Svårt att sova? Tips och tankar runt sömnproblem

28 mars 2023 | Av Linda Åslev

Oro i kroppen, snurrande i huvudet och stress över att sömnen vägrar infinna sig. Svårt att sova – att somna på kvällen, somna om på natten. Känner du igen dig? Du är tyvärr inte ensam. Men det finns hjälp att få, här ger jag tips på hur du kan få ordning på sovandet! 



Sömnen & ångesten – när tankarna bara snurrar

Många nätter var de när jag låg och vred mig fram och tillbaka, kroppen var varm och uppe i varv, tankarna löpte amok i huvudet, och ut i hela kroppen. Eller efter att ha somnat skönt och efter någon timme eller två vakna med ett ryck, svetten forsande och kroppen i paniktillstånd för att upptäcka att sömnen hade beslutat sig för att absolut inte infinna sig igen. Vanmakten. Ångesten. Stressen i hela mitt väsen var på full effekt. VARFÖR kan jag inte sova?

Jo. för att kroppens nervsystem går på högvarv. Balansen (det där uttjatade ordet...) mellan all aktivitet med för mycket jobb, träning och alla andra aktiviteter och den livsviktiga återhämtningen – finns oftast inte när vi befinner oss där, mitt i sömnlöshetskarusellen.

Hur kan jag sova bättre?

Många känner ett starkt motstånd mot att göra exempelvis avslappningsövningar och meditation. Och du behöver inte nödvändigtvis vara helt stilla för att varva ner kropp och sinne. Men på sikt kommer det hjälpa – övning ger färdighet, och kräver även ytterligare en ingrediens: Tålamod.

När vi är mitt inne i karusellen så finns liksom inget sådant att tillgå. Men med små myrsteg kan vi långsamt ta oss ur det där. Ångesten och det självdestruktiva kommer periodvis ta över, och där kommer självmedkänslan in. Att istället för att piska oss själva, smeka oss över kinden och lugnt säga att det är okej att det är som det är just nu. Att vi har svårt att ta tag i det vi behöver för att må bra. Att vi känner en massa saker, att vi tänker ännu mer. Det är okej.


Tips för bättre sömn

  • Acceptans: Även om det kan kännas svårt, försök träna på att gilla läget och lära hjärnan, att lära nervsystemet att världen inte kommer rasa samman om du inte sover så mycket i natt. Övning ger färdighet, här kan compassionträning komma väl till pass – ta gärna del av denna playlist för att öva på self-compassion, självmedkänsla, för att lättare hitta acceptans.
  • Återhämtning: Försök få in återhämtande aktiviteter såsom andnings- och avslappningsövningar, lugn yoga och/eller meditation i dina rutiner. Kropp och sinne behöver ofta hjälp att lära sig slappna av, att slå på de återhämtande funktionerna i kroppen. Tips:
  • Lugna rörelser: Kanske är det inte rakt in i avslappningen du ska sikta. Ofta kan det vara bara att börja med lugna rörelser för att lugna tankarna och kroppen. En period kanske du bara gör lugna rörelser på kvällen  för att sedan göra lite lugna rörelser följt av en kortare avslappning.
  • Träning: Precis som återhämtning är viktig för sömnen så är även fysisk aktivitet det. Rörelse är viktigt för att trötta ut kropp och sinne, men också för att lindra och förebygga stress. Så försök att börja röra lite mer på dig under dagen, undvik timmarna innan läggdags, i kombination med lugnande kvällsaktiviteter. Här hittar du en samling klasser med lugna rörelser.
  • Dra ner på skärmtiden och sätt tidsgränser. Så viktigt! För det gör skillnad om du ligger och surfar på mobilen strax innan läggning eller inte. Sätt en gräns, exempelvis en timme innan läggdags, efter det ska telefonen inte användas.
  • Skriv av dig.  Avsluta dagen med att skriva ner allt som hänt sedan du vaknade – tankar och funderingar. Ha även en anteckningsbok vid sängen – om du inte kan somna kan du skriva ner allt som snurrar i huvudet och få ut det.
  • Lyssna på ljudbok. Sätt i en eller två hörlurar, tryck igång en ljudbok och sätt sömntimern. För vissa funkar detta fantastiskt bra, för andra inte alls. Skaffa en "reader"/läsplatta som du även kan lyssna från, så mobilen inte alls behöver vara i sovrummet. Testa, det är en befrielse när du väl börjat.
  • Gå upp ur sängen. Experterna säger att om du inte somnat på 20 minuter – gå upp för att hjärnan inte ska förknippa sängen med något negativt. Läs en bok, lyssna på ljudböcker, gör en avslappning en stund, och försök sedan igen. Du behöver skapa en fin relation till din säng.
  • Vädra ut. Vädra rummet, vi sover ofta bättre när vi har det svalt. Om du känner dig varm och stressad, öppna fönstret och vädra ur rummet, men även dig själv. Stå vid fönstret, känn fötterna tungt mot golvet, ta några långa djupa andetag och andas ut längre än du andades in.

Få fler tips för att få ordning på sömnen samt fakta om sömn!

Sömnträning online

Ta hjälp av vår serie med sömnträning, med Jenny Hagman, lic. mental tränare, coach och yogalärare inom idrott och ledarskap, för att börja din resa mot att sova bättre. 

Sov bättre – lästips för mer hjälp 

Yoga hemma online – videor för en god natts sömn

Foredrag
10 min

Grow with

Lär dig grunderna till en god natts sömn av Jenny Hagman

Klass
10 min

Yoga with

Kom ner i varv och öva på att känna tacksamhet för det du har, vilket hjälper kropp och sinne må bättre, med Linda Åslev.

Klass
20 min

Yoga with

Ett pass som ger djup avspänning i kroppen och hjälper dig till bättre sömn, med Per Söder.

Klass
30 min

Yoga with

Välgörande yinyogapositioner för att slappna av i kropp och sinne anpassad för dig som är ny till yoga.

För att se hela våra sekvenser behöver du vara inloggad samt betalande medlem. Är du ny till Yogobe kan du prova gratis i 14 dagar för att ta del av hela vårt videobibliotek. Väljer du att sedan betala för en månad eller fler gör du detta helt utan bindningstid. Registrera dig här!

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Les mer