Agni betyder eld på sanskrit. Det är ett centralt begrepp i yoga och ayurveda, och en stark och balanserad eld menar vi är en förutsättning för god hälsa. Det är viktigt att hålla sin inre eld vid liv, både vår fysiska eld och den mentala elden. Här berättar jag mer!
Agni – eldenergi inom yogafilosofin
I indisk kultur personifieras eldelementet som Agni Deva, en gud med två ansikten som rider på en bagge. De två ansiktena är symboliska representationer av eld som kan vara både en livgivare och såväl en tagare av liv. Utan elden som brinner inom oss finns det inget liv, lågan falnar och vi dör tillslut. Agni, eldenergin, finns i lika former såväl i vår fysiska kropp som i sinnet. Men om man inte passar på kan elden snabbt gå över styr och förtära allt. För mycket av det goda är som välbekant inte bra för oss.
Att hålla agni (den inre elden) i balans inom yogapraktik innebär alltid ett holistiskt helhetsperspektiv. Det kan vara att stödja såväl matsmältning, metabolism som energiflöde i kroppen. För att hålla sin "låga" levande utan att brinna upp är det viktigt att hitta en balans mellan ansträngning och vila. Nedan tipsar jag om några strategier som kan hjälpa:
Hur håller man sin låga levande utan att brinna upp i sin yogapraktik, och i vardagen?
- Lyssna på kroppen är alltid mitt första råd: Var uppmärksam på kroppens signaler och respektera dess gränser. Vila när det behövs och undvik att pressa dig själv för hårt. Regelbunden men måttlig träning skapar balans och hållbarhet. Praktisera yoga regelbundet, men undvik överdrift. Hitta en balans mellan intensiva sessioner och lugnare, mer meditativa praktiker såsom yinyoga eller restorative yoga. Växla mellan dynamiska och lugna sessioner för att stödja både fysisk och mental energi. Se till att ge dig själv tillräckligt med vila och återhämtning. Detta kan inkludera mer meditation och pranayama, så att din praktik inte enbart blir fysiska asanas.
-
Pranayama (andningsövningar) för att balansera agni:
- Kapālabhāti (den skinande skallens andning): Denna teknik stimulerar och stärker agni. Andas in kraftfullt genom näsan och fyll lungorna. Gör kraftfulla, snabba utandningar genom näsan genom att du ”pumpar”, dra in magmusklerna och pressa ut luften. Inandningen är passiv och sker automatiskt mellan varje utandning.
- Sitali (eller Sitkari) pranayama; en kylande andningsteknik under varma dagar eller då du känner dig överhettad eller stressad. Rulla tungan så tungan bildar som ett rör och andas in långsamt, pausa och dra in tungan i munnen. Håll andan en kort stund inuti kroppen och andas sedan långsamt ut genom näsan. OBS, kan du inte rulla tungan kan du bita ihop tänderna och andas in genom munnen, som att du silar luften genom tänderna på inandningen. Därefter stänger du munnen, pausar och andas ut genom näsan precis som i ovan exempel.
- Jag rekommenderar alltid att du tar hjälp av en välutbildad yogalärare för guidning av andningsövningar, det kan också vara bra att konsultera läkare om du har några medicinska förhinder.
- Integrera Mindfulness och meditation i din dagliga rutin. Det hjälper till att hålla sinnet lugnt och fokuserat, vilket kan ökar lyhördheten för dina behov och kan förhindra känslor av utmattning. Med Mindfulness får vi lite mer distans till saker och ting, och med tiden kan vi bli mer proaktiva snarare än reaktiva på det som händer utanför oss själva. Vi håller lågan av fokus, engagemang och nyfikenhet tänd men utan att bli överväldigade.
- Anpassa din kost. Ät mat som är lätt att smälta, såsom färska grönsaker, frukter och fullkornsprodukter. Undvik tung, fet eller processad mat som kan belasta matsmältningssystemet. Regelbundna måltider, helst vid samma tider varje dag för att stödja kroppens naturliga rytmer. Drick tillräckligt med vatten för att hålla kroppen hydrerad för att stödja matsmältningen och hjälpa kroppen eliminera avfall.
- I den mån det går, hitta också en balans mellan aktivitet och vila utanför yogamattan. Överhuvudtaget att ta tid för självreflektion och utvärdera din praktik och din vardag regelbundet brukar vara hjälpsamt för att balansera alla de fem elementen. Se till att dina mål och intentioner faktiskt är i linje med din nuvarande fysiska och mentala hälsa. Om du gillar att skriva så ha en liten dagbok tillhands där du med några korta anteckningar kan jämföra humör och mående över tid, en slags biohacking helt enkelt.
Yogapositioner som väcker ditt fokus, glöd, eld och engagemang
Fysiska yogapositioner (asanas) som jag kan rekommendera är de flesta som aktiverar bålen, genererar hetta och aktiverar muskulär energi. Bland annat glödpositionen (utkatasana) för att väcka ditt fokus, glöd, eld och engagemang. Core-stärkande övningar, t ex positioner som plankan i chaturanga samt båtställning (Navasana) stärker magmusklerna och förbättrar matsmältningen. Corestärkande övningar är också aktiverande för energin i eldchakrat, manipura chakra, som är beläget vid solar plexus. Vi arbetar även med twistar/rotationer som hjälper till att massera de inre organen och stödja matsmältningen.
Eld – sommarens element enligt Traditionell kinesisk medicin
I traditionell kinesisk medicin (TKM) och läran om de fem elementen representeras sommaren av elementet eld. Det är energin av värme, passion, glädje. Yinyogans lugna och meditativa fokus är ett jättefint komplement till övrig träning och eldig yoga. Försommar och sommar är också en tid på året då dagarna är ljusa väldigt länge, vilket gör att vi gärna är betydligt mer aktiva under dygnets timmar än vi är under vinterhalvåret. Var varsam så du inte bokar upp dig på för mycket, och rycks med i alltför mycket görande – kanske är det när vi har minst tid och lust för vila som vi behöver det mest?
Eldelementens huvudorgan är hjärta och tunntarm, men även perikardiet (hjärtsäcken) och den så kallade trippelvärmaren. Fokus i yinyogaklasserna under sommaren ligger därför ofta på hjärtats och tunntarmens meridianer i överkroppen, bröst och armar. Du kan lära dig lite mer om det i min yinyoga klass med fokus ELD.
Övningar online – yoga och träning för din core och inre eld
Yoga with
Låt yogan vara en del av livet med utgångspunkt i de fem elementen enligt yogisk och ayurvedisk tradition.
Trening with
Släpp begränsningarna och utmana hela kroppen med kraftfulla rörelser för energi och skärpa.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång!
Lästips
- 12 sköna klasser att göra utomhus i sommar
- Var hållbar med en stark core, av Hillevi Borga
- Släpp på trycket – fram med hettan, av Cecilia Gustafsson