Nytt i kropp och sinne – med Johanna Alvin

26 april 2020 | Av Yogobe

Som nybliven förälder är det mycket som är nytt och rutiner som förut fungerade behöver ändras för att få vardagen att fungera. Yogaläraren Johanna Alvin är nybliven mamma och driver studion Flow i Göteborg. I denna korta intervju delar hon sina tips för en lugnare vardag.


Tre frågor om att hitta lugnet i vardagen för nyblivna mammor

1) Vilka övningar/positioner har du som nybliven mamma lagt till till din yogapraktik?
Jag har lagt extra fokus på grundningen nedåt, hur mina händer, fötter, höfter möter underlaget och hur den grundningen nedåt också kan ge mig lyft tillbaka uppåt. Det gör att jag känner mig mer förankrad. Givetvis har jag också lagt extra fokus på bäckenbotten och att verkligen få kontakt med den utan att andra muskler tar över. Jag försöker även jobba med att få kontakt med bäckenbotten via andetaget. En framåtfällning och ett varv runt bröstkorg och nacke tillhör också dagsrutinen. Jag rör mig vanligtvis långsamt i min yogapraktik, nu rör jag mig än mer långsamt :)

2) Vad är dina bästa tips för att varva ner i vardagen?
Bästa tipset är en promenad i dagsljus, lång eller kort. Det är min stund av reflektion och många insikter kommer till mig just där, i någon form av rörelse. Annars rekommenderar jag verkligen att ta ett par minuter i tystnad varje dag, gärna med en hand eller två placerade på bröstkorgen. Helst ger jag mig själv en kram samtidigt och andas till mina händer. En doft, från en blomma eller olja, som påminner mig om något är också en riktig favorit. Jag andas in den, så vips är hela jag närvarande.

3) Vilken bok eller person har inspirerat dig på sistone, och varför?
"Radical acceptance - awakening the love that heals fear and shame within us" av Tara Brach har varit en fin bok att ha bredvid sig som nybliven mamma och allt vad det innebär med ens egna och andras förväntningar. Det är en känslostorm av hela spektrat som är ny att parera och den inspirerar till acceptans till allt det. Min dotter inspirerar mig även att leva livet efter att det är de små sakerna i vardagen, leendena, skatten och ögonkontakten som är det allra ljuvligaste och viktigaste.

Läs mer om Johanna här och testa gärna hennes härliga klasser i videobiblioteket

Lugnande & stärkande för mammakroppen

Nedan hittar du några sköna klasser och övningar som du kan göra för att varva ner. Fler yogasekvenser för nyblivna mammor hittar du i videobiblioteket, där hittar du även träning för mammor.

För att verkligen sätta en rutin mitt i allt det nya så kan ett träningsprogram komma väl till pass. Testa exempelvis Yoga efter graviditeten eller MammaMage Total Core.

Klass
10 min

Meditere with

Skapa utrymme och plats både på insida och utsida.

Klass
60 min

Yoga with

Liggande yin med väggen som stöd.

Klass
15 min

Meditere with

Guidad kroppsscanning för ökad avslappning och en återhämtande stund för dig själv.

Klass
3 min

Yoga with

Att bära och amma barn kan ge ett trött och smärtande axelparti. Denna sekvens är golvnära och hjälper dig att motverka just den problematiken.

För att ta del av en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem. Har du inget konto på Yogobe än? Testa tjänsten gratis i 14 dagar (utan bindningstid eller kreditinformation). Klicka här för att komma igång!

För mer läsning

Foto: Anna Rosén

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]