Återhämtning i naturen

08 mai 2019 | Av Yogaretreats Norrland

Att vara i naturen är ett fantastiskt hjälpmedel mot stress. Att lyssna på vindens sus och fåglarnas kvitter. Att släppa allt informationsbrus och bara andas. Här berättar vi mer om naturens fantastiska inverkan på oss!


Naturen: En annan värld

Naturen har i alla tider haft en stor betydelse i människans liv och många är rörande överens om att naturen har hälsobringande effekter. Att naturen är en källa för återhämtning är välkänt sedan länge och i takt med att stressnivån ökar i vårt samhälle ökar också intresset för att komma ut i skogen.

Många har på egen hand upptäckt att naturen kan vara en kraftkälla, såsom att sitta på en sten och blicka ut över vattnet, att andas in naturens dofter och att lyssna på skogens ljud. Naturen ger oss en känsla av att vara förflyttade till en annan värld, bortom vardagens stress. Välbefinnandet ökar när vi vistas i naturen och ju oftare vi besöker naturen desto mindre stress upplever vi. Blodtrycket sänks och stresshormonerna minskar medan hormonet för lugn och ro, oxytocin, utsöndras i kroppen.

I vårt samhälle får vi många intryck på kort tid, vilket gör att hjärnan behöver få vila och ta en paus från ansträngningen att sålla bland informationen. Intrycken vi upplever i skogen är annorlunda från dem vi upplever i vardagslivet. I vardagslunken är vi ofta alerta och riktar vår uppmärksamhet mot ett föremål, en uppgift eller en person. I skogen kan uppmärksamheten bli mer spontan och då hinner sinnena vila i det som är, fåglars kvitter, vinden som ljuder mellan träden och den fräscha luften. Miljöerna ger stimulerande sinnesintryck och en rad studier har på olika sätt bekräftat att blotta anblicken av natur kan verka stressdämpande och hälsofrämjande.

Vad kan du göra för att skapa goda vanor för återhämtning?

Några smarta tips på hur du medvetet kan väva in små pauser i din vardag är att se ut genom fönstret någon gång under dagen, eller att ta en promenad ute i parken under lunchen.

Är du däremot sugen på en längre boost av återhämtning kan du åka iväg på ett yogaretreat ute i skogen. Fördelen med ett retreat i skogen är att du kan njuta av årstidernas skiftningar och passa på att ta lugnande promenader i naturen. Omgivningen blir en extra boost till återhämtningen samtidigt som du låter en yogalärare guida dig fysiskt och mentalt på yogamattan. Kombinationen av dessa två leder till att du tar hand om dig själv från insidan och låter sinnena få fyllas av energi från utsidan.

Videotips för att få återhämtning i naturen

Klass
10 min

Meditere with

Stående mediation när du behöver grunda dig och komma i kontakt med dina värderingar.

Klass
45 min

Meditere with

En guidad mindfulnessmeditation som du utför ute i naturen, gärna barfota, leg. psykologen Mona Drar är din guide.

Klass
15 min

Meditere with

Väck kroppen i ett mjukt flöde för mer avslappnad andning och ökad rörlighet i kroppen. Rofylld meditation i rörelse.

Introduksjon
20 min

Yoga with

Root to rise – an introduction to the seven segments theory – how to work from the ground up to improve your posture.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova 14 dagar gratis utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer

Yogaretreats Norrland

Maria Bergmark och Moa Westman är yogalärarna som ger unika yogaretreats vid älven, lugnet och skogarna.

Les mer