December, jul och utmattning

17 desember 2018 | Av Mona Drar

Många personer med utmattning känner skuld och skam gentemot sina barn. Dessa känslor kan tyvärr förstärkas under december med alla högtider, traditioner och förväntningar. När så mycket annat har förändrats därhemma måste man ju i alla fall upprätthålla tryggheten och traditionen kring advent, lucia och jul. Eller?


Försök att prioritera närvaro 

Nej, den bästa julklappen till barnen är inte att bita ihop och låtsas som att allt är som vanligt. Att julbaka när du knappt klarar av att läsa recept är ingen god idé. Att ha den årliga adventsglöggen hemma för vännerna är inte heller en särskilt god idé. Och att tvinga ut dig i julhandeln eller sitta timmar framför datorn för att beställa hem julklappar är inte heller att rekommendera.

Dina barn vill ha din närvaro. Vår närvaro är det absolut finaste vi kan ge. Närvaro innebär inte nödvändigtvis att prata eller att göra någon aktivitet. Närvaro kan förmedlas i stillhet och tystnad. Verklig närvaro är så kraftfullt att små stunder räcker, om vi inte mäktar med mer.

Var snäll mot dig själv
Jag tror att de flesta av oss vill lära våra barn att livet kan vara tufft ibland och att det då gäller att prioritera oss själva och vår hälsa. Vi vill väl inte lära våra barn att svåra perioder är en avvikelse, ett misslyckande som måste döljas och pressas bort? Nej att visa våra barn att vi tar våra behov på allvar och att vi är vänliga mot oss själva när vi har det tufft är något av det bästa vi kan ge dem. Den gåvan kommer de bära med sig hela livet. Den blir aldrig överflödig eller omodern. Den gåvan borde bli årets julklapp varje år!

Övningar för en lugnare och skönare jul

Klass
10 min

Meditere with

En meditation för tillfällen när du har det tufft och upplever svåra känslor, med Mona Drar, leg. psykolog.

Klass
15 min

Meditere with

Stärk din känsla av tillräcklighet – en meditation för att jobba med beteendeförändringar.

Klass
30 min

Yoga with

Fysioterapeuten och yogaläraren Hillevi Borga hjälper dig identifiera dina spänningsmönster och öva på att släppa taget.

Klass
15 min

Yoga with

Calming and restorative – two resting postures to de-stress.

Klass
20 min

Yoga with

En stunds avslappning med några vilsamma positioner och lugnande andning.

Klass
10 min

Meditere with

Yoga nidra: A guided audio session of deep relaxation to help you fall asleep at night.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer om stress och utmattning