Tips för att lära dig slappna av

25 oktober 2022 | Av Yogobe

Tillhör du dem som gärna lägger in en extra växel och gasar samt har svårt att fina ro och slappna av? Här får du tips och verktyg för att lyckas med just detta.


Släpp kontrollen & hitta avslappning

Vad skulle hända om vi plötsligt släppte kontrollen över alla måsten? Vad skulle få plats och utrymme om alla måsten försvann för ett ögonblick? Realistiskt sett så har vi ju alla måsten, men vilka kan prioriteras bort för stunden? Kanske skulle vi uppleva livet med helt nya ögon? Att slappna av och låta kraften inom dig få flöda kräver träning. Du behöver ge det tid för att hitta rätt verktyg och strategier.

Alla är olika och behöver därför olika saker för att må bra. Frågan är vad du behöver? Det gäller att hitta ”sin” egen väg. Kanske tränar du hårt under veckorna och din kropp skulle må bra av lite yinyoga som en kärleksgåva till kroppen. Eller så sitter du mycket stilla framför datorn och mår bra av att gå ut i naturen, utöva livfull dans eller andningsövningar?


Tekniker & övningar för att slappna av

  • Avslappningsövningar kan du göra när som helst på dygnet när behov finns. Kanske behöver varva ner inför din sömn? Det handlar om att släppa på både muskulära och mentala spänningar. En kort stunds yoga, meditation eller andningsövningar kan räcka för att skapa lugn, minska stress samt ge dig mer kraft och energi. Korta pauser av det du just behöver för att koppla av kan göra underverk med din återhämtning.
  • Yoga nidra är en guidad meditationsteknik som även kallas yogisk sömn det är vanligt att denna utförs när du ligger ner. Yoga nidra hjälper dig att hitta en total djupavslappning som kan bidra till att lösa upp mentala och fysiska spänningar. Du tas in i ett tillstånd mellan vakenhet och sömn där kroppen går in i en djup form av avslappning. Yoga nidra passar för alla som vill komma ner i varv, slappna av och skapa en bra balans i kropp och själ. ​​
  • Restorative yoga – här får du verkligen chansen att slappna av, fullt ut. Genom att stötta upp dig själv rent fysiskt med bolster/kuddar, filtar med mera så hjälper du hela kroppen att verkligen slappna av. Restorative yoga handlar enbart om avslappning och inte att hitta någon typ av stretch alls, även om delar av kroppen mjukt öppnas upp genom positionerna och avslappningen.
  • Yinyoga är en stillsam yogaform där du stannar 2-6 minuter i yogapositionerna, och fokuserar på att endast ska hitta en lättare stretch, och inte gå till ytterlägen. Du ska kunna slappna av och mjukna i kroppen, samtidigt som du kan andas långsamt och djupt. Yinyoga är ett utmärk komplement till exempelvis löpning, styrkelyft eller annan tuff träning.

    Yinyoga kan även vara en väg in till meditation eller restorative yoga om du upplever det mycket svårt att fokusera i dessa. Detta då du ändå ger hjärnan en "uppgift", att landa i positionerna och hjälpa kroppen mjukna och slappna av.
  • Andningsövningar. Att andas, kanske sällan är något du tänker på att göra, det är mera något som bara sker. Men att använda andningsövningar som ett verktyg för att hantera stresspåslag, landa i stunden eller ladda på med energi är fantastiskt. Du som tränar mycket kan också få en bättre grund att stå på och därför kunna maxa på ett helt nytt sätt.
  • Meditation. Effekterna av meditation ger dig ökad kognitiv flexibilitet, förmåga att växla perspektiv samt bättre koncentrationsförmåga, minneskapacitet och förbättrad förmåga att reglera dina känslor. Detta kan enligt forskare leda till att du utvecklar beteende där du handlar med större medkänsla och omsorg om kollektivet.

    Om du är nybörjare på meditation kan det vara skönt att starta med guidad meditaion. Det kommer ge dig förutsättningar att gradvis fördjupa dig i meditationens värld. Du får ett stöd på vägen och någon att luta dig mot.
  • Mantran & chanting. Mantran är en del av meditationen och yogan – ett verktyg för att hitta fokus. Att meditera med mantran kan ibland kännas lättare än att bara sitta ned och följa sitt andetag. Ett mantra kan bestå endast av ett ord eller en kort mening med betydelse, ett ljud eller en vibration som upprepas tyst eller högt. I chanting upprepar du också ett ord, en fras eller ett ljud genom att sjunga, tala eller repetera tyst i tanken. Läs mer om chanting och mantran.
  • Dans och förkroppsligad rörelse kan vara oerhört befriande och kanske också en väg till läkning personlig utveckling. Att få släppa taget och dansa loss eller röra dig mer fritt ger oftast energi men även en härlig, lugnande känsla i kroppen.

Lästips och inspiration för avslappning och grundning

Övningar & klasser online för att slappna av

Klass
10 min

Yoga with

En av framgångsfaktorerna till att hantera stress är att lära sig att bara vara i kroppen, med Sara Hoy.

Klass
30 min

Yoga with

Fysioterapeuten och yogaläraren Hillevi Borga hjälper dig identifiera dina spänningsmönster och öva på att släppa taget.

Ny
15 min

Yoga with

Förbered kroppen och sinnet på att släppa taget inför natten, för bättre förutsättningar att sova gott.

Ny
10 min

Meditere with

Låt jobbdagen få rinna av dig för att fylla på med ny kraft och energi.

Källor: Kungliga tekniska högskolan

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]