Studie visar samband mellan mindre sömn & mer ilska

13 oktober 2020 | Av Bianca Barck

Känner du dig arg? En studie från Iowa, USA, visar att en god natts sömn kan vara det du behöver. Läs mer om sömnforskningen här!


Sömnproblem och känslomässiga reaktioner

Visst vet vi att vi mår dåligt av att sova för lite. Ändå vet vi ganska lite om hur sömn formar specifika känslomässiga reaktioner, som till exempel ilska. Ilska i sig kan störa sömnen då den får oss att vakna till, att tända till. För att undersöka sömnens roll vid ilska utförde forskare vid Iowa State University i USA, en studie med dagboksanteckningar samt experimentella test för att se om förkortad sömn gav upphov till arga känslor.

Så här gick sömnstudien till

Forskarna analyserade 202 studenters dagliga dagboksanteckningar om sömn, dagliga stressorer och ilska, under en månad.

Forskarteamet utförde även labbexperiment på 147 samhällsinvånare. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper – där den ena gruppen behöll sina vanliga sömnvanor, och den andra minskade sömnen med cirka fem timmar fördelat på två nätter. Forskarna bedömde sedan ilska medan deltagarna exponerades för irriterande ljud.

Resultat av studien

Den senare studien visade att de personer som sovit bra klarade av och anpassade sig till ljudexponeringen – samt upplevde mindre ilska efter de två dagarna.

Deltagarna som sovit mindre än vanligt visade däremot ökad ilska som svar på det irriterande ljudet. Det visar på att den förlorade sömnen minskar vår förmåga att anpassa oss känslomässigt till frustrerande omständigheter.

– Resultaten är viktiga eftersom de visar på starka orsakssamband mellan sömnbegränsning och ökad ilska och frustration över tid, säger Zlatan Krizan, psykologiprofessor vid Iowa State University i Ames, Iowa.

– Dessutom visar resultaten från de dagliga dagboksanteckningarna att effekterna spiller över på vardagen, då unga vuxna rapporterade större ilska under eftermiddagen de dagar de sovit mindre.

Källa: Science Daily

Lästips om sömn och lugn yin yoga

Playlist för att coola ner

Klass
20 min

Yoga with

Stressyoga: Släpp stress och negativitet – ett utmanande pass som rensar ut.

Klass
10 min

Puste with

Shitali Breath - A breathing technique to cool down body and mind, with Amir Jaan.

Klass
30 min

Yoga with

Hetta, blodtryck, matsmältning, irritation, prestation, kontroll – svalka när kroppen är i obalans.

Klass
20 min

Meditere with

En avslappnande Yoga Nidra specialframtagen för sömn

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Bianca Barck

Bianca jobbar som frilansskribent, bokstavsillustratör och redaktör. Hon har också skrivit diktsamlingen "Det klarnar opp". För henne är natur och yoga som universalhjälp – för lugnare, starkare och snällare dagar.

Les mer