Finns det positioner som hjälper mot mensvärk? Och finns det saker man bör tänka på när det kommer till mens och yoga? Här reder jag ut begreppen och ger några tips. Mens överlag är ett ämne som jag går igång på eftersom det visar hur okunniga vi är och hur tabu de kvinnliga funktionerna fortfarande är.
Det här med mens
Om vi tar det från början; från och med det att du som kvinna kommer i puberteten skickar dina äggstockar ett ägg då och då till din livmoder. Tanken är att ägget ska bli befruktat och för att förbereda för the big happening blir slemhinnan i livmodern tjockare. Om ägget inte blir befruktat släpper livmodershinnan och ägget, och det är vad som blir mens.
Och gänget, jag har haft mens sedan jag var 10 år, jag är helt med er på att man luktar, och svettas, och det känns allmänt ofräscht att gå med en binda som samlar upp det mesta (som inte rinner utanför och eventuellt läcker igenom – tacka gudinnorna för menskopp). Men vi måste sluta behandla mens som att det är äckligt. Som att blodet som rinner ur den delen av kroppen är mindre rent än blodet som kommer ur näsan vid näsblod, eller ur fingret vid ett paper cut.
I flera tusen år har kvinnan blivit annorlunda behandlad på grund av sin mens, annorlunda på ett dåligt sätt, vilket är helt galet eftersom det är ett tecken på att allt funkar som det ska för att vi ska kunna fortplanta oss.
Yogiska traditioner och mens
Det finns de traditioner som säger att vi inte ska äta innan yoga för att det ger en nedåtgående energi, och vad vi vill med yoga är att bygga upp en uppåtgående energi. Av samma anledning ska vi inte göra vissa övningar under vissa dagar av månaden.
Först och främst: Du känner din kropp bäst. Blir du yr eller mår illa om du gör yoga vid mens gör du bäst i att hålla dig till asanas som inte påfrestar kroppen på så vis att det orsakar obehag. Om du inte känner någon skillnad i kroppen under mensen avgör du själv om du vill hålla dig från inversions (positioner med höften över huvudet) eller om du kör på.
För det andra: Vi måste komma ihåg vilka de är som satt dessa traditioner, yoga var länge enbart för män, kvinnor fick inte ens yoga, och vi vet ju att det fortfarande idag finns flera seglivade myter om kvinnans kroppsfunktioner så... Ja. Känn efter vad som funkar bäst för dig, låt inte någon annans, inte mina heller, tankar bli dina sanningar.
Om vi återgår till vilken yoga som hjälper mot mensvärk och mot övriga PMS-besvär. Jag hade länge, från min första mens och fram till bara för något år sedan, fruktansvärda menssmärtor och knaprade alla möjliga smärtstillande för att få bukt på det. När jag hittade de här tre övningarna ändrades det och idag äter jag knappt ipren när jag får mens. De videor som jag rekommenderar, då jag märkt att de fungerar bäst mot smärta och PMS är en varierad kombination av dessa tre videor:
Puste with
Att andas lugnt och långsamt kan ha positiv effekt på stresshormoner, blodtryck och ditt mentalt fokus.
Puste with
En traditionell andningsteknik som lugnar sinnet med Josefine Bengtsson.
Puste with
En enkel andningsövning för att träna upp din andningsmuskulatur.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!
Många medlemmar i vårt community #BEYOGA365 har pratat om att yinyogasekvenserna ofta hjälper till att lugna tankarna och minska oron. Det råder skilda meningar om vad mensvärk är och varför vi upplever den, så enbart du kan testa dig fram till vad som funkar.
De månader mensvärken är extra intensiv flödar jag igenom ett kraftfullt flöde innan jag sätter mig ner och andas - det fungerar bättre än allt smärtstillande jag har testat.
Fler sekvenser vid mensvärk
Jag har samlat några sköna sekvenser att välja bland när du behöver lindring i två olika playlists. Utgå från vad du behöver, om det är mer lugn eller mer kraft;
- Playlist: Lite lugnare klasser vid mensvärk
- Playlist: Starkare och frigörande klasser vid mensvärk
Slutligen...
Mens är fullt naturligt och en kraftkälla när du lär dig använda den. Jobba med din kropp inte mot den och hitta det som funkar för dig.
Lästips
- Livmoderns blodiga tårar, av Emma Öberg.
- Rotlåsets hemligheter, av Johanna Wickström.
- Den kvinnliga kraften, av Veronica "Vevve" Jäderlund.