Tips till dig som är gravid under Covid-19

08 juli 2020 | Av Yogobe

För de flesta blivande föräldrar mitt i tider av Corona Covid-19 snurrar mer tankar och funderingar än vanligt i kropp och själ. Får min partner/stödperson följa med in på förlossningen? Tänk om hen blir sjuk? Ska jag föda ensam då?! Här ger doulan Sofia Roos Forssell tips på hur ni kan förbereda er inför förlossningen just nu. Ingen ska behöva känna sig orolig för att bli lämnad ensam!


Stöd inför förlossning – extra viktigt under corona

Att vara lite orolig eller nervös är en vanlig känsla inför sin förlossning – och särskilt i tider av ovisshet som nu. Hur ska det bli, får min partner vara med? Så läser vi nya rubriker och artiklar om barnmorskor som ryter ifrån – för att det är katastrof att kvinnovården inte värderas högre. Det saknas barnmorskor på en massa pass i sommar. Och mitt i allt detta så ska man ju känna sig lugn och trygg under sin graviditet och speciellt inför sin förlossning. För det är ju oxytocinet som startar igång förlossningen – en ekvation som inte går ihop. Förberedelse och stöd är nu, mer än någonsin, jätteviktigt!

Förberedelse inför förlossningen – doulans tips i coronatider

 • Prata med en nära vän eller någon släkting som du känner dig trygg med, om den personen skulle vilja vara backup om din partner/ stödperson skulle få symptom eller bli sjuk.
 • Gå igenom dina behov och önskningar du har inför förlossningen med den personen. Vad som är viktigt för dig. Till exempel: Vad för slags beröring du tror att du kommer vilja ha. Berätta vad som gör dig lugn om du blir rädd eller stressad, vad som får dig att skratta och vad som gör dig trygg. (Dessa frågor är så klart även jätteviktiga att även prata igenom med sin partner.)
 • Om det skulle bli så att din partner/stödperson inte kan vara med så kan hen vara med via länk. Rösten från sin partner kan ge stor trygghet även om hen inte är där.
 • Har du ingen nära som kan vara back-up så är vi många doulor som erbjuder tjänster som akutdoula om din partner skulle bli sjuk.

Hur kan jag som gravid få stöd under corona?

Jag som doula erbjuder akutdoula och då har vi kontakt en gång innan förlossningen och pratar via länk om era önskemål, tankar och behov. Blir det så att partner/stödperson blir sjuk så kan jag ringas in akut. Jag erbjuder även förberedande samtal via länk eller fysiskt möte, där er extrabackup kan vara med och vi går då igenom rutiner på förlossningen, smärtlindring, hur du som partner/stödperson kan ge bästa stödet under värkarna samt tips om saker att ta med i sitt förlossningbrev.

Vill man ha en doula med sig för att kunna känna extra trygghet nu då förlossningarna är så underbemannade så har vissa förlossningar börjat tillåta doulor igen. Vi har inte fått vara med på vissa förlossningar under Covid-19.

De som per idag tillåter partner + doula är följande sjukhus inom region Stockholm: Nya Karolinska Solna(NKS), Södersjukhuset, Huddinge sjukhus, Danderyds förlossning och BB Stockholm. Övriga landet vet jag tyvärr inte status på. Men det går alltid att ringa och fråga den förlossning man är listad på.

För just trygghet och lugn är så himla viktigt under en förlossning. Ingen ska behöva känna sig orolig för att bli lämnad ensam.

Andra tips för gravida inför förlossningen

 • Prata igenom med din partner/stödperson vad du behöver för att känna dig lugn och trygg.
 • Ta med er saker som ger er hemmakänsla till förlossningen. Till exempel el-värmeljus, egen kudde, någon speciell eterisk olja du gillar, en favoritkristall som ger dig kraft. Äg rummet!
 • Sänk belysningen och be din partner ge massage och beröring som får dig lugn. Här finns många härliga aktiva avslappningsövningar med rebozosjalen man kan ta till. Ett vanligt lakan fungerar också. Kontakta mig om du vill ha mer information om dessa övningar, jag svarar gärna på frågor. Tillåt dig att ta emot hjälp att vrida på oxytocinkranen. Speciellt efter undersökningar då den oftast stängs av helt.
 • Bad kan ge lugn och värmen som omsluter kroppen, vilket gör att oxytocinet börjar flöda.
 • Öva lugnande avslappningsövningar under graviditeten där du kan släppa käke, släppa axlar, andas ljudlöst och känna dig tung i kroppen. Ha med dessa avslappningsövningar till förlossningen för att lättare kunna hitta in i den känslan.
 • Läs boken Föda utan rädsla eller gå kurser. Dessa verktyg är magiska!
 • Gå en Aktiv Babykurs för att lära dig mer om övningar som optimerar barnets position inne i livmodern. Dessa övningar hjälper även ligament och muskler runt bäckenet att bli mjuka.

Lästips

Yoga och meditation online – förbered dig inför förlossningen

Tekniske tips
3 min

Yoga with

Gravidyoga: Några tips för dig som är gravid och vill fortsätta med din yogapraktik, med Cecilia Olin.

Klass
10 min

Meditere with

En fin meditation som förberedelse inför förlossningen, med introduktion till metoden Föda utan Rädsla.

Workshop
5 min

Puste with

Breath it out – andningsteknik inför förlossningen där du får öva på avslappnande andning.

Klass
15 min

Yoga with

Gravidyoga: Sköna rotationer för gravidryggen för ökad trygghet.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Om Sofia som doula

Sofia Roos Forssell är doula, mental tränare, Aktiv Babyinstruktör, yinyoga-, gravid-, mammabebis- & barnyogalärare. Mer information om Sofia som doula finns på hennes hemsida! Hon finns även på Instagram. Är du nyfiken på vad en doula skulle kunna göra för dig? En första träff med Sofia är alltid kostnadsfri och inte bindande på något sätt. Kontakta Sofia för att bollar dina tankar.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]