra, inom hälsa och psykologi. Går just nu 300 timmarsutbildning inom traumaanpassad yoga. och studerar gärna vidare någonting kontinuerligt, inom psykologi, hälsa och yoga. Älskar att möta och lära av människor men också tid för sig själv eller med de närmsta, gärna i naturen och med djur. Kör gärna både hårt på gymmet och lugnaste av yin och restorative yoga.

Les mer