Grunderna i att äta hållbart, vegetariskt och utsökt mat

10 mai 2022 | Av Stephanie Verstift

Nyfiken på hälsosam, hållbar och växtbaserad mat? Här berättar jag om grunderna till hälsosam och hållbar mat samt ger dig mina bästa tips för att laga riktigt god, och sund, mat! 


Inspiration till hälsosam mat 

De flesta av oss önskar leva ett hälsosamt och balanserat liv, med omtanke om oss själva, om miljön, och som samtidigt är glädjefyllt, inspirerande och ger näring till vårt välbefinnande. Mat kan vara ett sätt att integrera allt detta, samtidigt kan det stundvis kännas som en stor utmaning. Låt den här serien med inlägg och recept, som du kommer få ta del av genom hela våren och sommaren, få bidra till att inspirera ditt personliga utforskande i matens värld, oavsett om du är ny eller erfaren.

Mat som hjälper till ett hälsosamt och balanserat liv

Vad ska jag äta? Hur ska jag laga mat till mig själv och till andra? Hur kan jag se till att jag får i mig alla näringsämnen som jag behöver? När jag började laga vegetarisk och vegansk mat öppnades en hel värld av möjligheter upp sig för mig. Jag hade förväntat mig att bli mer begränsad av att laga växtbaserad mat – det visade sig vara precis tvärtom, Det var en dörr till en ny värld av ingredienser, smaker och tillagningstekniker. Om mina experiment gick snett? Absolut! Något som också sker stundvis fortfarande. Om jag längs vägen upptäckte några fantastiskt goda och hållbara maträtter? Absolut! Majoriteten av tiden.

Innan vi går mer in på djupet i ämnet, låt oss börja med grunderna för hälsosam, hållbar mat.

Vad är hälsosam & hållbar mat? 

  • Växtbaserad mat: Oavsett om du väljer att äta vegetarisk eller vegansk mat är växtbaserad mat bra för vår hälsa och för miljön. Dessa livsmedel är fyllda med mineraler, vitaminer och fiber.
  • Organiska ingredienser: Odlad i jorden med begränsat eller inget bekämpningsmedel, konstgödsel eller genetisk modifiering.
  • Lokal- och säsongsproducerat: Att använda lokala och närproducerade råvaror är ett fantastiskt sätt att reducera utsläpp från transporter, stötta lokala producenter och äta i linje med säsongen.
  • Fair trade: Produkter med denna märkning innebär att de som producerat varorna har bättre arbetsvillkor och inkomst. I synnerhet viktigt i vissa sektorer, såsom kakao, kaffe, bananer, etc.
  • Ekologiska produkter: Begreppet ekologiskt syftar främst till hur produkten har blivit tillverkad och förpackad. Till exempel återvinningsbara förpackningar, grön energi, inget avfall, med mera.

Fotograf: Elaine Lilje


Fem tips för att skapa näringsrik och god växtbaserad mat

  • Se helheten.
    För att skapa en hälsosam växtbaserad måltid är ett råd att försöka se helheten. Jag brukar använda “Raw Food Pyramid” som utgångspunkt: grönsaker som bas, gryner och kolhydrater på nästa nivå, följt av proteiner. Därefter fetter, örter och kryddor på toppen. Glöm heller inte de hälsosamma fetterna, som finns i livsmedel såsom fröer, avokado, och raps- och olivolja.
  • Bli vän med de växtbaserade proteinerna!
    Proteiner är viktiga byggstenar för kroppen, och bidrar även till att vi känner oss mer nöjda och mätta efter en måltid. Använd gärna baljväxter såsom bönor, linser, och ärtor. Du kan även använda nötter och fröer, groddar, linser, tofu, tempeh, och quinoa. Äter du vegetariskt är ägg, yoghurt och ost bra proteinkällor.  Genom att bli vän med ingredienserna och börja lära känna dem bättre kommer du förstå hur ingredienserna beter sig, vilka andra ingredienser de passar med och vad som gör att deras bästa sidor kommer fram!
  • Experimentera!
    De flesta växtbaserade proteinerna är antingen torkade eller frysta och går därför bra att förvara för att sedan använda när du känner att det passar. Kanske kan du använda ingredienserna lite annorlunda och se vad som händer? Vita bönor till hummusen, eller tofu i till den krämiga tomatsåsen?
  • Undersök magin med umami.
    Umami anses vara den femte bassmaken i det japanska köket, och ofta associerad med kött. Däremot finns det många olika sätt att få in umami även i en växtbaserad måltid. Genom att använda ingredienser såsom fermenterade grönsaker (surkål eller kimchi), sojasås, soltorkade tomater, svampar, miso, rökt paprika. Men också genom olika matlagningstekniker som rökning, grillning eller inläggningar. Umami passar bäst när den är subtil och välbalanserad och bör användas med måtta – precis som en väldoftande parfym.
  • Förbered dig på att äta en fantastisk mat och förbered dig på att misslyckas!
    Jag älskar att fundera ut nya idéer i mitt huvud för att sedan se hur det blir i köket. Oavsett om maten blir god eller inte så lärde jag mig precis lika mycket. Skratt, medkänsla och nyfikenhet är de bästa ingredienserna.

Recept & mer inspiration

Ta del av ett av mina favoritrecept för tidig vår: Ljummen gnocchi med broccoli, spenat, rädisa och dragon. Nästa del i serien kommer i juni – håll utkik! 

Boken Mundekullas Gröna Kök 

Mundekullas Gröna Kök vann år 2021 två Gourmandpriser, för Bästa vegetariska kokboken i Sverige och Bästa hotellkokboken i världen. Boken innehåller mer än 70 veganska och vegetariska recept och 10 kapitel om hur man på ett lekfullt sätt kan utforska smaker och texturer, planera och tillaga en växtbaserad måltid eller buffé, och om kärleken till matlagning från gård till tallrik.

Vill du köpa boken?  Under maj månad är det ett extra fint pris på Bokus – beställ den redan i dag!  

Du kan följa mina köksäventyr på Instagram @stephanie.verstift

Fotograf: Elaine Lilje

Mundekulla – vad är det för plats?

Mundekulla är ett ekologiskt kurs- och retreatcenter på den småländska landsbygden. På Mundekulla möts människor för kurser, konferenser och festivaler, med inriktning på personlig utveckling, mindfulness, kreativitet, natur och naturligtvis vacker närande mat!

Kursgården är sedan starten för över 20 år sedan byggt på hållbara principer. Med traditionella byggnadssätt och grön energi, samt med fokus på social rättvisa och att främja olika fredsprojekt. Hela idén med Mundekulla är att skapa och samskapa lärande, konst, musik, gemenskap och hälsa. Det bästa är alla underbara meningsfulla möten med andra människor. Det är kärnan.

Du hittar mer information på mundekulla.se.

Meditation för att uppskatta maten än mer

Klass
10 min

Meditere with

Möt dina känslor med en vacker meditation där du blir guidad ner i hjärtat. (Audio)

Klass
20 min

Meditere with

Besök gränslandet mellan vakenhet och sömn utan att ligga helt på rygg.

Klass
15 min

Meditere with

A guided meditation that connects you with your inner wisdom through imagination and creativity.

Klass
20 min

Meditere with

En liggande kroppsscanning där du får uppmärksamma kroppen och stötta dig själv med hjälp av självmedkänsla, med Mona Drar, leg. psykolog.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Fotograf: Elaine Lilje

Stephanie Verstift

Stephanie har älskat att laga mat ända sedan hon kunde börja hålla i en sked och har en bred erfarenhet av matlagning, grönsaksodling och catering.

Les mer