Vad betyder asana inom yoga?

02 august 2020 | Av Yogobe

Har du hört talas om asana i något sammanhang och undrat vad det är? Asana är kort sagt de fysiska yogapositioner som utövas inom yogan. Här ger vi dig det långa svaret och berättar varför yoga asana får dig att må bra! 


Vad är asana?

Asana är de yogapositioner, även kallade yogaposer, som utövas inom yogan. Det kan vara positioner som görs i ett flöde eller som hålls var och en för sig under en längre tid. Asana utförs ofta i en serie av flera typer av positioner som tillsammans balanserar kroppen, många gånger med syfte att stärka och mjuka upp kroppen. Men i första hand används asana traditionellt för att släppa på såväl fysiska som psykiska blockeringar och öppna upp för energin i kroppen att flöda fritt. Härigenom får prana, den så kallade livsenergin, flöda fritt i kroppens nadis, energikanaler, för att sedan hitta fokus och lugna tankarna.

Lär dig asana från grunden – här på Yogobe hittar du en sida full med olika yogapositioner och hur du utför dem, liksom både nybörjarklasser och teknikvideor i videobiblioteket

Asana – en viktig del i yogan

När det pratas om yoga rent allmänt tänker många ofta på avancerade yogapositioner. Men det är faktiskt bara en liten del av vad yoga är. Yoga är en helhet, en kombination av flera viktiga komponenter, verktyg för vardagen, som tillsammans skapar en komplett verktygslåda för balans i kropp och sinne. Enligt den uråldriga yogatraditionen är asana endast en av åtta delar i vad som kallas yogans åttfaldiga väg. 

Det som vi generellt brukar praktisera inom yogan är:

  • Asana – fysiska positioner
  • Pranayama – andningsövningar
  • Meditation – övningar för sinnet

Varför är asanas viktiga att praktisera?

Meditation och andningsövningar är otroligt viktiga delar inom yogan, men här i väst många gånger bortprioriterade. Men yogapositionerna har en också en viktig funktion då de verkar förberedande för dessa. På sanskrit betyder Asana ursprungligen ungefär "sitta i stadighet”, eller "sitta", och vi behöver göra asana för att kunna sitta bekvämt och ta yogan till nästa steg – att lugna tankarna och sinnet, genom meditation, och därigenom gå djupare in i oss själva. Genom att träna asana ökar du din fysiska rörlighet, styrka och stabilitet såväl som cirkulationen i kroppen.

Tips för att träna yoga asana

  • Variera dina asana! Kroppen behöver olika typer av positioner för att vara i balans, så varva exempelvis rotationer/twistar, framåtfällningar, bakåtböjningar, sidofällningar med flera.
  • De positioner som du tycker är roligast är ofta inte dem du egentligen behöver. De som känns svåra eller mentalt utmanande kan ibland vara viktiga att möta dig själv i. Men tänk på att anpassa positionen efter dina förutsättningar. Och andas djupt hela tiden!
  • Andningen är ditt viktigaste verktyg! Andningen hjälper dig slappna av och lugna sinnet. Det ska hela tiden kunna flöda utan att forceras.
  • Kroppen behöver fysisk träning så var inte rädd för att lägga in pass med lite kraftfullare flöden i din yogapraktik. Men varva gärna dessa med positioner i ett lugnare tempo, gärna exempelvis yinyoga, då stillhet är något vi ofta behöver för att sänka stress.
  • Öva på att göra asana utan krav på prestation och inte gå djupare än din kropp klarar av. Ha kul och strunta i vad alla andra gör eller hur de ser ut.
  • Var alltid noga med tekniken och hållningen, se till att skapa kraft inifrån och ut i kroppen och undvika att skada dig.

Lär dig mer om asana & yoga

Träna yoga asanas hemma online

Workshop
20 min

Yoga with

Tips och teknik för flera av de vanligaste yogapositionerna, för dig som är ny till yoga, med Anna Gordh Humlesjö och Josefine Bengtsson.

Ny
30 min

Yoga with

Lägg grunden för din yogapraktik. Börja med rätt teknik och rätt tänk när du yogar!

Tekniske tips
10 min

Yoga with

Tekniktips med olika justeringar för stående och sittande rotationer.

Workshop
20 min

Yoga with

Teknik och andra bra tips att ta med dig för att förebygga och lätta på spänningar i nacken.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]