Forskning: Fler studier behövs på kvinnohälsa

23 november 2021 | Av Bianca Barck

Det görs mer forskning på impotens än på PMS – trots att 90 procent av alla kvinnor lider av just PMS. Överlag behövs mer forskning på sjukdomar, skador och behandlingar för kvinnor, även för tillstånd som inte är relaterade till reproduktion. Om det, och vad man kan göra för att hjälpa sig själv vid just PMS, kan du läsa här!


Fler medicinska studier behöver fokusera på kvinnor

Det finns många hälsoaspekter hos kvinnor som man fortfarande inte undersöker tillräckligt –  kliniska och prekliniska studier fokuserar oftast på män. Till exempel är bara en tredjedel av alla deltagare i kliniska prövningar om hjärt-kärlsjukdomar kvinnor, enligt tidskriften Nature.

Dessutom läggs mer pengar på forskning relaterat till mäns hälsa än kvinnors. I en artikel i The Independent kan man läsa att 90 procent av alla kvinnor lider av premenstruellt syndrom (PMS), medan endast 19 procent av män upplever erektil dysfunktion (impotens). Trots det genomför forskare fem gånger så många studier av impotens som av PMS.

Få bidrag beviljas för forskning om PMS, ett tillstånd som drabbar kvinnor varje månad mellan ägglossning och menstruation och har mer än 150 rapporterade symptom, trots en fortsatt brist på förståelse och otillräckliga behandlingsalternativ.

Förutom tillstånd som endast påverkar kvinnor – som till exempel klimakteriet – behövs mer omfattande studier av hälsa och sjukdom hos kvinnor. Till exempel påverkar tillstånd som typ 2-diabetes, Alzheimers sjukdom och hjärtsjukdom män och kvinnor olika. Dessa sjukdomar behöver studeras hos både män och kvinnor, med erkännandet att diagnos, prognos och behandling kan behöva vara olika mellan könen.

Olikheter vid hjärtsjukdom

  • Hjärtattack är en vanlig dödsorsak hos både kvinnor och män, men kvinnor upplever inte alltid de "typiska" symtomen som ofta ses hos män.
  • Kvinnor är mer benägna att få blodproppar efter en hjärtinfarkt – men är mindre benägna att ordineras medicin mot blodproppar.
  • Kvinnor är 50% mer benägna än män att få en första feldiagnostik efter en hjärtinfarkt, och är mindre benägna att ordineras läkemedel för att minska risken för en andra attack.

Orsaken till PMS okänd – men viss lindring finns

Det är fortfarande inte känt varför kvinnor får PMS eller PMSD. Det vi vet är att hormonet progesteron spelar en avgörande roll – från ägglossning och två veckor framåt minskar halten av progesteron hos kvinnor. PMS och PMSD kan bero på att kvinnor är känsliga mot de ämnen som bildas när progesteron bryts ner.

Beprövade tips för att lindra PMS-besvär:

  • Träna eller rör på dig, men känn efter vad kroppen behöver så du inte skadar dig.
  • Öva på avslappning, till exempel genom yoga eller mindfulness.
  • Ta det lugnt och försök att undvika stress.
  • Försök se till att du får sova tillräckligt.
  • Ät bra mat och försök att äta regelbundet.

Källa: Nature, The Independent, 1177 Vårdguiden.

Lästips

Yoga online – för lugn och kraft

Klass
30 min

Yoga with

Locka fram kreativitet och frigör din inneboende kraft för att våga ta plats på yogamattan.

Klass
60 min

Yoga with

Finn lättnad och ro vid PMS och klimakteriebesvär. (Med intro)

Klass
10 min

Meditere with

Lugna PMS, mensvärk eller andra motstånd med chandras (månens) ljus i en skön andningsmeditation.

Klass
10 min

Puste with

Stressyoga: En andningsövning som snabbt sänker inre hetta och motverkar stress.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Bianca Barck

Bianca jobbar som frilansskribent, bokstavsillustratör och redaktör. Hon har också skrivit diktsamlingen "Det klarnar opp". För henne är natur och yoga som universalhjälp – för lugnare, starkare och snällare dagar.

Les mer