Hjärtandning för att skapa tomhet

02 februar 2020 | Av Moa Westman & Yogaretreats Norrland

Ett tomt hjärta rymmer så mycket mer än ett fullt hjärta. Men vad finns i tomheten och varför är det bra att tömma sitt hjärta regelbundet? Här får du tips på en övning med hjärtandning – för att kunna ge mer kärlek till dem du älskar allra mest!


Tomhet ger utrymme för tankar och känslor

Tomhet är ett ord som sällan förknippas med positiva känslor. Jag har själv varit rädd för tomheten, för vad finns där? Och det är just där i tomheten som allting finns. Öppenheten, nyfikenheten och kreativiteten. Det är i tomheten som tankarna kan få höras, som tristessen kan få plats, som andetagen kan få fylla överkroppen. Och när jag arbetat med att tömma hjärtat finns det helt plötsligt så mycket utrymme för medkänsla till mig själv när jag gör misstag. Tålamod mot min omgivning. Kärlek till dem jag älskar som allra mest.

Inom den buddhistiska traditionen är tomhet ett mer välkänt begrepp där det hyllas, eftersom tomhet kan hålla allt. Är vi överfulla med känslor och tankar så ryms nästan ingenting. Att arbeta med tomhet är ett fint sätt att vårda din inre hemmamiljö. Tomhet är en träning där du låter känslor, tankar och situationer få passera igenom så att du kan bli mer öppen och närvarande inför nuet.

Även om vi älskar våra nära och kära så behöver vi egentid för att tömma, så att vi kan umgås med dem genuint och närvarande. Ofta är det just på våra älskade som vi kan bli less och irriterade på, och ibland är det också de som får ta skiten från det vi samlat på oss under dagens gång. När vi arbetar med att tömma ur med jämna mellanrum så kan vi komma ihåg varför vi älskar våra nära och kära. Det blir lättare att vara öppen och närvarande i möten med just dem, men även med andra människor. Utmanande situationer blir lättare att hantera.

Ett tomt hjärta rymmer så mycket mer än ett fullt hjärta...

Lär dig att hjärtandas

Vissa upplever att det är fullt i huvudet, andra i magen. För övningens skull ska du få visualisera hur allt samlas kring hjärtat. När du tömmer ur hjärtat så tömmer du ur hela kroppen. Den hjärtandning du får beskrivet här nedan är till för att du ska träna på din visuella förmåga och samtidigt skapa mer tomrum i kroppen.

Så här utför du hjärtandningen:

  • Det sägs att vi har en aura runtom vår kropp, ett energifält, och att denna aura finns 12 fingrar utanför kroppen. Placera därför din högra hand framför hjärtat med tummen in mot hjärtat och lillfingret längst bort från hjärtat. Placera vänster hand mot höger hand, med tummen mot höger lillfinger. Då har du 10 fingrar ut från hjärtat. Flytta höger hand och lägg till två fingrar till framför den vänstra handen. Nu när du fått ditt avstånd kan du lägga ned dina händer på låren. Börja nu visualisera din aura, 12 fingrar framför bröstkorgen, och hur den cirkulerar med 12 fingrars avstånd från kroppen hela vägen till baksidan av hjärtat.
  • Börja att andas ned till bröstkorgen och bredda bröstkorgen ut mot din aura. Ta några bröstkorgsandningar för att känna efter hur du upplever din bröstkorg och utrymmet i bröstkorgen.
  • På en inandning, visualisera hur andetaget kommer via auran framför bröstkorgen, hur inandningen fyller bröstkorgen och hjärtat.
  • På en utandning låt utandningen få passera bakåt och hela vägen ut ur din aura.
  • Nästa gång du andas in kommer ett nytt och fräscht andetag från framsidan av bröstkorgen, in till hjärtat och fylls upp. På utandning låter du andetaget få passera bakåt och ut ur din aura. Upprepa detta några minuter.
  • Avrunda med att lägga dig ned. Observera hur det känns i kroppen och hur hjärtandningen påverkade dig.

För att få bäst effekt, öva på hjärtandningen i lugn och ro för att sedan plocka in den i din vardag då du möter olika utmaningar. Att kunna andas in och fylla på, för att andas ut och släppa är inte alltid det lättaste. Med övning och dedikation lovar jag att din inre hemmamiljö kommer kännas betydligt mer harmonisk och lugn när du övar på hjärtandningen i ditt liv.

/Moa Westman

Lästips

Videotips för skön andning

Klass
5 min

Puste with

En andningsteknik som kvickt får dig att vakna, Josefine Bengtsson.

Klass
20 min

Yoga with

This short yin class lets you investigate the depth of your heart, by Satu Tuomela.

Ny
10 min

Puste with

Säga adjö till denna arbetsdag och skapa utrymme att fylla på med positiv energi.

Ny
10 min

Puste with

Guidas i hur du kan förankra dig djupare i din egen närvaro genom att utforska din mittpunkt – ditt center.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Moa Westman

Moa är född och uppvuxen i Norrlands inland. Där håller hon yogaretreats, yogautbildningar, workshops och personliga yogalektioner. Hon tror starkt på att undersöka kroppens möjligheter snarare än att fokusera på dess begränsningar.

Les mer

Yogaretreats Norrland

Maria Bergmark och Moa Westman är yogalärarna som ger unika yogaretreats vid älven, lugnet och skogarna.

Les mer