Råd vid diabetes: Yoga, träning, återhämtning och kost

14 november 2023 | Av Elin Karnstedt & Yogobe

Idag uppmärksammar vi Världsdiabetesdagen! Här får du som lever med diabetes råd kring träning, yoga, återhämtning och kost för ökat välbefinnande. 


Hur kan yoga och meditation vara till hjälp om man har diabetes? 

Yoga och meditation kan vara verktyg för att varva ned och minska stressen och således reglera stresshormonerna. Detta i sig innebär att blodsockret kommer ha större möjlighet att hålla sig på en stabil nivå (se nedan, om stress och stresshormoner).

Yoga syftar till att bland annat förena kroppen och sinnet, vilket alltså kan leda till en förbättrad kroppskännedom. I relation till diabetes är just kroppskännedom en faktor som kan spela en betydande roll genom att kunna tyda kroppen och dess nyanser och signaler lättare, exempelvis vid blodsockerfall eller blodsockerstegring (hypo- eller hyperglykemi).

När man praktiserar yoga praktiserar man även sin mentala hälsa, vilket i sig kan bidra till en ökad stabilitet och eventuellt kan spela roll i hantering av sjukdomen.


På vilket sätt är träning och rörelse gynnsamt vid diabetes?

Att vara aktiv, röra på kroppen och träna sänker blodsockret. Hos personer med diabetes typ 2 är träning extra fördelaktigt då det förutom att ha en blodsockersänkande effekt, även sänker blodfetter och sänker behovet av insulin.

Personer med diabetes typ 2 har en förhöjd risk att också drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, såsom stroke, hjärtinfarkt och högt blodtryck. Genom att regelbundet vara fysiskt aktiv minskar du risken för att drabbas av detta.

Observera att fysisk aktivitet kan innebära att blodsockret sänks även en längre tid efter träning, vilket gör att det är viktigt att hålla kolla på blodsockret efter en mer krävande fysiskt aktivitet.


Vilken betydelse har återhämtning för den som har diabetes?

När vi återhämtar oss aktiveras vårt parasympatiska nervsystem, vårt lugn & ro- system, motsatsen till vårt sympatiska nervsystem som aktiveras vid stress. I studier har man sett att den djupaste och mest effektiva återhämtningen får vi efter att vi varit aktiva i ett träningspass. Återhämtning och vila har effekten av att sänka stresshormoner, så som kortisol.

Även för personer med diabetes är det viktigt att ha återhämtning i åtanke. Sjukdomen i sig kan innebära att man lever med ett extra stresspåslag, och beroende på person kan även sömnen vara mer eller mindre störd på grund av oro för högt/lågt blodsocker. Att hitta sin egen strategi för återhämtning är därför viktigt. 

Vid stress, såväl fysisk som emotionell, utsöndras stresshormonerna adrenalin och noradrenalin i kroppen för att göra kroppen kamp- eller flyktredo. Att kroppen vill höja blodsockret är en funktion som syftar till att vara förberedd och att vara alert.

Även kortisol frigörs i kroppen vid stress. Kortisolet höjer nivån av glukos i blodet. Har man inte diabetes så kommer kroppen i det läget även utsöndra insulin för att parera blodsockerhöjningen, men vid diabetes justeras detta inte automatiskt och därför kan blodsockerhöjningen ligga kvar under en tid.

Tips för återhämtning och mindre stress

  • Sänk kraven.
  • Lär dig hur just du slappnar av. Definition av återhämtning behöver inte innebära sömn/vila. Det kan vara en promenad, yoga mm.
  • Lågintensiva återhämtningsaktiviteter som aktiverar det parasympatiska nervsystemet: ex yinyoga, yoga nidra, meditation. Du kan exempelvis testa mindfulness för nybörjare.


