Vikten av att ha en hälsosam rutin

22 september 2019 | Av Julia Glutz

Samma gamla hjulspår, ja men där har ni nog mig. Jag är en rutinmänniska. Och får väl erkänna att jag blir lite obekväm när någon av dem faller bort en dag. Speciellt de mer hälsosamma. Så här delar jag, i egenskap av självutnämnt rutinproffs, med mig av mina tankar runt hälsosamma rutiner och ger mina bästa tips. Kanske kan du få inspiration till några nya goda vanor i vardagen.


Rutinmänniska

Jag skulle beskriva mig själv som rutinmänniska överlag, vilket låter sjukt tråkigt. Det håller jag såklart inte med om. En rolig människa med hälsosamma rutiner, ja men det var bättre.

Jag har nog alltid haft hälsosamma rutiner, sen har jag såklart haft en del mindre hälsosamma parallellt genom åren. Under mitt säsongsjobb i alperna till exempel, där blev det ju mycket skidåkning och dansande samtidigt som det fanns mindre hälsosamma drycker som då och då intogs. Men då var jag ung och odödlig, eller det trodde jag åtminstone.

Det har dock alltid varit viktigt för mig att boosta min kropp med sådant jag vet är hälsosamt eller nyttigt. Jag har alltid tränat även fast det sett ut på olika sätt, jag har alltid ätit med en tanke om att min kropp ska må bra av maten jag stoppar i mig och jag har alltid försökt att ta hand om min själ och gett den bästa möjliga stimulans.

Jag vill leva ett liv där min kropp mår bra och är funktionell, jag vill leva ett liv där jag skrattar mycket och jag vill framförallt leva ett långt liv så jag kan få se mina barn växa upp. Enda sättet det kommer att vara möjligt tror jag är om jag skapar en balans i mitt liv med hälsosamma rutiner. För mig är dessa rutiner inte något jag tänker på längre utan det är snarare ett sätt att leva på.

Förändringens tid

Jag kommer såväl ihåg skiftet som gjorde att jag lade om mycket i mitt liv. Jag kan inte ha varit gammal men vet att jag upplevde en känsla av frustration i min kropp. Jag kunde inte längre äta 10 bullar till mellis utan att bli trött och så småningom lägga på mig runt midjan. Jag kunde inte längre strunta i att sova mina 7 timmar per natt eller hoppa över frukosten för att jag “inte riktigt hade tid att äta”. Jag åt alltid det ljusa brödet som jag fått som vana hemifrån och som min mormor alltid så härligt stod och bakade. Jag läste på om vad som var “nyttigt och hälsosamt” och försökte anpassa mig till det så gott det gick. När jag tänker tillbaka så känns det som om det grova brödet blev modernt där på 90-talet. Nu skulle man äta bröd som var så hårt att du också kunde använda det som ett vapen. Det sjuka är att jag liksom vande mig, jag gav aldrig upp. Kommer ihåg att magen tyckte det var lite jobbigt i början med alla fibrer och den ökade mängden av fett jag fick ifrån alla frön och nötter jag proppade i mig. Successivt ändrade jag min kost, min träning och mitt sätt att leva. Wow, det började nu ge resultat och jag kände mig mer levande än på länge. Jag upplevde också att min träning gick bättre och att jag blev mer uthållig. Så rutinerna bestod, det kändes inte som om jag ville bryta ett vinnande koncept.

Pusselbitarna
Mina rutiner har nog varierat ganska mycket genom åren men har alltid innefattat samma “pusselbitar”. De stora bitarna har varit, kosten, träningen, sömnen och att framförallt ha kul. Kul för mig är en viktig pusselbit i min hälsa.

Jag bodde utomlands i åtta år och reste världen över men bar alltid med mig min rutiner, de fick anpassas såklart. Jag vet att när jag bodde i Thailand så simmade jag alltid på morgonen innan jobbet, det gjorde jag inte när jag bodde i Schweiz. Där blev det skidåkning för hela slanten. När jag befann mig i Västindien körde jag mycket stand up paddle board på morgonen, eller yoga. Jag gillar mina morgonrutiner, de skänker mig energi för resten av dagen. Jag försöker också alltid göra det bästa kostvalet jag kan med de förutsättningar jag har. Har alltid en frukt,frön och nötter samt vatten i handväskan.

Min bästa rutiner just nu är:

  • När jag kan, älskar jag mina morgonpromenader med en härlig podd. Under sommaren blir det nästintill varje dag. Men som nu snart fyrbarnsmamma så måste jag inse att rutinerna ruckas. Och det är helt okej. Jag ser till att röra mig ändå.
  • Träna på lunchen när jag jobbar inne i stan. Min tid att lägga på min kropp.
  • Jag kramas väldigt mycket med min familj och berättar hur mycket jag älskar dem, kanske min viktigaste rutin. Att få och ge kärlek känns ända in i själen och boostar hela mitt system.
  • Så nu har jag gjort vad jag kan, jag mår bra och hoppas nu bara på ett långt och fantastiskt liv.

Lästips

Videotips

Foredrag
15 min

Grow with

Eva Forsberg Schinkler berättar om Ayurvedans rutiner.

Klass
3 min

Meditere with

Mona Drar berättar om hur du kan få sinnesnärvaro.

Foredrag
5 min

Trening with

Magnus Hagström berättar om hur du kommer igång,

Klass
15 min

Trening with

Katarina Woxnerud ger dig ett cirkelpass att göra hemma.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Julia Glutz

Julia är personlig tränare, kostrådgivare och låg- och mellanstadielärare som drivs av att hjälpa människor att må bra, leva länge och skratta mycket.

Les mer