Yoga – en vän för livet

04 oktober 2018 | Av Yogobe

Livet tar sina vindlingar, upp och ner, men utdelningen blir alltid större med ett öppet hjärta, eller hur? Här delar yogaläraren Alexandra Måneheim med sig av hur yogan kan vara en ständig och stärkande vän – genom tuffa tider, sjukdom, graviditet och fina stunder när livet ler. 


Lev med ett öppet hjärta

Det har nu gått över tio år sedan jag på allvar fick upp ögonen för yogan, och sedan dess har den varit min ständiga följeslagare. Det har varit yoga i alla dess former, allt från den fysiskt stärkande och sprudlande yogan till den mer mentalt rogivande, lugnande och tröstande formen, allt beroende på var jag befunnit mig i mitt liv och vilka behov som har visat sig starkast! Yogan gör mig medveten och uppmärksam om mina innersta behov och mina styrkor, även när livet stormar som mest.

Under min läkarutbildning tog jag en termin ledigt för att åka till Indien och jobba som sjukvårdsvolontär och samtidigt fördjupa mig i yogan. Efter många omtumlande upplevelser som volontär i Kalkutta åkte jag till sydvästra Indien där jag spenderade ett par veckor på ett Sivananda Yoga Ashram, och under den här tiden bestämde jag mig för att bli yogainstruktör. Väl hemma i Sverige igen påbörjade jag min instruktörsutbildning 2011, och har sedan dess älskat att dela med mig av yogan till andra människor. Jag känner ett ansvar att påminna mig själv och andra om ett av yogans viktiga budskap: Att våga! Våga lyssna inåt. Våga vara öppensinnad och nyfiken på sin omvärld. Våga vara ärlig och sann gentemot sig själv och andra…. Våga leva med ett öppet hjärta.

För cirka fem år sedan upplevde jag ett personligt mycket upprivande känslomässigt trauma. Yogan var då min livlina, mitt sätt att hålla näsan ovanför vattenytan. Min första reaktion var att försöka stålsätta mig och ”vara stark”, men istället för att följa min instinkt att sluta mig, precis som en mussla sluter sig när en fara dyker upp, lyckades yogan hålla mitt hjärta öppet och tillåtande i sorgen. Jag kände mig visserligen mer sårbar, det är mycket lättare att vara arg än ledsen, men det gjorde mig närvarande i mig själv och nuet, och jag är övertygad om att detta hjälpte mig läka de känslomässiga sår som uppstod.

Kämpa för acceptans
För tre år sedan blev jag allvarligt sjuk i en blodförgiftning, och jag höll på att stryka med. Min kropp lyckades efter mycket om och men att tillfriskna och jag insåg med min egen upplevelse hur lätt det är att ryckas bort från denna jord - jag upptäckte min egen dödlighet. Efter en tid som sjuk och därefter friskförklarad kände jag mig som Bambi på hal is! Kroppen och sinnet var helt utarmade, och jag fick kämpa för att acceptera mig själv och min nya sänkta nivå av energi. Det tog lång tid att hitta mig själv igen och min självbild fick sig en ordentlig törn, men yogan hjälpte mig hela vägen tillbaka.

Under min graviditet med medföljande krämpor som åtta månaders illamående och foglossning efter vecka 15 var det yogan som gjorde att jag orkade med vardagen, och efter en tuff förlossning hjälpte yogan mig att hitta in i min nya kropp. För visst är det så att både kropp och sinne förändras efter att man fött barn, man får exempelvis en massa charmiga bristningar och får köpa sig en helt ny garderob! Men det där spelar inte så stor roll längre, nu när kroppen fått ett så tydligt syfte: att vara hem och trygghet till mitt barn. Och visst är kroppen fantastisk. Det är mycket tack vare yogan som jag har lärt mig att inte bara acceptera utan även älska denna förändrade kropp som burit och närt mitt barn, inklusive alla dess brister och skavanker. Min ärrade fot, fräknarna på min hud, bristningarna på mina lår och mage, kråksparkarna kring mina ögon - de är alla bara påminnelser och minnen om allt jag varit med om under mitt liv.

Människans främsta önskan är att få älska och bli älskad och accepterad precis som hon är. Vad vi ofta glömmer är att vi måste börja med oss själva, först när vi kan acceptera och älska oss själva kan vi också älska andra lika villkorslöst. Yogan är vännen som kan hjälpa oss att hitta tillbaka till denna kärlek och acceptans – varje gång.

Med värme,
Namaste Alexandra

Videotips

Klass
20 min

Yoga with

Ett flöde som väcker kroppen och firar allt det härliga du har i livet.

Klass
30 min

Yoga with

Johanna Hectors personliga favoritsekvens som passar perfekt på morgonen eller när du behöver en energikick.

Klass
60 min

Yoga with

Give your body valuable time to heal by simply taking a moment to stop, relax and rest.

Klass
90 min

Yoga with

Yinyoga är tålamod. Grunda dig i stillhet med Johanna Alvin.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Vill du också vara en del av YOGAMOM365? Utöver all inspiration i vår BLOG och guidande videosekvenser under VIDEOS så finns vår Facebook community YOGAMOM365. Här vägleder, inspirerar och peppar Team Yogobe tillsammans med dig och likasinnade gravida och mammor till yoga på mattan och i vardagen.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]