Ensamhet i juletid

12 desember 2021 | Av Yogobe

Glittrande glad julstämning – eller ensamhet under helgerna? Här tar vi upp ensamhet under juletid och tipsar om gratis live-klasser under juldagarna för den som vill, för gemenskap.


Hur kan en alternativ jul se ut?

När hela samhället och all media dignar av lyckliga glada ansikten och tillrop om att vara tillsammans i juletider är samtidigt ensamheten stor. Julen är fortfarande den högtid som är mest traditionell och familjerelaterad – men livet ser knappast ut så för alla, och knappast hela livet.

Pandemin påverkade mångas julfirande förra året. Men framför allt påverkade den mångas hälsa. Hör du till en av dem som förlorade någon under pandemin kanske den här julen känns extra svår.

Det finns många olika orsaker till ensamhet: Separation kan göra att barnen firar med den andra föräldern. Släkten kanske bor långt bort. Man kanske inte har en nära relation till sin familj – eller att familj eller vänner inte finns kvar i livet.

Samtidigt är nästan hälften av alla hushåll i Sverige självhushåll. Och det är många som inte lever i en heteronormativ relation som julen som högtid ofta verkar handla om.

Men hur skulle du vilja fira din jul? Utifrån hur livet ser ut nu? Det är inte så lätt att vara accepterande varenda dag i livet. Men vi har satt ihop en kort lista med tips på alternativa saker att göra, eller inte göra under juldagarna.

Tips för juldagarna

  • Ta dig ut i dagsljuset någon gång på dagen. Om inte en promenad med sällskap, så med dig själv, bara för att röra på kroppen och få frisk luft.
  • Gör något du blir glad av. Lyssna på din favoritmusik, handarbeta med något medan du lyssnar på en skön podd eller ett radioprogram? Vinter i P1 kan vara fint.
  • Ät mat du VERKLIGEN tycker om. Du måste faktiskt inte äta julskinka. Inte ens en julig sallad. Tycker du mer om vitlöksdoftande spaghetti? Ät det. Man måste ju faktiskt ingenting.
  • Ring någon för att önska god jul. Eller skicka ett mail. Medkänsla och omtanke för andra kan såklart göra gott för oss själva också.
  • Fira jul på zoom. Bjud in några att umgås online med dig under dagen. Det måste inte vara så uppstyrt. Spela julmusik, drick glögg ihop. Om du vill, kan och orkar är det säkerligen en uppskattad stund.
  • Engagera dig för en alternativ jul. Kolla upp kyrkor och härbärgen som ordnar jul för den som är ensam och/eller utsatt. Firandena är ofta beroende av att människor hjälper till ideellt. Kanske något som finns på din ort?

Yogaklasser LIVE under juldagarna med Milla Floryd

Under juldagarna kommer Milla Floryd från Team Yogobe att hålla gratis yogaklasser live. Varmt välkommen på skön rörelse, avslappning och fin communitykänsla. Kika även gärna in i vårt fb-community #beyoga365 för mer gemenskap online.

LIVE-klasser i jul:

  • Julaftons flow – vi smörjer igenom alla leder och avslutar med lite nackmassage, så ta med dig ett par bollar till mattan.
  • Juldagen: Retox Belly Love – botemedel mot stillasittande och kanske lite mycket mat och snacks.
  • Annandag jul: Restorative land – Avsluta julhelgen med att landa in i avspänning och ett lugnt andetag. Ge dig själv en stunds välförtjänt, återhämtande vila.

Lästips

Videotips – yoga, träning & avslappning online

Ny
10 min

Yoga with

En sekvens för cirkulation, rörlighet och styrka i axlar.

Ny
20 min

Trening with

Cirkelträning med hantlar och motståndsband där hela kroppen får sig en genomkörare.

Ny
10 min

Grow with

Liggande kroppsscanning som förbereder dig för en god natts sömn.

Ny
10 min

Grow with

Bli nyfiken på och intressera dig för dina rädslor för att bli av med dem.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]