Våga släppa kontrollen och hitta glädjen

24 mai 2022 | Av Linda Åslev

När släppte du loss riktigt ordentligt senast? På riktigt, släppte loss? På yogamattan, i vardagen? Det kan kännas konstigt om vi inte är vana. Men kan du känna efter, är det inte något inom dig som bara vill hoppa, studsa, helt enkelt go crazy ibland? Här får du tips på hur du kan släppa kontrollen lite mer!Att fastna i att yoga ska vara på ett visst sätt

Har du kanske mitt i en yogasekvens kommit på dig själv med ett hårt ansiktsuttryck och ett mycket allvarligt sinne? Att snöa in på att positionerna ska se ut på ett visst sätt.

Been there, done that! För det är så lätt att fastna i det där allvarliga, i all teknik och någon tanke om att yoga är just allvarligt. Så lätt att glömma att det är så fantastiskt underbart att få använda vår kropp, att hitta in i oss själva och hitta fokus. Såväl på yogamattan som i träningen och vardagen i allmänhet. Det ska vara kul. Och gärna lekfullt!

Släpp loss – rörelseglädje för lyckohormoner

Vad skulle hända om du testade att frigöra dig från allt det där hårda och öppna upp för det mjuka, det där ljuvliga rosa fluffet som bor inom dig, men som så sällan får komma ut? Öppna upp för leken och glädjen. Dansa. Hoppa. Skutta. Le! 

Så på med sprudlande musik i högtalarna eller bara dansa till din inre ljuva musik. Gör precis vad det där inre barnet vill få göra, släpp ut, släpp loss, gör dig fri. 

Tips för en mer glädjefylld yoga, träning & vardag

  • Kliv bort från "hur det ska se ut" – testa att för en stund försöka släppa alla bilder av hur det ”borde” se ut. Istället: Hur känns det? Och vad behöver jag idag? Kanske är det att ge blanka tusan i bilden av att se dig själv som en vuxen och seriös person.
  • Le, le, le! Stanna upp och fejka ett leende, tills det blir ett riktigt – när du yogar, tränar, vilar eller när som. Kroppen är lättlurad som tusan, en kort stund räcker. Väck lyckohormonerna till liv och låt hela dig skratta, från topp till tå. :)
  • Dansa & rör dig fritt – sätt på en skön låt, dansa fritt eller rör dig så som din kropp vill och behöver, utan att bry dig om hur det ser ut.
  • Freak out, under yogaklassen – ta en stund mitt i ditt flowpass och släpp kroppen, och själen fri, rör kroppen som den vill, gärna utanför mattan.
  • Kör en dynamisk meditation – låt meditationen bli en shaking, istället för att sitta stilla.
  • Låna en studsmatta – ta över ungarnas studsmatta, eller låna grannens, hoppa, spring, snurra och kör skiten ur kroppen med ett leende på läpparna. Att hoppa och skaka är även bra för lymfsystemet – två i en helt enkelt.
  • Bjud in mjukhet i träningspasset – mellan benböj, utfall, crunches och plankor, rör dig helt fritt, skaka, dansa, gör sköna och fria rörlighetsövningar.
  • Lek i naturen – gå ut i skogen och hoppa från sten till sten, svinga dig runt träd – använd det som finns tillgängligt. Skrik ut din glädje från toppen av ett berg. Rulla dig i gräset och slå kullerbyttor.
  • Lek & dansa i regnet – Spring ut i regnet och låt dig bli dyngsur. Hoppa i vattenpölar, dansa och hoppa. Har du barn kommer du garanterat göra deras dag. :)

"Since death will take us anyway, why live our life in fear? Why not die to our old ways and be free to live?" – Jack Kornfield

Länktips

Sköna & lekfulla yoga- & träningsklasser online

För fler frigörande sekvenser:

Playlist: Släpp loss & kliv utanför boxen

Ny
5 min

Grow with

Minska stress och öka livslusten med lekfullhet i vardagen.

Klass
15 min

Meditere with

Stående lekfulla rörelser – checka in med och lyssna på kroppen och rör dig fritt, utifrån vad som känns skönt.

Ny
15 min

Meditere with

Skaka bort spänningar genom denna aktiva meditation till skön musik. (UTAN GUIDNING)

Ny
5 min

Trening with

Ta fram din inre gudinna och dansa för energi och ökade vibrationer. Du kommer skina efter klassen!

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Linda Åslev

Linda brinner för yoga och personlig utveckling. Hon är en del av Yogobe Crew, där hon arbetar med bland annat kvalitetssäkring, projektledning och content marketing. Utöver detta arbetar hon även som yogalärare.

Les mer