Träning för livet – aldrig för sent att börja

07 april 2020 | Av Milla Floryd

Hur kan vi rusta oss för livet? Genom att göra det vi kan. Min pappa opererade sig för hjärtat men återhämtade sig snabbt. Magi? Nej – han hade verktygen som behövdes. Det spelar roll ATT du gör något. Börja du också, börja sträva efter bättre hälsa redan idag.


Syrgas för att andas

När pappa kom hem från sjukhuset så orkade han inte gå mer än 50 meter. I trappan från bottenvåningen upp till sitt sovrum fick han sätta sig halvvägs och vila.

Han var 69 år och hade gjort en omfattande hjärtoperation där de sågat upp bröstbenet på honom, kopplat upp hjärta och lungor till maskiner, tagit sig an tre läckande klaffar och gjort en bypass.

Tyvärr var inte operationen succé, kirurgerna ville öppna honom igen och göra ett nytt försök. Pappa avböjde med ett bestämt ”nej tack”. Hans lungor var ordentligt nedsatta och han behövde syrgas för att andas. Det var svårt att prata.

Några dagar senare var vi nära att förlora honom på grund av komplikationer och allergiska reaktioner. Han blev kvar på sjukhuset i över en månad.

Livets träning

50 veckor, alltså mindre än ett år efter operationen följde han med mig till Yogobe-studion för att filma yogaklasser för seniorer.

Det är intensivt att spela in film för Yogobe. Tidsschemat är pressat och pauserna är korta. Dagen är lång.

Så hur kan det vara möjligt, undrar du kanske, att denna – vid tillfället – 70 år unga gubbe orkar ta tåget i ottan från Göteborg till Stockholm, stå en hel dag framför flera kameror och varma starka lampor, ta ett sent tåg tillbaka från Stockholm till Göteborg? Allt detta bara 45 veckor efter att han skrevs ut från sjukhuset och endast långsamt kunde ta sig 50 meter?

Min pappa har mediterat dagligen i närmare 50 år. Han har praktiserat yoga, thai chi, chi gong och olika kampsporter sedan slutet på 60-talet. Hans återhämtning var inte magisk, han hade verktyg. Verktyg som finns tillgängliga för alla som vill ta del av dem och använda dem.

Jag är helt övertygad om att det inte spelar roll när i livet du börjar sträva efter förändring och ökad hälsa, men ATT du börjar – det spelar roll. Så varför inte börja idag?

Vill du så kan du bli guidad av pappa och mig via någon av de filmer vi spelade in tillsammans. Där kommer du se mig demonstrera de mer lättillgängliga alternativen, pappa visar de övningar som kräver mer styrka, balans och rörlighet.

Vi ses på mattan!

PS. Pappa gjorde aldrig om operationen och idag är läkarna nöjda med resultatet – inte från operationen i sig utan på grund av det efterarbete som pappa gjort och fortfarande gör för att läka och leva.

Lästips

Videotips

Klass
30 min

Yoga with

Senioryoga: Yoga för att stärka ditt hjärta. Få upp pulsen och flåset med sköna yogarörelser med Milla Floryd.

Klass
30 min

Yoga with

Senioryoga: Öva koordination och balans för en enklare vardag.

Klass
30 min

Yoga with

Senioryoga: En stillsam och mjuk sekvens med Milla Floryd för att öka cirkulation och andningsutrymme.

Klass
30 min

Yoga with

Senioryoga: Ett kort styrkepass för alla – för en vacker och ståtlig hållning.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, klicka här och kom igång direkt!

Milla Floryd

Milla är en dynamisk och mångfacetterad akrobat och yogalärare inom Hatha, Acro yoga, Yoga wings och Kontaktyoga.

Les mer