Bli en näringsrik snåljåp – tips för att laga billig & bra mat

23 april 2024 | Av Elin Karnstedt

Går det att äta näringsrikt på en budget, samtidigt som du äter hållbart för dig själv såväl som för miljön och klimatet? Absolut! Här får du tips av mig, Elin Karnstedt, leg dietist, på hur du kommer igång med att äta billigt, näringsrikt och hållbart i din vardag.


Ät hållbart, billigt och näringsrikt

Vi befinner oss mitt i en samhällskris, såväl ekonomiskt som politiskt. När ekonomin och världsläget är osäkert så ökar också stressen i samhället. Detta i sin tur påverkar hur vi mår och vilka matval vi gör i vardagen. Kanske gör oron att det är svårt att fatta beslut varje dag, att orka ha energi till att tänka till kring maten, men också att vi är mer ekonomiskt begränsade. Vi hjälper dock oss själva genom att göra medvetna och planerade val, och äta mat som fyller på oss, med näring och smaker – samtidigt som vi sparar på plånboken och miljön. En win win!

Men det är inte bara ekonomin som påverkar oss på olika sätt. Vi matas också med råd och rön om olika trender och dieter. Det är därför självklart att det är svårt att navigera i allt detta. Men mat är bör också vara matglädje, att mötas runt ett bord över en måltid. Nedan får du råd runt hur du kan börja äta hållbart, billigt och, näringsrikt.

Tips för att äta mer hållbart

 • Planera: Ett råd du förmodligen hört förut. Men faktum är att lägga lite tid på planering faktiskt sparar dig tid. Du kommer alltid behöva ta ett beslut vad du ska äta, och genom att tänka igenom VAD innan så blir det också lättare att äta bra och billigt. Ett förslag är att göra veckoplaneringar som följer säsongen, för att göra vardagen enklare. Detta gör också att du inte slänger mat i samma utsträckning. Troligtvis blir också själva matlagningen lite mer harmonisk när måltiden är planerad i förväg och du har allt hemma.
 • Gör en favoritlista: 3-4 maträtter som du gärna återkommer till och som inte är särskilt komplicerade att göra, för att underlätta de dagar när planeringen inte har hunnits med.
 • Våga prova: Vi måste också vilja och våga prova nytt, för att kunna förändra hur vi äter och vad. Ett råd är att successivt utöka sin smakrepertoar och skafferi. Börja med en ingrediens, och lär känna den, för att sedan addera ett i taget.
 • Förändra hur du använder animalier: Se gärna till använda animalier som topping eller smaksättare istället för att det att agera huvudroll. Låt tallriken bestå av en grund från växtriket och animalierna är toppingen som du strösslar ovanpå.
 • Matlådor: Perfekt att ta med sig till jobbet, ett råd som vi alla hört förut. Men matlådan är även en räddare i nöden hemma! Preppa frysen för att ha ett par nödmatlådor när energin tryter.


Bygg en livsmedelsgarderob för mer näring & billigare mat

Precis som vi kan bygga en basgarderob i klädväg, kan vi skapa en bas med livsmedel, med syfte att äta i säsong, men fortfarande fylla dig med näring och utan att tömma plånboken. Här får du förslag på livsmedelsgrupper som stöttar dig i precis detta:

 • Rofrukter – morot, palsternacka, potatis, rödbetor
 • Baljväxter – bönor, ärtor, linser
 • Spannmål – havre, råg, vete
 • Grönsaker – säsongsbaserade
 • Frysta grönsaker – finns nästan alltid bra utbud i mataffären
 • Mejeri – ägg då och då
 • Animalier – som bonus/topping

Minska på matsvinnet hemma

Utöver ovan så är det också väsentligt att prata om matsvinn. Faktum är att det är i hushållen, vi konsumenter, som står för den största andelen matsvinn i Sverige. Enligt Naturvårdsverket så slängdes 1,3 miljon ton mat från hushållen i Sverige år 2022. Detta motsvarar en siffra av 97 kilo mat per person och år – och är ett tydligt område med förbättringspotential och som påverkar såväl klimatet som plånboken.

Övningar online – för en mjuk, stark och glad mage

Klass
10 min

Grow with

En kort övning i mindful eating – för att medvetandegöra ätbeteenden, känslor och tankar relaterat till mat och ätande.

Foredrag
30 min

Grow with

Lär känna och bli mer kompis med våra tre makronutrienter: kolhydrater, fett & protein – för mer matharmoni.

Ny
45 min

Yoga with

Yin för mjukare och gladare mage – grunda dig och bjud in din sinnlighet och själ.

Klass
15 min

Yoga with

Utmana både rörlighet och styrka i höfter, bål och axlar med lekfullhet och kraft.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Lästips, inspiration och recept

Elin Karnstedt

Elin är legitimerad dietist och yogalärare, som älskar rörelse, skog och choklad.

Les mer