Möt motståndet – tips för att hitta motivation till yoga & träning

26 mars 2024 | Av Linda Åslev

De kommer att komma. Dagarna när du knappt vill stiga ur sängen. Än mindre ställa dig på yogamattan, eller träna för den delen. Tröttheten tar över, eller latmasken. Här delar jag med mig av några knep för att höja motivationen när det tar emot! Hur får jag motivation till att röra på kroppen?

När det tar emot och känns rent ut sagt BLÄ då behöver vi hitta den själva. Känns det omöjligt? Jag vet hur det känns. Men det finns små knep att ta till. De funkar ibland. Inte alltid. Och då är det bara så, gilla läget helt enkelt, klandra oss själva gör vi tillräckligt ändå, bara att gå vidare och se vilket knep som kan funka nästa gång. 

Ofta är det så att de dagar du inte alls känner för att utöva yoga eller träna kan ibland överraska och bli de dagar du får ut mest av din praktik. Med just yoga är det många gånger så att den ger dig mest när du minst anar eller vill ha det. Du kommer må bättre efter den där stunden. Det är i alla fall min erfarenhet, jag har aldrig någonsin ångrat att jag klivit på mattan eller satt mig för att bara andas, mediterat, kört ett hårt svettigt pass eller vad jag nu tyckt varit lämpligt just denna dag.

Så här kommer några tankar och tips runt hur vi kan motivera oss själva. Du kanske hittar något eller några du gillar. Du kanske inte hittar något, vi är ju liksom rätt så olika ändå. Men kanske får de dig att fundera på hur du kan motivera dig själv om inte annat.

Tips för att höja motivationen

  • Börja i liten skala. Sätt som mål att du ska yoga mellan 10 och 20 minuter varje dag, 15 minuter brukar vara ett strålande val. Du kommer lättare att nå detta mål än att sätta alldeles för höga, med exempelvis 60 minuters praktik. Och när du uppnår målen ökar din motivation att fortsätta.
  • Skippa förväntningarna. De där förväntningarna på hur något “ska” vara, vi tar och släpper dem. De kommer poppa upp som gubben i lådan. Men faktum är att du behöver bara en sak - bara vara. Ta en stund med långa djupa andetag, en guidad avslappning, eller bara några katten/kon följt av en stund i barnet. Det räcker. Huvudsaken är att det blir din egen stund. Där du försöker fokusera på att bara komma ner i varv, bli medveten om andningen, din kropp och vad som snurrar i huvudet. Se om du kan lugna sinnets vågor som brusar och var bara med dig själv – det är vad yoga är. Och något vi gärna kan försöka få in i all annan träning såväl som i vardagen.
  • Ge det positiva utrymme. Skriv ner en positiv sak som du tar med dig efter din stund på mattan i slutet på varje praktik. Genom att fokusera på det som är bra ger du hjärnan en positiv association till din yogamatta och din praktik, och du kommer få lättare och lättare att verkligen vilja återkomma.
  • Sätt på lite skön musik! Är du som jag så kan musik ha en omedelbar effekt på ditt humör och din energi. Känner du dig låg, sätt på lite peppande och glad musik och utför en “happy dance”. Det gör livet lite enklare och roligare, oavsett tidigare humör och status, det funkar! Din yogapraktik behöver inte heller bara innehålla tystnad, lyssna till musik i form av vågbrus, gongspel eller harmonisk chanting. Yoga till det som gör dig glad! Dansa loss, flöda med musiken och låt glädjen och rytmen guida dig. Och om du känner för lite lugnare musik under dina asanas, sätt på dansmusik innan, eller efter dessa. Återigen, koppla samman din praktik med något positivt.
  • Samma tema som ovan - lek! Du kanske inte känner för att dansa. Men kanske känner du för att leka och utmana kroppen lite. Värm upp med några solhälsningar eller ett kort flöde och lek med handstående, huvudstående, kråkan eller annat som är svårt, men som kan bli kul att testa.
  • Dress up! Klä på dig din galnaste, eller snyggaste, outfit. Whatever floats your boat så att säga. :) Det här tipset läste jag någonstans nyligen och inser att det är briljant. Om jag känner mig låg och trist, dra på de snyggaste yogatightsen och toppen (eller varför inte partyoutfiten om det känns bra), så mycket trevligare att se sig själv i spegeln. Eller att ta på sig det fulaste och galnaste man har i garderoben och dansa framför spegeln, hur kul?! Du kanske inte håller med, men det kanske ger dig andra knäppa idéer som kan liva upp stämningen.

Spring Boost 2024 – väck din motivation med en utmaning

Behöver du lite hjälp på vägen för att väcka din motivation? Häng på vårens skönaste utmaning Spring Boost! Här får du ta del av föreläsningar och klasser inom yoga, träning, återhämtning och kost för att ge dig själv näring på alla plan och möta våren med ny energi. Dessutom får du pepp och gemenskap i utmaningens Facebook-grupp. Spring Boost kickar igång den 1 april – läs mer och anmäl dig här

Övningar online – för pepp, motivation & energi

Foredrag
15 min

Grow with

Lär dig skapa attraktiva målbilder som du också kommer att kunna nå.

video.flavor.audio
10 min

Meditere with

Rör dig in i kroppen i en skakande meditation där du frigör din lust och din energi.

Ny
45 min

Yoga with

Andetag vs rörelse – ett helkroppsflöde med Ulrica Norberg som bjuder på en välbehövlig energipåfyllning i ett lite lugnare tempo.

Foredrag
5 min

Grow with

Skifta fokus när du känner dig omotiverad.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Les mer