Skapa utrymme för andning på jobbet

25 september 2019 | Av Yogobe

Att yoga är så mycket mer än fysiska positioner och en stund på mattan. Att i vardagen få in små mikropauser med andningsfokus eller miniavslappningar hjälper vår kropp att varva ner ytterligare, och därmed vårt sinne att bromsa in när det snurrar på. Här skriver Leia Dehlin om hur du kan få in andningen som en naturlig del av din vardag. 



Ta en paus och bara andas

Jag längtar hem, tänker jag. Måste yoga lite. Få andas. Precis så går mina tankar. Blir förvånad när jag blir medveten om dem. Det säger ju en hel del om min andning och att jag behöver få in andningen i vardagen ännu mer. Inte bara på mattan. För att få in medveten andning i vardagen kan man behöva lite hjälp. Det är så lätt att det inte blir av. De där oerhört viktiga pauserna glöms lätt bort eller fylls med annat. En kaffe, ett samtal, facebook, ett mail. Fast man vet hur viktigt det är att man fyller på med ny livskraft och energi.

Så, hur skapar man utrymme för andning i vardagen? Lösningarna är nog lika många som oss människor men för att vi verkligen ska få in det i vardagen kan klockan eller rutiner vara lösningen. Det hjälper för mig. 

5 hälsosamma vanor att ha på jobbet

  1. Lägg händerna på magen och andas långa djupa andetag medan datorn startar upp på morgonen.
  2. Ta hjälp av klockan. Bestäm två tider under dagen när du ska ta en paus. Förslagsvis 10 minuter innan för- och eftermiddagsfikat om ni har sådana på jobbet.
  3. Om du känner dig stressad kan du utföra nadi shodana eller långa djupa andetag under några minuter.
  4. Känner du dig trött gör då eldandning med Emma Öberg.
  5. Ta 10 långa djupa andetag vid varje toalettbesök.
  6. Ta minst ett djupt andetag innan eller efter varje telefonsamtal.

Yogobe på jobbet

Vill ni få hjälp med mikropauser, eller lite längre yoga-, andnings-, meditations-, träningsklasser eller annat på ert företag? Då är Yogobe Företag perfekt, online eller på plats hos er, eller varför inte både och? Läs mer här!

Videor som passar för andningspauser

Klass
5 min

Yoga with

En kort paus för att lindra trötta ögon.

Klass
5 min

Puste with

Andningsövning för ny energi.

Klass
5 min

Puste with

Andningsövning som hjälper dig lindra ångest.

Klass
10 min

Puste with

Guidas av Ulrica Norberg in i en andningsövning, pranayama, som balanserar höger och vänster sida.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]