Fler sätt att utöva yin på – i vardagen & andra praktiker

31 oktober 2023 | Av Linda Åslev

Många har hört talas om yinyoga – men yin är egentligen så mycket mer än just denna lugna yogaform. Här berättar jag mer och tipsar om fler sätt att utöva yin på, samt hur du på enkla sätt kan få in yin i vardagen. 


Yinyoga – bara en del av yin

"Yin är mer än yinyoga, det är ett tillstånd där du kan vila i något, vila i dig själv. Yin innebär att vi kan hämta kraft i stillheten, som en motsats till det aktiva samhället. Vila och känn hur kroppen mjuknar och hela du blir en lång utandning /.../ Där vi dessutom från övningarna får hjälp av nervsystemet att svalna av.

Jag jämför yinyogastunderna med att sätta sig på sin parkbänk, lägga sig i sin hängmatta eller på bryggan. En fysisk plats för återhämtning, avskalade intryck och utryck, där själva uppgiften är att lita på att när vi gör mindre, händer det mer." – Cecilia Gustafsson, Yin – mer än bara yinyoga

Olika sätt att utöva yin

 • Meditation. Att meditera är i allra högsta grad att utöva yin. Det finns många typer av meditation och gemensamt för dem är att du får öva just närvaro och att lugna ner sinnet såväl som kroppen. Några extra lugnande och återhämtande typer av meditation är:
 • Skogsbad. Att göra skogsbad är en form av meditation där du landar i närvaro i naturen. Du kan även praktisera andra former av yin i naturen för att få med naturens läkande effekter.
 • Restorative yoga. Till skillnad från yinyoga där vi försiktigt vill mjuka upp och till viss del stretcha bindväven så handlar restorative yoga om total avslappning. Här pratar vi en materialsport av rang, ju mer props såsom bolster och filtar, desto bättre. Detta för att hjälpa och stötta kroppen att verkligen slappna av i positionerna.
 • Avslappningsövningar. Guidade avslappningar av olika slag är magiska för att varva ner och ge kroppen återhämtning. Ett exempel är ovan nämnda yoga nidra, men det finns många olika typer av avslappningsövningar. Tillåt dig att bara släppa taget och kontrollen och flyta iväg.
 • Slow flow. Genom långsamma flöden med fullständig närvaro i varje rörelse och förflyttning kan du också få in aspekter av yin. Detta passar extra bra om du känner dig uppe i varv och har svårt att ligga eller sitta still.


Utöva yin i vardagen

 • Stanna upp! Försök ta stunder i stillhet i vardagen.
  • Stanna upp, ta några riktigt djupa andetag, med lika långa in- som utandningar.
  • Var sedan helt stilla någon/några minuter. Försök bara vara i stillheten och observera det som kommer upp, eller följ ditt naturliga andetag för att ge hjärnan något att göra om det känns för svårt.
 • Umgås med dig själv. Ta en liten stund varje dag oavsett hur den dagen ser ut. En stund för dig själv. Fokuserad tid för reflektion, utan bruset från sociala medier eller nyheter. Gör något du mår bra av. Bara var med dig själv – skriv, måla, dansa, yoga, meditera. Vad som helst!
 • Umgås med andra. Ta tid i närvaro med någon som ger dig energi och lugn. Se någon i ögonen. Le, skratta. prata.
 • Öva på acceptans. Precis som i yinyogapositionerna, försök att stanna upp när känslor och tankar tar över.
  • Känn kontakten med marken under dig.
  • Ta några djupa andetag eller bara notera ditt naturliga andningsflöde i kroppen.
  • Observera vad det är som känns och hörs i dig. Se det. Hör det. Sätt namn på känslorna och tala om för dem att det är ok att de är där.
  • Tala om för dig själv att det är ok att du känner det du känner, att du inte är dina känslor, eller tankar.
 • Använd andningen. Hitta djupa medvetna andetag, låt hela bröstkorgen och magen expandera på inandning – framåt, bakåt, nedåt, åt sidorna – och låt allt mjukna på utandning.
  • Andas in och tänk/känn: Energi, kraft och utrymme
  • Andas ut och tänk/känn: Lugn, mjukhet och grundning.

Allt vårt innehåll inom yinyoga – på ett ställe

Vill du utforska yinyoga och vad den kan göra för dig? På vår temasida för yinyoga kan du ta del av allt vårt innehåll inom yinyoga på ett och samma ställe. Där hittar du yinyogaklasser och våra playlists, program och kurser inom yinyoga. Du ser också kommande LIVE-klasser i yinyoga och hittar massor av inspirerande läsning på temat. 

Yin online – övningar & klasser

Klass
20 min

Meditere with

Besök gränslandet mellan vakenhet och sömn utan att ligga helt på rygg.

Klass
10 min

Meditere with

En härlig meditativ paus i skogen för att bli grundad i kroppen och i nuet.

Ny
10 min

Puste with

Guidas i hur du kan förankra dig djupare i din egen närvaro genom att utforska din mittpunkt – ditt center.

Klass
30 min

Yoga with

Viparita karani – Ulrica Norberg guidar dig in i en återhämtande och energigivande position som hjälper dig komma ner i djup vila.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Lästips

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Les mer