Augustipepp - En kvart om dagen, del 2

13 august 2018 | Av Ulrica Norberg

Under augusti månad fokuserar vi på rutinerna och regelbundenheten. Att få till 15 minuter om dagen, med något du behöver. Självreflektion och/eller andning, fysiska yogapositioner, avslappning, meditation. Huvudsaken är att vi gör något, alla har 15 minuter, faktiskt. Låt Ulrica Norberg fortsätta inspirera dig i denna andra och sista del på temat. 


Investera i dig själv

Ett sätt att skapa större tydlighet för dig själv är att börja med att lyssna in och känna hur du vaknar på morgonen. Är du en person som flyger upp på morgonen och har massor av energi rekommenderar jag att faktiskt göra lite mer flödesinriktade pass med fokus på stabilitet där andning, kriyas och alignment prioriteras. För att på kvällen satsa mer på återhämtning och lugnande pass såsom restorative, yinyoga och meditation.

Är du mer av den långsamma sorten och du vaknar rätt seg, trött och inte gillar rörelse eller massa ljud rekommenderar jag att göra precis tvärtom. Kanske du börjar dagen med mer lugnande praktik och på kvällen tar du tid för att först göra mer flödande praktik, följt av en låååång Savasana och kanske en Abhyanga självmassage (massera in dig med varm sesamolja, låt det sitta i 20 min, duscha av och sedan krypa ner i sängen).

Denna idé handlar alltså om att du börjar där du är och tillför kraft genom den sinnesstämning där du är. Då börjar du bygga upp dig själv inifrån och ut istället för att sinnet ska rida dig framåt i livet och bara tala om hur du ska vara, vem du ska vara och vilken version du ska vara. Yoga handlar om att över tid hitta rätta metoder för att hitta tillbaka till sitt inre; och väl där, känna sig så pass hemma att allt du tar dig för blir en reflektion av det välmåendet.

Stabilitet och balans
Vi vill skapa så kallad Sthira; stabilitet och balans i vårt nervsystem utifrån en kropp, ett sinne och självperspektiv. Att försöka skapa bättre förutsättningar för att dessa tre ska börja samspela bättre. Vi behöver då sänka ambitionsnivån och anspänningen; just grunda och skapa en känsla av stabilitet och lugn.

Här vill jag utmana dig att börja titta närmare på vad du känner är utmanande i tanke och känsla. Tillåter du dig själv att få känna? Att vara ok med att yogan ibland blir skit; att den inte alls känns kul eller lustfylld? Kan du vara ok med det? Vad kommer upp när du yogar? Vad har du för föreställningar om din yogaträning? Skriv ner detta i din yogadagbok.

Lästips

15 minuter på mattan

Klass
15 min

Yoga with

En flödande solhälsning för en stark rygg med Anna Gordh Humlesjö.

Klass
15 min

Yoga with

Ett mjukt och energigivande flöde med Milla Floryd där du får sträcka ut hela kroppen.

Klass
15 min

Yoga with

När du vill att lägga mer fokus på och ge dina höfter utrymme för att släppa spänningar och bli starka.

Klass
15 min

Puste with

Pranayama pause for those days when you are gasping for air, with Ulrica Norberg.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar i Yogobes Facebookcommunity BEYOGA365!

Boken "Yoga en kvart om dagen"

Om den utveckling i mig själv samt om de upplägg som jag känner är sköna kvartar på mattan, har jag tillsammans med Bonnier Fakta skrivit en bok om som heter just ”Yoga en kvart om dagen”. Du hittar den exempelvis här.

Ulrica Norberg

Ulrica är en av Sveriges pionjärer inom yoga och har skrivit flertalet böcker och artiklar både i Sverige och utomlands. Ulrica har även utbildat över 500 yogalärare i Skandinavien.

Les mer