Oktober – höstinspiration med ayurveda

01 oktober 2018 | Av Linda Åslev

Naturen ändrar färg och går in i en lugnare fas – vilket kanske även passar oss människor? Oavsett var du befinner dig vill vi inspirera dig att se denna höstmånad genom ayurvedans lins. Att djupdyka med hjälp av den gamla indiska traditionen ayurveda: livskunskap.


En helt ny värld

När jag för flera år sedan började min yogalärarutbildning om 200 timmar hade jag knappt någon aning om vad ayurveda var. Det var något luddigt och okänt som kom från Indien... Typ. Men så började vi studera det så smått. Och jag blev fast från första stund. Inspirerad, nyfiken och upplyft av denna livskunskap. Eva Forsberg Schinkler höll under utbildningen en djupdykning in i en ny  spännande värld och sakta med säkert integrerades det in i hur vi undervisade yoga.

När jag sedan gick min 300-timmars utbildning inom ISHTA Yoga fördjupade vi oss ytterligare. Främst utifrån hur vi kan balansera den dosha (de tre olika konstitutionerna) som är i obalans hos oss genom yogan, men även genom annat i vardagen, hur vi kan ta hand om oss även utanför mattan. För faktum är att de flesta av oss i det här samhället, som inte ger så mycket utrymme för balans om vi inte tvingar till oss det, har en obalans, ofta vata eller kapha.

Och det är ju det som är så fint och värdefullt med ayurvedan. Det handlar inte bara om hur du kan balansera knoppen eller kroppen med övningar, det handlar om en helhet. Genom rörelse, yoga, kost och kurer, behandlingar, egenvård av olika slag. Hela paketet. 

Vardagstips under hela oktober

Under den kommande månaden vill vi nu guida dig in i denna värld, eller hjälpa dig att fördjupa dina kunskaper. Vi kommer att dela många olika blogginlägg på temat, av just Eva Forsberg Schinkler från Team Yogobe, författare och coach med mera som arbetar med ayurveda i vardagslivet och arbetslivet, Jasmin Hedlund från Health By Jasmin, ayurvedisk hälsorådgivare och yogalärare som regelbundet gästbloggar på temat, samt Tia Jumbe, yogalärare, ayurvedisk hälsorådgivare och författare.

Att träffa en ayurvedisk hälsorådgivare, är verkligen nyttigt, men du kan även börja göra en del på egen hand. Och det är det vi vill guida dig in i under denna månad. 

Följ oss gärna på Facebook så får du tips om när nya inlägg publicerats. I vår Facebookcommunity BEYOGA365 kan du ställa frågor och ge andra tips på vad som fungerar för dig. Här i bloggen samlar vi alla inlägg på detta tema under kategorin Ayurveda här till höger! 

Månadens inspiration

  • Ayurvedatest, videor och inledande läsning: Börja månaden med att ta del av vår ayurvedasida, lyssna på föreläsningarna nedan, samt gör detta test för att få en uppfattning om vilken konstitution du har, i grunden.
Introduksjon
5 min

Grow with

Vad är Ayurveda? Lär dig mer om den indiska traditionen "livskunskap".

Foredrag
10 min

Grow with

Eva berättar om de tre karaktärerna eller konstitutionerna som enligt ayurvedan utgör vår grund.

  • Playlists: Bland våra rekommenderade playlists i videobiblioteket hittar du dessa tre kopplat till ayurveda:
    • Kapha - videor för vägledning att balansera din kapha.
    • Vata - videor för vägledning att balansera din vata.
    • Pitta - videor för vägledning att balansera din pitta.
  • Ytterligare fördjupning: Vill du sedan dyka ännu djupare finns flera böcker om ayurveda, med bland annat Eva Forsberg Schinkler samt böcker med recept, i vår lista med boktips.

Linda Åslev

Head of Content Yogobe