Mirek 65 år har hittat hem i yogan

13 august 2017 | Av Instructor

Kärleken till yogan gör att han ställer in det mesta för att kunna gå på de fem passen som erbjuds på träningsanläggningen i Jönköping varje vecka. Ryggskotten som dök upp 2-3 gånger om året har helt uteblivit sedan han började yoga för c:a 2 år sedan. Beatrice Sjöberg Magnusson träffade Mirek 65 år. 



Som tonåring spelade han mycket hockey sedan tog fotbollen över. Gymmet har varit hans andra hem men stretchingen har det varit sämre med så kroppen har känts väldigt stel. Det bör sägas att Mirek är 185 cm lång och väger över 100 kg. Ett riktigt hårt muskelknippe som behövde mjukas upp.

Vid sitt första besök i yogasalen skämdes han för att han var så stel. Känslan försvann dock snabbt när yogaläraren påminde om att alla är olika och att yoga inte handlar om prestation utan om att vara ödmjuk mot sig själv och sin kropp och ta det steg för steg.

Det hela började med att Mirek fick ett virus på balansnerven och läkaren tipsade honom om att börja utöva yoga för att träna upp balansen. Jag känner Mirek väl sedan väldigt länge och det var under en resa tillsammans med honom och min mor som Mirek testade några yogapositioner när han såg mig på min matta vid poolen. Jag hade länge pratat yoga men vi tror båda att vi här i väst börjar ta hand om oss först när vi blir sjuka istället för att förebygga sjukdom och skador genom en stark hälsa och livsstil. Så här i efterhand ser vi nu det positiva i att viruset på balansnerven dök upp.

När han kom tillbaka hem sökte han upp en yogastudio och där blev det kärlek direkt!

Han känner en kraftig positiv förändring i både kropp och själ. Hjärnan började lyssna på hans signaler och yrseln försvann helt. En mjukare kropp och ett öppnare sinne fick han på köpet.

Han yogar för sitt välbefinnande, nästan varje dag. Den underbara känslan som infinner sig under ett pass och efter Savasana vill han inte vara utan. Han strävar inte efter att få benen över huvudet utan att få vara frisk och må bra. Sedan han började med yoga har han inte varit sjuk en enda gång. Han är säker på att det beror på att de inre organen stimuleras under ett yogapass. Han önskar att fler män och kvinnor över 60 år också vågade prova yoga. Ni kommer inte ångra er, säger Mirek från Vätterns vackra strand.

Mireks tips till nybörjare:

  • Jämför dig inte med andra
  • Lyssna på din kropp och gå inte längre än den tillåter
  • Hoppa inte av kursen om du känner dig osäker eller att du tycker att du inte ”klarar av”. Efter några veckor så släpper det och du är fast.

Det bästa med yoga enligt Mirek:

  • Man blir rörlig
  • Koncentrationsförmågan ökar
  • Man undviker sjukdomar
  • Man blir avslappnad och ödmjukare
  • Man blir glad

Mireks favoritpositioner:

På vår sida för yogapositioner hittar du några av ovan nämnda positioner, och fler därtill.

Lästips


 

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]