Vad är nyttigt för dig?

08 januar 2020 | Av Julia Glutz

Nytt år. Nya löften – nyttiga löften. Känns det igen? Känslan av att det är nu ska jag ta tag i mig själv, tappa några extrakilon, bli lite starkare. Lite nyttigare. Men vad innebär det att äta nyttigt egentligen?


Är mat svart eller vit?

Det är nytt år och julen kanske är bortstädad. Många av oss går kanske runt och bär på lite ångest över de extrakilon som smugit sig på under ledigheten tillsammans med tankar på att börja äta nyttigt igen.

Men orden nyttigt och onyttigt kan göra många av oss smått galna. Vad innebär de ens? Är mat verkligen så svart eller vit? Har nyttigt bara med din vikt att göra? Frågetecknen är många och svaren kan ibland vara svåra att tyda.

Slår du upp ordet nyttig i svenska akademiens ordlista så står det gagn eller fördel. Det borde alltså betyda att om du äter ett livsmedel så skall det gagna dig för att vara nyttigt. Detta innebär att det kan se ganska olika ut beroende på vem du är och vad din kropp behöver för att må bra.

Vad som är nyttig mat, eller mat som är till din fördel, kan bero på dina förutsättningar, dina mål, din livsstil, din träning och faktiskt vad du tycker om. Ja, det finns många faktorer som spelar in och detta var bara ett axplock. Men den stora poängen är att nyttig mat för en person faktiskt kan göra en annan person sjuk.

Tränar du på elitnivå kommer en sallad till lunch eller en soppa förmodligen inte att räcka för att täcka ditt energibehov. Då är det svårt att hävda att det är ”nyttigt” för den personen att äta en sallad. Lägger du till något som en grov macka, frukt och kanske en kycklingfilé är du kanske i hamn. Skulle en glutenallergiker äta samma mat skulle det bidra till att personen blev sjuk och inte kan tillgodogöra sig näringsämnena. Du behöver hitta din egen balans för vad nyttigt betyder för din kropp.

Rör du dig dagligen, genom vardagsmotion eller träning, äter mat som din kropp mår bra av och dricker vatten har du nog hittat en bra balans. Håller du balansen så kan du också unna dig något lyxigt som en glass eller en kanelbulle ibland. Glass behöver inte betyda onyttigt. Se det istället utifrån ditt eget sammanhang. Det är viktigt att njuta av livet och att du hittar din egen väg att gå, det är nyttigt för hela dig.

Lästips – mat för god hälsa

Videotips för en glad mage

Foredrag
5 min

Yoga with

Jennie Liljefors guidar dig.

Klass
15 min

Yoga with

Emma Öberg hjälper dig att ta hand om magen.

Klass
90 min

Yoga with

Josefin Bengtsson hjälper dig att läka kroppen inifrån.

Klass
3 min

Meditere with

Josefin Bengtsson ger dig gående meditation.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Julia Glutz

Julia är personlig tränare, kostrådgivare och låg- och mellanstadielärare som drivs av att hjälpa människor att må bra, leva länge och skratta mycket.

Les mer