Pilates och andning för gravida

13 februar 2019 | Av Jasmin Salhi

I pilates använder vi oss av en något annorlunda andning än i yogan. Vi andas in genom näsan och sedan ut genom munnen. Vi använder utandningen för att få mer kraft i rörelsen och för att hjälpa till med att skapa djup stabilisering av bålen. Att använda andningen som ett redskap i de olika faserna av en graviditet, under förlossning och efteråt är ett bra och enkelt sätt att underlätta för kroppen när det verkligen behövs.


Ta hjälp av andningen

Under graviditeten känner många av svårigheter med att andas då organ trycks uppåt mot lungorna på grund av den växande magen. Att använda sig av pilatesandning kan underlätta, alltså andning mer ut i sidorna och bak i ryggen. Genom att andas på detta sätt ökar man också syresättningen och cirkulationen i kroppen.

Under inandning vill ryggraden, rent anatomiskt extendera, böja sig bakåt. Då det under graviditeten inte längre går att ligga på magen och träna sin rygg, kan man med hjälp av inandningen öppna upp och extendera ryggen på ett mjukt och skönt sätt. Andningen hjälper också till att fokusera och finna koncentration vilket gör den till ett bra redskap vid förlossningen – man behöver då kanalisera sitt fokus på att föda och rida genom vågen av värkar och smärta.

Hitta tillbaka till styrkan
Efter en graviditet och som nybliven mamma är det viktigt att hitta tid till att åter aktivera bäckenbottenmuskulaturen. Genom att göra andningsövningar med pilatesandningen hittar du lättare tillbaka och får kontakt med djup bukmuskulatur och bäckenbotten igen.

Andningsövning för att hitta dina djupa bukmuskler

  • Sitt bekvämt i skräddare eller på en stol och lägg händerna på magen.
  • Andas in genom näsan och in i sidled i ryggen. När du andas ut genom munnen, visualisera hur naveln dras lätt inåt och uppåt i kroppen och låt magen dras lätt bort från händerna.
  • Vid nästa inandning, håll kvar magstödet utan att låta magen puta utåt.
  • Andas ut och dra naveln något mer inåt och uppåt så att magen dras än mer från händerna.
  • Andas in och håll återigen magstödet.
  • Upprepa sedan utandning och inandning 2-4 ggr innan du släpper ut magen helt och hållet och börjar om.

Andningen kan naturligtvis också hjälpa till att släppa på onödiga spänningar och stress. Använd då en mer lugn och påfyllande andning likt yogaandning vid till exempel yinyoga eller avslappning.

Videotips

Tekniske tips
5 min

Trening with

Pilatesteknik 1 – lär dig pilatesteknikens andningsmönster.

Klass
30 min

Trening with

Hitta grundaktiveringen i din bålmuskulatur efter din graviditet.

Klass
20 min

Trening with

Grundläggande säker magträning, ett måste för alla nyblivna mammor!

Klass
20 min

Trening with

Bygg upp kroppen för att orka bära de extra kilona.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer om graviditet och andning

Vill du få ännu mer inspiration?

Yogobes Facebookcommunity YOGAMOM365 handlar om kvinnohälsa – för dig som är gravid eller mamma. Vi vill inspirera till hållbar hälsa genom bland annat yoga, pilates, meditation, och andra sköna tips. I gruppen kan du ställa frågor, bli peppad och dela med dig av dina erfarenheter, här hittar du glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ. Inspirera och inspireras med oss och våra samarbetspartners Hela Kvinnans Klinik och Rising Sisterhood!

Jasmin Salhi

Jasmin är tillsammans med Linda Ahlgren grundare och ägare av Pilates Complete och Pilates Complete Education. Hon är fullt certifierad STOTT PILATES-instruktör och undervisar bl. a. pre och postnatal pilatesträning för grupper och i personlig träning.

Les mer