Så kan du som yogalärare  guida deltagare att lyssna in kroppen

16 januar 2022 | Av Yogobe

Hur kan du som yogalärare lära dig att inspirera dina deltagare att lyssna på och lita på sina egna kroppar? Anja Bergh, Sandra Adrian och Olivia Berggren ger dig tips! 


Tips för yogalärare – hjälp dina deltagare att lyssna på sig själva

Som ny inom yoga brukar det vara mycket att ta in och fullt upp med att veta vad de olika positionerna heter och ser ut, men efter en tid kan vi ge oss ut på upptäcktsfärd av att inte bara lära och ta in, utan upplevas än mer hur det känns i oss. Vi ställde tre frågor till tre yogalärare som är specialiserade i just detta, Anja Bergh, Sandra Adrian och Olivia Berggren (läs mer om lärarna längst ned på sidan).

Upplev vad som tilltalar dig och vad du vill ta med dig eller göra din twist utav. Lägg märke till vad det ger för respons i dina deltagare.

Frågorna:
1. Hur gör du för att guida och uppmuntra deltagarna att lyssna in till sina egna kroppar i yogan?
2. Vad betyder det här inlyssnandet för dig personligen och hur gör du?


Anja Bergh – Embodied flow, nervsystemsreglering & rörelseutforskning

1) Det här är min passion & specialitet!
– Eftersom vi är en kropp 100% av vårt liv så handlar det bara om var vi bär vår uppmärksamhet, på den naturliga pendeln av att ha vår närvaro utanför oss, och inuti oss. Oftast finns det en inlärningsperiod då vi känner oss nya i mötet med till exempel att hålla uppmärksamheten ankrad i en viss del av kroppen och vara med sensationerna där. Jag brukar säga saker som: Vad finns det där? Pirr, puls, temperatur, rörelse. Vi behöver sedan ofta öva på att stanna nära oss själva i mötet med andra.

2) För mig är det nyckeln till min egen tillfredställelse.
– När jag kan vara i mig själv och inte lämna mig själv i mötet med andra eller i mötet med triggers, utmaningar, njutning etcetra, då blir jag trygg. Och när jag är trygg i mig själv, ja då är livet enklare. Jag gör fortfarande medvetna övningar med min närvaro varje dag. Det gör att jag kan sakta ta mig iväg från betingade mönster jag inte är särskilt förtjust i och ha mer intimitet med dem i mitt liv. Jag blir gladare, modigare, mognare.

Ta del av klasser med Anja – yoga online här på Yogobe! 


Sandra Adrian – Yogalärare som influeras av shamanism & hela livet

1) Inga rätt & fel – nyfiket utforskande. 
– Yogan ställer oss varje gång en nyfiken fråga; vem är jag, just här och nu? Men å andra sidan krävs inte ett entydigt svar, inga rätt eller fel. Det räcker gott att bara nyfiket utforska sin kropp, andetaget, beteendemönster och vanor. Så med detta som utgångspunkt kommer jag ge några mer konkreta tips här nedan, saker som jag använder mig av:

  • Börja med att landa sinnet i kroppen. Tona in med att chanta mantra. Känn in grunden i fötter och ben.
  • Utforska om jag kan hålla mina bandhas utan att bli överspänd. Var stöttar jag kroppen och vilka delar av mig själv har jag tendens att förtränga eller glömma bort?
  • Genom att sätta en intention, en tydlig avsikt med praktiken, blir det lättare att inte gå vilse i känsla, utan gå djupare än så.
  • Andetaget är en oerhört tydlig guide. Är andetaget djupt och fylligt, eller känns det som att du kippar efter luft? Är det trångt i bröstkorgen, eller finns det frihet i kroppen?
  • Jag väver ibland in lite mer otraditionella saker som till exempel shaking och fridans för att komma i kontakt med en friare känsla i kroppen. Jag vill också uppmärksamma faktumet att vi faktiskt också ofta lurar oss själva genom historier som sitter fast i sinnet. "Jag kan inte… Min kropp är alltid… Jag är för si eller så…" Sen visar det sig att det där var inte sant överhuvudtaget.

