Vad är qigong?

07 november 2023 | Av Yogobe

Qigong är en uråldrig kinesisk tradition där du med enkla och stillsamma övningar bland annat kan mjuka upp kroppen, stärka ditt fokus och sänka stress. Läs mer här!


Qigong – rörelse, andning & meditation

Qi Gong är ett samlingsnamn för olika rörelseformer inom den kinesiska traditionen med rötterna i den tusenåriga kinesiska filosofin om att kultivera och använda sin energi på ett hållbart och långsiktigt vis. Syftet med qigong är att balansera kroppens naturliga flöde genom via andning, rörelse och meditation.

Qi Gong är en sammansättning av två ord, Qi, livsenergi och Gong, arbete eller träning. Qi Gong betyder alltså att arbeta eller träna sin livskraft, livsenergi, eller mer poetiskt sagt "konsten att förfina sin livsenergi".

Hur tränar man qigong?

I qigong tränas såväl avslappning och andning som rörelser och koncentration. Övningarna är ofta lugna och cirkulära, med rörelser utifrån naturen, såsom träden, vattnet, vinden och att stå stabilt som jorden. Andningen, de inre bilderna och de flödande rörelserna sägs stimulera energiflödet i kroppen och bidrar till att hjälpa kroppen släppa spänningar, öka cirkulationen och mjuka upp stela leder.

Effekter och fördelar av qigong

  • Stärker upp kropp och sinne inifrån och ut
  • Minskad stress
  • Ökad kroppsmedvetenhet
  • Ökad koncentrationsförmåga
  • Minskad smärta
  • Ökad blodcirkulation

Minskad stress med qigong

Fysisk träning och olika avslappningstekniker är viktiga verktyg när det kommer till att lindra och sänka stressnivåer. Då qi gong innehåller båda dessa komponenter, utan att vara så fysiskt ansträngande samt är relativt lätt att lära sig kan det ses om ett bra alternativ för att stötta kroppen vid stress.

I en mindre svensk studie undersöktes, under åtta veckor, effekten av qi gong som stresslindring på kvinnliga patienter i åldern 25–65 år. Patienterna sökte alla medicinsk hjälp för stressrelaterade symtom på Liljeforstorgs husläkarmottagning i Uppsala. Resultatet visade en tydlig förbättring i upplevd hälsa bland deltagarna i qi gong-gruppen jämfört med kontrollgruppen.

Nyhet – onlineklasser i qi gong med Lina Jarl

Är du nyfiken på qi gong? Nu har vi fyllt på med sköna klasser med vår nya expert i Team Yogobe – Lina Jarl. Du hittar alla klasser i qi qong i audio- och videobiblioteket! 

Träna qigong online

Ny
3 min

Yoga with

Stärk dig själv och kultivera din livsenergi.

Ny
15 min

Yoga with

Skapa genomströmmning och lätthet i axlar, nacke och armar.

Ny
10 min

Yoga with

Lyft energin och hitta centrering och lugn inför dagen.

Ny
5 min

Yoga with

Släpp på spänningar och öka cirkulation i kroppen med mjuka skakningar.

Lästips

Källor:

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]