Självmedkänsla för dig som nyss blivit förälder – övningar & tips

27 mars 2024 | Av Jovanna Stolt

Compassion, självmedkänsla, kan hjälpa oss att bemöta oss själva och andra med mer värme och förståelse, särskilt i utmanade situationer. Att bli förälder kan vara en omvälvande tid och då kan compassionövningar vara till hjälp. Här delar jag med mig av tips och övningar på hur du kan stärka din självmedkänsla som nybliven förälder. 


8 övningar för stärkt självmedkänsla i en ny fas i livet

Compassion betyder medkänsla och self-compassion självmedkänsla. Det innebär att vi övar på att bemöta oss själva och andra med värme, förståelse, acceptans och omsorg - särskilt när livet upplevs svårt. Men hur fungerar det i praktiken? Här kommer några tips på hur du kan öva i din nya vardag som förälder till ett litet barn:


🤍 Medkännande vän
Ibland är det svårt att veta hur man ska vara medkännande mot sig själv. Prova att tänka vad du skulle säga till en vän som var i din situation. Eller vad du önskar att en god vän skulle säga till dig när du behövde stöd. Skriv gärna mer dessa fraser eller ord!

🤍 Din inre kritiska röst
Börja med att observera hur ditt inre prat låter när du har det utmanande i ditt föräldraskap. Är det en kritisk röst som driver dig? Vad säger denna? Skriv ner detta och fundera på om du kan se vad kritiken kommer ifrån. Är det normer från samhället? Åsikter från personer i din omgivning? Sådant du upplevt tidigare i livet?

🤍 Möt din medkännande röst
Vad kan du säga till dig själv istället? Prova att använda fraser som: Vad behöver jag just nu? Vad skulle jag behöva höra? Vad skulle vara hjälpsamt för mig just nu?

🤍 Utveckla relationen till kroppen
Det är genom kroppen vi upplever våra känslor. Genom att uppmärksamma din kropps signaler kan du få information om vad kroppen är i behov av. I vardagen kan du prova att röra dig mjukt och långsamt om du känner dig stressad eller har påslag av svåra känslor. Att ge kroppen beröring kan vara ett annat sätt. Prova att stryka eller klappa på din kropp där du känner att det behövs. Det kan vara över spända muskler eller där du uppmärksammar att det finns förnimmelser av känslor. Kanske har din kropp förändrats efter att du fått barn och att du nu behöver bekanta dig med din kropp igen?


🤍 Vila i ditt andetag
Vår andning finns ju alltid med oss och kan vara en hjälp till ökad närvaro och lugn. Andningen kan också bli en prestation. Se om du kan byta fokus: Istället för att styra andetaget - låt andetaget vagga din kropp.

🤍 Omfamna dina känslor
Som nybliven mamma upplever du kanske mycket och starka känslor. Ibland kan vårt beteende vara präglat av våra känslor. Om vi känner rastlöshet, oro eller ångest så kan görandet ta över för att slippa känna efter. Om du ständigt behöver fixa hemma och känner att du har svårt att slappna av och vila så kanske detta är ett beteende för att slippa känna de känslor som finns. Om vi låter alla känslor få ta plats så behöver vi inte utveckla strategier för att undvika dem. Då kan vi prioritera det vi verkligen behöver göra för att må bra. Exempelvis vila när bebisen sover istället för att fixa med all den där tvätten. Eller gå ut i solen istället för att laga storkok.

🤍 Prata med andra
Ofta känner vi oss ensamma när vi mår dåligt. Vi tror att det bara är vi som känner på ett visst vis. Att prata med andra om att livet som förälder kan vara svårt kan hjälpa oss att känna tillhörighet och förstå att det är allmänmänskligt att tvivla på sig själv. Tänk om vi kunde sluta jämföra våra prestationer och istället prata om det som skaver?

🤍 Självmedkänslopaus
När du känner dig stressad, pressad eller att livet känns svårt, öva på att stanna upp, landa i kroppen och bli medveten om dina tankar och känslor. Påminn dig om att det är svårt att vara förälder och se om du kan ge dig själv förståelse varför det är svårt för dig just nu. Finns det något du kan säga eller göra för att hjälpa dig själv i denna situation för att känna dig tryggare och lugnare? Ibland kan det räcka med att säga “självmedkänslopaus” för sig själv för att skifta över till ett mer medkännande förhållningssätt.

Lär dig mer om compassion

Medkänsla och självmedkänsla är ett förhållningssätt som vi behöver öva på. Om du kommer till insikt om att du drivs av stark självkritik och ständigt pressar dig själv: Ta kontakt med en terapeut som arbetar med CFT - compassion fokuserad terapi. Det finns också många bra kurser och böcker på ämnet. Självmedkänsla kan göra oss lugnare, tryggare och mer närvarande som föräldrar!

Övningar online – compassion & självmedkänsla

Ny
5 min

Grow with

En introduktion till övningar inom självmedkänsla – framtagna för dig som nybliven förälder.

Ny
20 min

Grow with

Övning där du med långsamma rörelser övar på att stärka din självmedkänsla – för dig som nybliven förälder.

Ny
10 min

Grow with

Utforska, rikta uppmärksamheten till din dialog på insidan i en enkel, kort övning för dig som nyligen blivit förälder.

Ny
60 min

Grow with

En klass med samlade övningar för ökad självmedkänsla för dig som nyligen blivit förälder.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Jovanna Stolt

Jovanna driver Jovanna Stolt Health AB som erbjuder compassionkurser, existentiell vägledning, personlig träning med fysioterapeutkompetens samt konsulttjänster inom hälsa och vårdsegmentet. Jovanna brinner för att stärka klientens resurser genom utforskande av självmedkänsla, existentiella samtal samt individanpassad rörelse.

Les mer