2) Lyssna in & landa. 
– Jag utforskar min kropp dels genom en rutinsekvens och dels genom fritt valda asanas. Den fasta rutinen möjliggör att känna in skillnader, men ger mig också möjlighet att vara kreativ. Personligen har jag en tendens att älska meditation, andning och djup, långsam praktik, därför behöver jag arbeta med att inte fastna i det för mycket, och göra min praktik mer dynamisk än jag ibland är sugen på. Jag påminner mig om att känna in vad som är sant på riktigt: Inlyssnande är inte bara att låta bli att sträva, det är också att inte hålla sig själv tillbaka.

Ta del av Sandras LIVE-klasser på Yogobe under januari! 


Olivia Berggren – Fysioterapeut & yogalärare som får dig att Move with ease

1) Guida rörelse mer än positioner.
– Jag ger mycket öppna cues. Jag kan till exempel använda nedåtgående hund som en rörelse för att utforska sidosträck eller handavtryck. Jag guidar gärna genom att ställa frågor, snarare än att säga åt folk exakt hur de ska göra. Till exempel: Vad behöver du göra för att känna dig stark här? Eller: Vad händer om du svankar eller skjuter rygg i den här rörelsen, hitta ett ställe där du känner att det är bra att vara. Det ger folk utrymme att prova sig fram samtidigt som att det stöttar dem att lita på sin egen känsla för vad som är bra för dem.

2) Kroppskännedom & styrka. 
– För mig har det varit en lång resa från att alltid lita på att mina yogalärare visste bättre än mig, till att helt och fullt ha tillit till min fantastiska kropp och att jag vet precis vad som ska till för att må bra. I många år var jag väldigt bra på att utföra positionen med “korrekt” alignment, men trots det drog jag på mig flera skador. Jag insåg att det bästa skyddet mot skador är kroppskännedom och styrka. I dag bryr jag mig mindre om “korrekt” alignment, men desto mer om variation och att röra mig på ett sätt som känns meningsfullt både på ett fysiskt och mentalt plan. Ena dagen kan det vara mjuka rullningar på golvet, nästa dag lyfter jag tungt på gymmet. Det har varit, och är otroligt frigörande att bryta alla “regler” och sluta bry mig om vad andra tycker är yoga. Min kropp mår bättre, och jag får mycket mer glädje av min praktik nu.

Rörelseutforskning och Somatic flow på Yogobe*

Klass
60 min

Yoga with

Harmoni & samklang med dig själv – lär känna begreppet yielding i detta mjuka och delvis utmanande flöde med Anja Bergh.

Klass
60 min

Yoga with

A combined strong and soft flow, for a calmer mind and to strengthen your ability not to act on impulses.

Klass
45 min

Puste with

Visste du att du kan andas med din arm och ditt knä? Låt Linus visa dig hur!

Klass
10 min

Meditere with

Säger du ofta JA fast du vill säga NEJ? Lär dig att definiera gränser för starkare integritet.

Om Anja Bergh

Anja, som är en del av Team Yogobe, undervisar i nervsystemsreglering, rörelseutforskning och är certifierad Embodied Flow-Yogalärare. Hon har både grundläggande- och vidareutbildningar för dig som vill undervisa i somatisk rörelseutforskning och yoga. Ta del av Anjas videor på Yogobeläs mer om henne och följ henne på Instagram: @anja_bergh.

Om Sandra Adrian

Sandra undervisar yoga influerad av många olika traditioner och stilar, hon inspireras av så väl händelser i vardagen, människor, djur och natur som shamanism och de olika elementen och vår inre energikropp. Du hittar Sandra på yogabysandraadrian.se och instagram @sandra.adrian. Hon har också LIVE-klasser hos oss på Yogobe under januari!

Om Olivia Berggren

Olivia är yogalärare och fysioterapeut. Hennes yogaklasser handlar om att finna glädje över den egna kroppen i rörelse och om att kultivera kroppskännedom och självförtroende. Du hittar henne på movewithease.se och Instagram @movewithease.

Mer läsning för yogalärare

*För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]