Bli bättre på att kommunicera genom lek 

30 januar 2019 | Av Camilla Oldberg

Ett väldigt bra sätt att lära känna sig själv och andra människor är genom lek! Som Platon uttryckte det:  ”You can discover more about a person in an hour of play than in a lifetime of conversation." Här berättar jag om hur ni kan få in mer lek i er organisation och varför det gör skillnad.


Hur ger vi leken plats i seriösa sammanhang?

Att leka som vuxna är för de flesta tabubelagt, otänkbart eller tramsigt. Flera kan tänka sig att leka med barn, men mellan vuxna råder allvar. De flesta tror att vi måste sluta leka som vuxna och att vi är ”bättre" vuxna ju mindre vi leker. Detta trots att vi värdesätter barnens lek och att man inom förskolans värld ofta trycker på hur utvecklande leken är. Att man genom lek lär sig och övar på många viktiga förmågor såsom:

  • Samarbete och konflikthantering
  • Kreativitet och fantasi
  • Grov- och finmotorik
  • Kommunikation och konsekvenser
  • Inlevelse och sinnesförnimmelse
  • Flexibilitet och turtagande

Lär dig av leken
Är dessa förmågor inte längre viktiga för oss som vuxna? Eller är vi i vuxen ålder fullkomliga inom dessa områden? Vi tror inte det. Vi tror att det finns massor att lära av leken. Studier från Australien där man iakttagit vuxna djurs beteende kopplat till intelligens har också visat att hjärnans förmåga att utvecklas har ett direkt samband till hur mycket djuren leker. Enligt studien har djur som leker mycket betydligt större hjärnor än allvarsamma och stillasittande arter. Varför skulle vi människor tro oss vara annorlunda?

Detta har vi utnyttjat i utformandet av Pausa Smarts teamsekvenser. Vi tror att det finns mycket att hämta i kommunikation som inte enbart är verbal eller som sker i traditionella miljöer eller situationer. Vi tror att skratt är en avväpnande nyckel för att öppna upp och bjuda in till kontakt och samverkan. Därför har vi skapat sekvenser i vårt Pausa Smart bibliotek som är speciellt utformade för att användas i grupp, för såväl nya som mer inarbetade grupper som en isbrytare, kreativitetsskapare eller teamstärkare.

När har du nästa möte eller konferens? Får vi lov fresta med en smart och lekfull paus som ett framgångsrecept för goda och nyskapande samtal?

Förslag på teamsekvenser för er med PausaSmart-konto 

Isbrytaren 5 min – Ett energigivande avbrott som också hjälper till att bryta isen och ger möjlighet att lära känna nya människor.

Sammankomsten 10 min – Skapa lagkänsla och svetsa samman arbetsgruppen för att jobba mer effektiv och nå era mål. 

Team Up 5 min – Öva på samarbete och förmågan att lyssna in.

Smarta pauser för dig med Yogobekonto

Klass
5 min

Yoga with

A perfect minibreak at a conference or meeting.

Klass
10 min

Yoga with

Kom tillbaka med ny energi resten av dagen.

Klass
5 min

Yoga with

Stående paus med bröstöppnare och ryggsträckare, perfekt under arbetsdagen.

Klass
5 min

Yoga with

Enkla övningar som mjukar upp stela nackmuskler.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Kom igång med smarta pauser på jobbet

Gör det enkelt för dig. Börja där du är. Pausa Smart är speciellt anpassad för att kunna utföras på arbetsplatsen. Sekvenserna gör dig inte svettig så du behöver inte byta om utan du kan göra rörelserna i dina vanliga arbetskläder. Tycker du att det känns konstigt att göra övningar om andra kan se dig? Gör det ihop! Alla sekvenser kan utföras tillsammans, men vissa är specifikt framtagna för att passa på ett möte eller under en konferens.

Camilla Oldberg

Camilla är en passionerad yogini från Alingsås som är specialiserad på Global Yoga och medgrundare till Pausa smart – yoga på jobbet. Hennes pedagogik och fina sätt att fömedla yogan gör henne till en omtyckt inspiratör.

Les mer