Hej september, let's go! Del 1

03 september 2018 | Av Johanna Alvin

Goda vanor tar ett tag att etablera. De har även en tendens att falla i glömska ibland, av livets böljor. Så i september är det dags tycker vi! Att åter få till de där goda vanorna. Utifrån vad just du behöver, vad kroppen behöver. Träning för styrka eller flås. Yoga för smidighet eller lugn. Meditation för inre stillhet. Andningsövningar för kontakt med kroppen. Vilket som, den här månaden vill vi inspirera dig till det! Nu kör vi!


Peppa igång aktivitet för kropp och själ

Utan yoga skulle jag inte klara mig. Yogan är ett sätt att leva. Att möta mitt eget hav på insidan att kunna flöda med. Hela förhållningssättet är en stöttepelare för mig och skapar både fysiskt och mentalt utrymme i mig. Droppen i havet och havet i droppen. Kroppen är en gudomlig och avancerad konstruktion som vi vet så mycket om samtidigt som vi vet så lite. Genom hud, muskler, bindväv, ben och skelett till minsta cell finns så mycket liv. Vibrationer. De behöver lite olika kärlek för att samspela med varandra. Som yin och yang måste det finnas lite av varje, det som kompletterar varandra.

Kroppen behöver styrka, stabilitet, rörlighet och puls. Den behöver ett holistiskt synsätt på att leva. Det holistiska synsättet innefattar allt det fysiska men även vår mentala värld och hur vi hushåller med vår energi på olika sätt. Att ta hand om kroppen, som behöver fysisk ansträngning, är också yoga. Det betyder inte vara att man måste köra skiten ur sig eller att pulsen måste stå en upp i halsen. Det betyder däremot att våga höja pulsen då och då. Att våga ta i även när det är tungt. Utefter egna förutsättningar såklart. Vi har alla olika saker att ta hänsyn till och behöver ge våra kroppar olika saker. En del av oss behöver mer styrka, andra bättre kondition, en tredje mer utrymme och rörlighet och en fjärde en snällare mental hälsa.

Träning är yoga och yoga är träning
Under denna månad vill vi vara din stöttepelare i att börja sammanlänka pusselbitarna. Är det hjärtat som behöver bli en lite bättre pump för flödet i ditt hav? Styrkan som behöver bemästra och stabilisera stormarna? Kraften och energin. Eller är det följsamheten och rörligheten i vågorna som behöver rulla in och rulla ut? Man behöver inte starta igång med alla delar på en gång, välj en. Kondition, styrka eller rörlighet. När du får rutin och blir vän med en av delarna är det lättare att pussla ihop dem en efter en till en helhet. Kanske är det att börja cykla till jobbet som blir ditt startskott? Vardagsmotionen som är den viktigaste och som ger motivation till mer. Använd yogans förhållningssätt och ge dig själv chansen. Var uppmärksam på vad som sker, vad du gör. Förhåll dig till det som är, påverka det som går att påverka och acceptera det som inte går.

Sätt en intention
Sätt dig ner med block och penna framför dig. Slut ögonen, ta minst fem djupa andetag och låt syret få skölja igenom varje del av dig. Öppna sedan ögonen och skriv ner vad du innerst inne, behöver som mest. För din hälsa. För din träning. Skriv ner fördelarna med en bättre kondition. Fördelarna med mer styrka och stabilitet i kroppen. Fördelarna med mer utrymme och rörlighet. Fysiskt likväl som mentalt och energimässigt. Beroende på vad din intention och syfte är så välj sedan en aktivitet, eller två, som kan vara yin till yang eller yang till yin. Alltså hur de kan komplettera och fylla ditt syfte. Välj något du tycker om. Viktigt. Det ska också ske i verkligheten, inte bara vara ord som flyter ut och fyller ett papper. Det ska fylla en funktion för dig och din hälsa. Ditt pussel och samspel.

Man måste inte tycka om allt inom träning, tycker du om gym, gå dit, tycker du om natur, gå dit. Styrketräna ute eller inne, använd det som finns. Lätta vikter, tunga vikter eller något mitt emellan. Tycker du om att cykla eller simma – gör det! Eller något helt annat. Kanske prova en ny aktivitet? Du behöver inte kötta ihjäl dig. Ett holistiskt synsätt är ett långsiktigt synsätt. Ha en plan men följ alltid med i din dagsenergi. Men gör det alltid, hoppa inte över om det inte är absolut nödvändigt pga sjukdom eller liknande. Sätt ett realistiskt mål som du faktiskt kan utvecklas med. Inte ett högt mål som du får jobba ihjäl dig och tappa sugen av. Det är lättare att bygga på och ta i en liten liten bit till när ett delmål är nått. Kvalité framför kvantitet. Människan väljer gärna den enkla vägen av naturen. Ofta ger det mer energi när vi är hängiga att anstränga oss lite.

Kroppen vill och behöver det. Kroppen mår så mycket bättre på alla plan när den får röra på sig. Bättre fokus och koncentration. Mer ork och energi. Bättre flöde i alla system. Lättare att sortera, strukturera och prioritera. Och en god vana ger oftast fler. Att ge din kropp vad den behöver, på alla plan, är en gåva. Det går att leva yoga i alla delar av livet. Med närvaro och medvetenhet i allt du gör med den långsiktiga intentionen närmast hjärtat.

Låt oss peppa och stötta varandra – september, let´s go!

Videotips

Klass
30 min

Yoga with

Ett helkroppsflöde med Johanna Alvin bjuder in dig till att göra samma sekvens flera gånger.

Workshop
20 min

Yoga with

Tips och teknik för flera av de vanligaste yogapositionerna, för dig som är ny till yoga, med Anna Gordh Humlesjö och Josefine Bengtsson.

Klass
30 min

Yoga with

Utmana balansen, lekfullheten och vad du tror om din egen förmåga.

Klass
30 min

Trening with

Stärk core, skuldror, höfter och säte för en friskare kropp.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Johanna Alvin

Johanna är den före detta idrottsläraren som numera driver yogastudion FLOW i Göteborg. Hon sprider inspiration och värme som yogalärare på sin studio, konvent, workshops och yogalärarutbildningar.

Les mer