Meditera mera i sommar #junemeditationchallenge – Vecka 4

24 juni 2018 | Av Josefine Bengtsson

Sista och fjärde veckan i vår meditationsmånad och utmaningen #junemeditationchallenge! Följ med och våga gå ännu djupare i meditationens värld. Den här veckan testar vi stilla meditation med stängda ögon. Kan du behålla en jämvikt i sinnet, oberoende av yttre omständigheter?


Meditationsutmaning Vecka 4 – Stilla meditation med stängda ögon

#junemeditationchallenge

Det här är sista veckan av fyra i meditationsutmaningen. Kika in på vecka 1 här – där kan du också läsa mer om utmaningen och om priserna du kan vinna!

Veckans video: Stilla meditation med stängda ögon – Vipassana 
Fortsätt med denna hela veckan eller testa en ny variant varje dag som jag visar på mitt Instagramkonto @josefinesyoga.

video.flavor.audio
15 min

Meditere with

Insiktsmeditation med guidning ner i kroppen. (Audio)

Nu tar vi den stilla meditationen ännu ett steg djupare och gör den med stängda ögon. En utmaning som ofta kan uppstå här är att det är så mycket lättare för tankarna att ta över då ögonen är stängda.

Lever du ett stressigt liv kanske det svåraste som finns är att ge dig själv tid för stilla meditation, men ofta är det exakt vad kroppen och sinnet skriker efter. Du ska förstås vara snäll mot dig själv, men när det kommer till stilla meditation har jag dock märkt att jag ibland behöver pusha mig själv lite för att det ska bli av.

Vipassana-meditation är något jag använder dagligen och som har förändrat mitt liv. Målet med Vipassana är att lära känna verkligheten som den är. För att göra det använder vi våra kroppsförnimmelser eller sensationerna i kroppen. Kroppen är ständigt full av förnimmelser som vi ofta inte är medvetna om eftersom vi är upptagna med annat. I Vipassana-meditationen ger vi kroppen vår totala uppmärksamhet vilket gör att förnimmelserna blir uppenbara, vi börjar känna massa saker i vår kropp. När jag mediterar mycket är jag i kontakt med min kropp på ett djupare och mer precist sätt – jag känner min livmoder, hjärtslagen, mina lilltår och området bakom öronen.

Nyckeln i Vipassana är att lära sig behålla ”sinnesjämvikt” oberoende av yttre omständigheter.

Försök att inte bli arg på dig själv när tankarna far iväg till dåtiden eller framtiden. Det är så vår hjärna fungerar. Så fort du kommer på dig själv med att vara ”någon annanstans” för istället vänligt men bestämt tillbaka uppmärksamheten till kroppen. Ju mer du mediterar desto lättare blir det. Ju längre du faktiskt kan behålla koncentrationen på förnimmelserna i kroppen – desto lättare blir det att behålla sinnesjämvikten.

Nu kör vi, lycka till under sista veckan av vår meditationsmånad! OBS! den 1 juli är sista dagen för #junemeditationchallenge.

Videotips för meditation i vardagen

video.flavor.audio
15 min

Meditere with

Fokusera uppmärksamheten på det naturliga andetaget.

video.flavor.audio
15 min

Meditere with

En meditation för att landa i kroppen på resande fot.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här.

Följ hela meditationsutmaningen #junemeditationchallenge här:

Lästips

Josefine Dyall (f.d. Bengtsson)

Josefine har rest världen över och delat hundratals Soul Space retreats. Idag driver hon yogacentret Lyckhem utanför Stockholm, där hon också bor med sin familj. Med sin fantastiska utstrålning och värme sprider hon på ett lekfullt sätt yoga och meditation för att guida andra till ett ökat välmående.

Les mer