Vad betyder tapas inom yoga?

18 april 2024 | Av Yogobe

Inom yogafilosofin så handlar inte tapas om små spanska läckra rätter, utan om självdisciplin, den där inre kraften som får oss att göra saker som vi upplever motstånd till. Läs mer om tapas och hur du kan använda dig av det, både på yogamattan och i vardagen, här! 


Tapas - disciplin och brinnande entusiasm

Yogafilosofin är rik på olika system som klassificerar yoga. Pantanjalis yoga sutras och den åttafaldiga vägen är ett av dem som fått störst genomslag i västvärlden. Tapas är en del av den andra grenen i Patanjalis åttafaldiga väg, Niyamas, som berör etiska förhållningsregler för oss själva, riktlinjer för hur vi ska agera. 

Ordet tapas är sanskrit och härstammar från verbet tap som betyder “att bränna”, vilket syftar till att bränna bort orenheter – vanor, handlingar och tankar som inte är gynnsamma. Tapas översätts ofta till "disciplin" eller “brinnande entusiasm”. Förenklat kan man säga att tapas är viljestyrkan, ett inre fokus, som får oss ta oss an det som vi upplever motstånd till, men som är hälsosamt för oss i längden. Att med självdisciplin möta fysiska, mentala och känslomässiga motstånd för skapa förutsättningar för sig själv att utvecklas som människa. 

"Du kan tänka på tapas som den där lilla lågan eller den där lilla rösten inom dig som motiverar, ger dig en liten spark i baken och håller dig på rätt spår med allt det du värdesätter och som är viktigt i ditt liv. Utan tapas skulle vi skjuta upp saker för evigt och ignorera de ibland svåra sakerna i livet."
– Satu Tuomela, i blogglägget Find your motivation.

Stärk din disciplin – håll din inre låga vid liv

Disciplin kan lätt förknippas med militärisk stränghet men det handlar inte om att pusha sig själv hårdare och hårdare, utan mer som en vänlig men bestämd kraft som hjälper oss att möta de utmanade situationer som dyker upp i livet, både på yogamattan och i vardagen. 

Självdisciplin är lite som en muskel, den blir starkare när vi tränar den. När vi vet vad som väntar på andra sidan av motståndet, när vi har tagit oss an det där som känns jobbigt eller svårt, blir det enklare att motivera sig själv nästa gång vi möter en liknande situation. Disciplin ger oss energi i längden, som en låga som hålls vid liv, även om den kan brinna svagare ibland.


Tapas – i yogan och vardagen

I yogan är tapas det som hjälper dig att kliva upp på yogamattan de dagar du känner att du egentligen inte har lust, även att du vet hur skönt det känns efteråt. Det kan både handla om att motivera sig själv till att sätta sig i stillhet och meditera eller fysisk praktik. Tapas är det som får oss att stanna i, eller att inte hoppa över/välja bort, yogapositioner som utmanar oss. Tapas är också det som hjälper oss stanna de utmanande positionerna. 

På samma sätt kan vi använda vår tapas för att möta motstånd som dyker upp i vardagen, på jobbet, i studier eller i relationer. Att motså frestelser, att in skjuta upp saker som behövs göras eller som vi upplever som svåra. Det kan vara allt från att skjuta upp småsaker som behövs göra till att söka det där jobbet, att följa sina drömmar, ta kontakt med någon som intresserar en.

Tips för att stärka din tapas

  • Gör core-övningar – att stärka upp bålen kan hjälpa oss att stå starkare i oss själva, både fysiskt och mentalt. Enligt läran om chakran är just coren området för Manipura Chakra, som sägs vara det energicenter som styr vår känsla av självförtroende, inre styrka, viljestyrka och självdisciplin.
  • Skapa starka rutiner – definiera vilka rutiner som är viktiga för det ditt välmående och bestäm dig för att göra dem helhjärtat. Välj hellre någon/några få till att börja med och se till att de verkligen blir av, istället för att åta dig för mycket.
  • Utmana dig själv – bli uppmärksam när det dyker upp motstånd inom dig och checka in med dig själv om det finns möjlighet att kliva ur din comfort zone och göra det i alla fall!

Övningar online – för din core och inre eld

Ny
10 min

Trening with

Enkla och effektiva övningar som stärker din bål.

Klass
10 min

Yoga with

Ladda om och kicka igång systemet med värme och energi.

Klass
90 min

Yoga with

Enjoy a playful fire practice with Brooke Elliston: strong, deep, upside down and super slow.

Klass
15 min

Yoga with

Utmana både rörlighet och styrka i höfter, bål och axlar med lekfullhet och kraft.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]