Lyft dig ur vårtröttheten 

07 mai 2023 | Av Ulrica Norberg

Det spritter av liv i naturen och likaså borde väl vi, eller?! Känner du dig trött och tung mitt i denna härliga årstid, och kanske ännu mer just i år med allt som händer? Du är inte ensam, och det är inte så konstigt. Faktiskt. Lär dig varför här – och hitta bättre vårbalans! 


Trötthet på våren av förändringar i årstiden

Våren är äntligen här vilket många av oss har sett fram emot och längtat efter. Även om vi välkomnar denna tid med längre dagar, knoppar som brister, solsken och trevligare temperaturer, känner många sig trötta och energifattiga. I tider som denna, med krig och inflation, är oro och ovisshet stor.

Du kanske har svårt att komma ur sängen på morgonen, känner dig trött på dagen och har bristande motivation att fokusera och få saker gjort. Du kan ha en släng av så kallad Spring Fatigue; vårtrötthet.

Årstidsbyte är alltid något som kroppen måste anpassa sig till. Våra kroppar föredrar att saker och ting förblir konstant, så en förändring av säsong rör upp saker och utmanar jämvikten. Vi måste till exempel anpassa oss till dagarnas längd, temperaturändringar och annan mat.

Vill du fylla på med energi? I vårt audio- och videobibliotek hittar du ett stort antal klasser, meditationer och övningar för energi samt för att vakna på morgonen.


Våren = elementen vatten & jord

Ayurveda, den indiska läkekonsten och livsläran som utgår från elementen eter, luft, eld, vatten och jord, klassificerar tre konstitutionstyper som inte bara kan appliceras på våra kroppar, utan också på allt omkring oss, inklusive årstiderna – vata, pitta, kapha. I kapha är elementen vatten och jord dominerande. De bildar byggblocken och skapar struktur. I kombination med varandra bildar vatten och jord lera med egenskaper som tung, stadig, bördig och våt. Denna del av våren vi är i just nu klassas som kapha-årstid då vi i naturen ser tydliga exempel på detta som att marken sakta avfrostas och bli mer lerig och våt, det regnar mer, djuren vaknar ur sina iden och växter och träd börjar sakta rusta sig för att slå ut på nytt.

I takt med att omgivningen runtomkring påverkas, gör vi det också. Vi lämnar sakta vår vinterkokong och våra kroppar behöver ett ögonblick för att återhämta sig från vintern för att bygga lite energi och struktur igen.

Symtom som trängsel i bröstet och näsan, snuva, pollenallergi, hosta, ökade spänningar, viktökning, oro, nedstämdhet, trötthet, brist på inspiration eller motivation är mycket vanliga. Även utan rådande coronavirus härjande i omgivningen.

Nedan får du ta del av några enkla ayurvediska livsstiltips som kan minska din blues.


Tips för mer energi om du är trött på våren

  • Rise and Shine: Försök att vakna och gå och lägga dig vid ungefär samma tid varje dag. Kliv helst upp runt klockan 6.00 eller 7.00, senast klockan 08.00. Stäng av alla skärmar en timme innan du lägger dig och ligg till sängs färdig att sova runt klockan 22, men definitivt före midnatt. Det hjälper din kropp att följa rytmen i naturen och etablera en sund dags- och nattrytm. Sköna morgonklasser och meditationer kan hjälpa dig komma igång och starta dagen på ett fint sätt!
  • Släpp taget: Våren är en perfekt årstid för att släppa taget. Kapha påverkar oss att samla, ackumulera och hålla fast vid saker. Du kan balansera detta genom att släppa det som inte längre tjänar dig. Ta gärna hjälp av klasser, meditationer & övningar på temat att släppa taget.

    Tips: Planera en dag att gå igenom din garderob och donera kläder och ting du inte längre behöver till välgörenhet. Gå igenom dina skåp och rensa bort allt du har hållit fast vid eftersom du tror att du kanske behöver det en dag. Allt som vi omger oss med har energi och tar plats, även om det är på vinden eller undangömt på baksidan av din garderob. Du kommer att känna dig lättare och mer tydlig och öppen för nya möjligheter efter att du släppt det.
  • Egenvård: Stimulera lymfsystemet med en daglig självmassage. Du kan använda en kapha-balanserande olja med droppar av eteriska oljor som cypress, bergamot eller kamfer. Låt oljan sitta på i cirka 20 minuter och duscha sedan av överflödet på huden. I kaphatider – undvik långa, varma duschar och avsluta gärna duschen med kallt vatten för att ge din kropp en extra cirkulationsboost. Vill du lära dig mer om lymfsystemet och hur du kan stötta det kan du ta del av Milla Floryds onlinekurs Ta hand om lymfysystemet här på Yogobe!
  • Kom ut och rör på dig: Få minst 15 - 30 minuter fysisk träning varje dag, helst på morgonen. 10 minuter solhälsningar i kombination med en promenad i parken under din lunchpaus kan göra en stor skillnad för energin. När det är möjligt, ta dig ut för att få så mycket frisk luft och naturligt dagsljus som möjligt. Ta gärna hjälp av exempelvis vår playlist Rörelse var som helst – stående övningar med korta klasser du kan göra var och när som, utan yogamatta.

Energigivande klasser & övningar online på Yogobe

Playlists:

Klasser från audio- & videobiblioteket

Klass
30 min

Yoga with

Ayurveda yoga: Energize yourself with this kapha reducing ayurvedic sequence.

Klass
10 min

Yoga with

När du vill flöda starkt på mattan och snabbt få kraft och energi.

Klass
60 min

Yoga with

Ge ditt inre frö näring och utrymme att växa och upptäck din inre spirande potential.

Klass
30 min

Yoga with

Väck din energi med höftöppningar och sidofällningar.

Klass
10 min

Puste with

Hitta energi och fokus med en upplyftande andningsövning, pranayama, kallad apa japa.

Klass
30 min

Yoga with

A class to uplift and mobilize energy, creating strength and focus, with Ulrica Norberg.

Klass
45 min

Yoga with

När du blivit trött och seg kan det vara bra att få igång kroppen.

Ny
10 min

Yoga with

Känn rytmen och hitta hem i kroppen i ett skönt och kort dansflöde.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – utan bindningstid, klicka här och kom igång direkt!

Fler våriga energitips

Mer om ayurveda: 

Ulrica Norberg

Ulrica är en av Sveriges pionjärer inom yoga och har skrivit flertalet böcker och artiklar både i Sverige och utomlands. Ulrica har även utbildat över 500 yogalärare i Skandinavien.

Les mer