Viktigaste kostråden vid diabetes

Närings- och energirekommendationerna hos en person med diabetes typ 1 och 2 är samma som hos övriga befolkningen. Det finns däremot livsmedel som är mer gynnsamma när man har diabetes, vilka, återkommer vi till längre ned. Socialstyrelsen har i sin rapport Kost vid Diabetes gjort bedömningen att dessa livsmedel och koster är gynnsamma såväl vid typ-1 som typ-2 diabetes. Däremot behöver man vid diabetes typ-1 anpassa insulinet efter måltiden, vilket kan vara mer eller mindre utmanande beroende på måltidskompositionen.

Enligt Socialstyrelsen finns vetenskapligt stöd för att vissa specifika livsmedelsgrupper kan vara bra vid diabetes. Dessa är:

  1. Baljväxter och grönsaker: Det finns evidens för att mer än 250 gram grönsaker och baljväxter per dag minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar för den som har diabetes. Man har också sett att effekten är större ju mer man äter (upp till 600 gram).
  2. Frukt: Frukt i kombination med grönsaker och baljväxter sänker dödligheten hos den som har diabetes.
  3. Fisk: Genom att äta fisk mer än en gång i veckan sänks dödligheten och minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar för den som har diabetes. Det finns ett vetenskapligt stöd för att fet fisk som innehåller en hög andel omega 3 sänker dödligheten hos den som har diabetes.
  4. Fullkorn: Fullkornsprodukter minskar total dödlighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar hos den som har diabetes
  5. Nötter och jordnötter: Fem portioner (à 30 gram) nötter och jordnötter per vecka, sänker LDL-kolesterolet och triglycerider i blodet och minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Hur mycket kan man påverka diabetes typ 1 respektive typ 2 själv?

Diabetes typ 1 och 2 är två helt olika sjukdomar, med den gemensamma nämnaren att blodsockret är förhöjt.

Typ 1-diabetes är en kronisk, livslång sjukdom, som inte kommer att försvinna och där orsaken till varför man drabbas i dagsläget är oklart. Typ 2-diabetes däremot är en sjukdom som påverkas av livsstil och genetik och ofta uppkommer senare i livet.

Man kan påverka i den mening att man är medveten om vilka faktorer som påverkar hur blodsockret rör sig och välja att leva hälsosamt genom sunda kostvanor och att vara fysiskt aktiv.

Vid typ-2 diabetes spelar även vikten roll. Genom att ha en minska sin vikt minskar även fettmängden i de inre organen, vilket i sin tur leder till att insulinutsöndringen och produktionen blir effektivare.

Vi rådger slutligen att prata med en diabetessjuksköterska om du har oro kring sjukdomen.

Fysisk aktivitet på recept (FaR) via Yogobe

Fysisk aktivitet på recept (FaR) förskrivs av legitimerad vårdpersonal i syfte att öka din fysiska aktivitet. Yogobe är en certifierad FaR  aktivitetsarrangör och ett digitalt träningsalternativ med speciellt anpassade FaR träningsvideor. Med Yogobe kan du träna hemma eller där det passar dig. Läs mer och kom igång med FaR hos Yogobe här!

Yogobe samarbetar med Health Integrator för att förebygga diabets typ 2

Health Integrator är en digital hälsoplattform som skapar förutsättningar för bättre hälsa och förebygger sjukdom. På uppdrag av Region Stockholm gör Health Integrator en folkhälsosatsning med fokus på att förebygga diabetes typ 2. Yogobe är stolt samarbetspartner till Health Integrator – läs mer om samarbetet här!

Övningar online – yoga & träning för hållbar hälsa 

Ny
45 min

Trening with

Gympa på dina villkor – en härlig mix av, dans, gympa och funktionella styrkeövningar.

Ny
30 min

Yoga with

Ge kroppen närvaro och cirkulation för att lättare komma till ro på kvällen.

Ny
45 min

Yoga with

Skapa mer andrum i bröstkorgen för friare andetag, friare rörelse och en friare vardag.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Lästips

Elin Karnstedt

Elin är legitimerad dietist och yogalärare, som älskar rörelse, skog och choklad.

Les mer

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]