Vad betyder kundalini?

03 mars 2021 | Av Yogobe

Enligt kundalinitraditionen har vi alla en slumrande potenital inom oss och övningarna som utförs i kundaliniyoga sägs väcka och frigöra den kraften. Men vad betyder egentligen kundalini? Läs mer här!


Kundalini – en vilande potential inom oss

Begreppet kundalini är sanskrit och härstammar från det antika Indien. Kundalini är en kvinnlig urkraft som vi alla har vilande inom oss – och ur ett yogiskt filosofiskt perspektiv menar man att denna vilande potential ligger ihoprullad längst ner i ryggraden.

Sanskrit: kundalini = ihoprullad

Kundalinikraften kallas även kundalini shakti, är medvetenhetens energi och en källa till livskraft, prana. 

Inom yogiska traditioner sägs det att så länge kundalini shakti ligger slumrande inom oss så kommer vår upplevelse av livet och oss själva att vara begränsad. Om medvetandet är begränsat kan tillvaron upplevas som begränsad.

Du kanske har hört talas om "kundalini awakening" eller "kundaliniuppvaknande"? Det är begreppet inom meditation och yoga som handlar om att väcka eller få kundalini-energin och medvetandet att stiga.

Om vi väcker kundalini shakti till liv kan vi enligt yogans traditioner uppleva livet i fler dimensioner och få ett rikare liv. Det sägs att din intuition blir starkare och du upplever hur allt hänger samman på ett djupare plan.

Om Kundaliniyoga

Kundaliniyoga är en dynamisk typ av yoga där du utför kroppsställningar, rörelsemönster, andnings- och fokuseringstekniker, mudran (handpositioner), mantran (ljud/vibrationer) och olika meditationer.

Kundaliniyoga är ett enhetligt och holistiskt system som ger energi, självkännedom och hälsa –  fysiskt, mentalt och emotionellt. Det kan hjälpa dig att skapa balans, och passar alla oavsett ålder eller fysiska förutsättningar.

Målet med kundaliniyoga är att skapa fullkomlig mental närvaro och medvetenhet genom att frigöra kundalinienergi från den nedre delen av kroppen. Genom att släppa blockeringar längs vägen ska sedan energin, prana, stiga upp genom hela kroppen.

En kundaliniyogaklass inleds med att sjunga ett mantra. Sedan utförs en sekvens förutbestämda positioner, så kallade kriyas, bestående av lugna eller snabba, repetitiva rörelser. Rörelserna kombineras med en andningsteknik som ska förstärka dess effekter. Klassen avslutas med avslappning och meditation.

Ordet kriya betyder medveten handling. I kundaliniyogan är en kriya en bestämd sekvens av övningar som tillsammans ger en specifik effekt. Här kan du läsa mer om kundaliniyoga!

Lästips om energi, yoga och meditation

Videotips med kundaliniyoga och meditation

Klass
15 min

Meditere with

En mediation och energiteknik som hjälper dig att hitta ditt ankare och stärka din självkänsla.

Klass
10 min

Meditere with

A meditation to enhance and stabilise the Central Nervous System, with Amir Jaan.

Klass
90 min

Yoga with

Cultivate your flow of energy and life force, with Amir Jaan.

Klass
15 min

Meditere with

En aktiv meditation som får varenda cell i kroppen att vibrera med Josefine Bengtsson.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]