Yoga med barnen

06 september 2018 | Av Yogobe

Yogin Sheila Arnell vill sprida barnyogan till fler. Här skriver hon om hur hon gör med sina egna barn och varför yoga med barn är så givande. 


Kvalitetstid

Det ska inte vara ett träningspass. Det är så jag ser på yoga med mina två barn i åldern fem och snart fyra. Vi har yogat tillsammans nu sen Aline min äldsta var runt tre år, mer eller mindre löpande. Som det ser ut just nu så rullar vi ut yogamattorna på lördagen, då vi oftast är på landet och har massvis med plats. Alla får varsin, men vi brukar vara på två mestadelen av tiden då min son Ian gärna klättrar runt.

Jag ser yoga med barnen som kvalitetstid. En möjlighet för mig att umgås med dem, dela min värld, mitt intresse för yogan och ge dem möjlighet att utvecka redskap som till exempel andningsteknik och liknande.

Hur gör vi det då? Jag har kommit fram till att det blir betydligt längre yogapass om man är lite förberedd, så vi brukar antingen använda oss av yogakort som heter Yoga Pretzels eller en bok som heter Sagoyoga. Yogakorten har olika "asanas", positioner, på framsidan och en beskrivning på baksidan. Aline brukar välja ut de hon gillar eller vill göra, sen bygger jag en "vinyasa" eller ett flöde utifrån dem. Det gör det lätt för oss alla när Aline och Ian vet vilken position som kommer och vad vi ska göra.

Ha roligt
Hela inställningen till det vi gör tror jag är a och o. Vi yogar för att göra något tillsammans, för att ha roligt, lära oss nytt och bara vara. Det fina är att med den inställningen så blir det sällan dåligt eller pannkaka av allt. Trots att det kan se jobbigt eller rörigt ut på film så är det fantastiskt. Från det att vi mediterar - lejonandas eller andas som en luftballong, till att vi flyger - krigaren tre, har vi roligt.

Jag hoppas och tror att Alines skola kommer ta med sig yogan in i verksamheten på samma sätt som hennes och Ians förskola gjort. Det ger barnen så mycket! Alltifrån kroppskontroll och förståelse till balansövningar och lugn. För att inte glömma massvis med skratt!

/Sheila

Om Sheila Arnell

Sheila Arnell är yogi, tvåbarnsmamma och jobbar med sociala medier. Hon har som mål och ambition att sprida yogan, inspirera fler till att yoga med sina barn och visa på yogans tillgänglighet. Vill du veta mer om Sheila kan du kika in på hennes Instagram eller på hennes blogg.  

Videotips

Klass
5 min

Yoga with

Barnyoga: En kort saga med enkla rörelser som tar oss genom stående och sittande positioner.

Klass
30 min

Yoga with

Accessible yoga for kids – a fun an easy class that anyone can join.

Klass
3 min

Yoga with

Barn & ungdom: En lugn övning med ljud för fokus och uppmärksamhet.

Klass
5 min

Yoga with

Barn & ungdom: För stärkta relationer, tillit, förståelse och glädje.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]