Mjukstarta det nya året

01 januar 2019 | Av Linda Åslev

Det nya året är här. Med det många nyårslöften. Att komma igång med träning, med yoga, med goda matvanor och mer därtill. Men de där löftena, är de rimliga? Är de vad vi behöver? Egentligen? Vi vill uppmuntra dig till att börja året med en mjukstart. Här delar jag med mig av mina tankar samt inspiration kring just detta. 


Vad innebär det att komma igång?

När nyårslöftet är satt är det lätt att huvudstupa kasta sig in i hårdträning eller en strikt diet och diciplinera sig till max. För att sedan inte orka hålla det... Antingen kanske målen är för högt satta, orimliga för ditt vardagsliv. Kanske är stenhård träning inte det du behöver just nu.

Att komma igång är så mycket mer.

Att komma igång med något som får dig att må bra. Är din kropp redan uppe i varv och stressad kanske inte hård träning är svaret. Eller snarare är det kanske så att enbart det och ingen återhämtning, träning för sinnet och hjärnan, inte är svaret.

Kanske är det en mjukstart du behöver. Komma igång med att bara andas medvetet. Eller att köra färre träningspass och istället peta in sisådär 15 minuter med rörlighet, djupa andetag, meditation och/eller avslappning.

Så kom igång - men på dina villkor. Ingen annans. Strunta blankt i löpsedlar, instagramutmaningar, andras hets. Såvida de inte gynnar dig och det du behöver.

Sätt en intention, sätt dina mål
Jag vill uppmuntra dig till att sätta en intention med året som kommer. Och långsiktigt lägga en plan för hur denna intention ska få utrymme. Vad är rimligt? Vad ger mig kraft och energi? Vad mår jag bra av? Vad BEHÖVER jag, snarare än vad VILL jag. För många gånger är det där vi "vill" inte alltid så sunt då det ofta är tankarna som får styra dessa och inte vårt inre.

Det handlar helt enkelt om att klättra i vår utveckling, mentalt, fysiskt såväl som själsligt. Att öppna upp och sikta mot nya mål, nya höjder, nya perspektiv. Sluta aldrig utmana dig själv, det är där vi växer! Men gör det på en nivå som du mår bra av.

Hjälp på vägen 

En mjukstart – det är just det vi på Yogobe vill vägleda dig till denna årets första månad. Att i lugn och ro känna in, testa vad som funkar för kroppen, och själen just nu, och se vad vi kan behöva mer av under året. Här kommer lite tips på hur vi kan vägleda dig genom din mjukstart, eller rivstart, om det är det du behöver:

  • Kom igång med yogan
    Vill du komma igång med att just komma ner i varv? Att börja yoga eller meditera? Då kanske något av Anna och Josefines härliga kom-igång-program är precis vad du behöver för att ge yogan en ärlig chans:
  • Kom igång med träningen
    Vill du komma igång med träningen med inte riktigt hittar tiden? Även här kan jag varmt rekommendera träningsprogrammet Kom igång med din träning som håller dig i handen och guidar. Eller varför inte programmet Aktiv40Plus, ett svettigt, tufft och härligt program med pass som är speciellt anpassade för vad kroppen  behöver efter 40, men som alla kan göra.
  • Kom igång med fördjupning
    Kanske är det något särskilt du vill komma igång och utvecklas i. Under träningsprogram finns vägledning som hjälper dig att exempelvis stärka upp din core från grunden, att lära dig eller fördjupa bakåtböjningar. Massor av härlig inspiration helt enkelt. Och vill du ta kunskaperna till ytterligare en nivå så finns våra fördjupningskurser online.

Videotips för att komma igång

Tekniske tips
10 min

Yoga with

Lär dig solhälsningarna, en serie rörelser som ingår i många yogaklasser, från grunden och hitta din favorit.

Workshop
20 min

Yoga with

Tips och teknik för flera av de vanligaste yogapositionerna, för dig som är ny till yoga, med Anna Gordh Humlesjö och Josefine Bengtsson.

Klass
15 min

Yoga with

Öva andning och balans med hjälp av en stol – kort flöde med enkla rörelser.

Klass
45 min

Yoga with

Nybörjarflöde i långsammare tempo för att utforska både teknik och känsla i positionerna.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Les mer