Hur påverkar mörkret oss, och vad kan vi göra för att må bättre?

08 november 2022 | Av Yogobe

Upplever du att vardagen känns tyngre när de mörka årstiderna smyger sig på? Du är inte ensam, ett stort antal svenskar känner detsamma, eller lider av årstidsbunden depression. Psykologen Liselotte Stark från Svea KBT berättar och ger tips på hur du kan preppa inför hösten och vintern, och peppa dig själv när du är där! 


Hur påverkas vi psykiskt av de mörkare årstiderna?

Mörkret faller över landet och vissa tänker tända ljus, vackra löv, frisk höstluft, jul, mys, snö. Andra faller in i mörkret både fysiskt och psykiskt. Tillvaron blir plötsligt tung och vintermånaderna känns hopplöst långa, livet meningslöst och jämngrått. 3 av 10 personer i Sverige lider av årstidsbunden depression, men det är många fler än så som tycker att det är motigt på vinterhalvåret.

Den främsta anledningen till tungsinne under vinterhalvåret tros vara bristen på ljus. Vår inneboende dygnsrytm är delvis medfödd men skiftar också beroende på miljöfaktorer, särskilt ljus och utevistelse (vilket ger dagsljus och motion). Kroppen är känslig för skiftningar i miljön och för vissa skapar bristen på ljus en svårighet i balansen mellan vakenhet och trötthet.

Svårigheter att somna eller svårigheter att piggna till ger en störd dygnsrytm vilket gör personen mer känslig för stress. När stressen ökar, ökar även risken för dålig sömn. När stress och sömn blir störda faller vårt humör och vår ork att göra saker som får oss att må bra vilket skapar en negativ cirkel av trötthet, stress och försämrat mående i allmänhet. Det bästa är att förbereda sig för de svåra tiderna, både praktiskt och mentalt så att man ger sig själv en chans att må bättre.

Behöver lyfta motivationen och energin i höstmörkret? Här på Yogobe hittar du ett stort utbud klasser, övningar och program vid depression och nedstämdhet och låg energi som kan ge dig hjälp på vägen. 

10 tips för att motverka nedstämdhet samt höst- och vinterdepression

  • Maximera din ljusexponering! Genom att:
    • Utsätta dig för dagsljus eller starkt inomhus ljus tidigt på dagen.
    • Gå ut, helst mitt på dagen.
  • Minimera exponering för skärmar sent på kvällen – ta bort mobiler och Ipads ca två-tre timmar innan sängdags!
  • Skapa en mysig atmosfär hemma – för att kunna varva ned bra och sova gott. Tänd ljus, skaffa ett par sköna sockor, ta ett bad, bädda nya lakan, öppna fönstret inför läggdags.
  • Försök att minimera måsten – och förvänta dig inte exakt samma produktionstakt när det är motigt.
  • Öka motståndskraften mot sjukdom och få bättre sömn – genom att motionera, gärna utomhus. Även korta fem-minuterspass gör skillnad! Gör hellre en aktivitet du gillar och som blir av än tänk att du måste starta en trist aktivitet du egentligen inte trivs med. Planera gärna att till exempel gymma med en kompis. Då kan ni motivera varandra när det är motigt.
  • Umgås med människor du tycker om för att öka välmående – Planera in att göra roliga saker tillsammans med andra i förväg. Om du vet att du har svårt att kontakta människor när du mår dåligt: planera in redan i augusti och september för mysiga möten senare under hösten. När du redan bestämt med andra sänker du tröskeln för att faktiskt göra sånt som du mår bra av. Umgås gärna utomhus under dagtid!
  • Optimera din dygnsrytm – genom att ha dämpad belysning senare på kvällen och stark belysning på morgonen.
  • Öka ditt allmänna välmående med god mat och musik.
  • Skaffa ett bra underställ, vindtät, varm jacka och vattentäta skor (till exempel varmfodrade gummistövlar). Då ökar din vilja att gå ut i alla väder!
  • Om det känns extremt motigt: sök hjälp! Det finns bland annat ljusterapi att få om man deprimerad under vinterhalvåret. Eller ta stöd av samtalsterapi.

Lästips för kunskap & energi i höstmörkret

Om Svea KBT

Svea KBT är en privat psykologmottagning med mottagningar i Stockholm och Göteborg. De arbetar med terapi och behandling – alltifrån stödsamtal i kris till KBT-behandling av psykisk ohälsa eller hjälp till företag och medarbetare. Behöver du samtalsstöd, eller vill veta mer, besök sveakbt.se

Klasser & övningar vid låg energi & nedstämdhet

Klass
10 min

Puste with

Hitta energi och fokus med en upplyftande andningsövning, pranayama, kallad apa japa.

Ny
30 min

Yoga with

Väck kropp, sinne och energi med ett skönt flöde, shaking och andning.

Ny
45 min

Yoga with

Rör dig utifrån hjärtats lust och längtan för att frigöra utrymme och fylla med kraft och energi.

Ny
30 min

Trening with

Svettas och jobba med hela kroppen genom att varva kondition och styrka.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]