Vem är du – bortom prestationerna?

11 juli 2021 | Av Anna Fannberg

Om du tänker bort prestationer – vem är du? Vad finns där bakom alla lager och föreställningar? Det kan vara svårt att bryta mönster, men värt det alla gånger – lev utifrån den du är och vill vara!


Lär känna dina gränser

Ser Nyhetsmorgon där Molly Sandén berättar om hur hon under tidens gång tappat bort vem hon är, under kraven från omgivningen på hur hon ”ska” vara. Jag känner igen mig i varje ord och tänker att det nog finns fler som oss, men att det sällan pratas om detta.

Vem är du om du tar bort alla måsten, prestationer och krav? Var går din gräns? Vet du ens? När jag fick frågan för flera år sedan visste jag inte. Jag hade grym koll på vem jag var rent prestationsmässigt och hade ett bra självförtroende på det planet, men självkänslan då? Jag hade tagit mig ur ett förhållande och en arbetssituation där jag hade behövt min gränsdragning och sagt ifrån, stått upp för mig själv, men istället blev jag överkörd, anpassade mig, som jag alltid gjort ända sedan jag var barn.

På en direkt fråga om var min gräns går blev mitt svar ”jag vet inte, men jag känner när någon passerat dem”, men agerade jag på det? Nej. Jag fick en pepparkaksgubbe ritad framför mig, med tydlig kontur. Sedan började personen jag pratade med att använda alla bortförklaringar och anpassningar jag kommit med och för varje gång suddades en bit av konturen på pepparkaksgubben bort. Till slut var det mer ”hål” än kontur kvar. Det blev väldigt tydligt att min gräns var så pass utsuddad att jag inte visste vem jag var och vad jag egentligen stod för.

Jag gick långa promenader i skogen och tänkte, började göra en mental lista med saker jag visste om mig själv, när allt annat var avskalat. Det första som kom upp på listan var ”jag tycker om fågelkvitter”, sedan utökades den vartefter och jag lärde känna mig själv på nytt.

Bryta mönster – vilka föreställningar har du om vem du ska vara?

Då jag efter ett tag återvände till frågan om var min gräns går kom svaret ”min gräns går då jag känner att sådär skulle jag aldrig kunna göra mot någon annan, så skulle jag inte kunna bete mig”. Och jag började sätta stopp. Och åh, så läskigt det var! Men samtidigt skönt och en vinst varje gång jag klarade av det. Jag arbetar fortfarande med detta och kommer nog att göra det en lång tid framöver, om inte för alltid. Och det kan vara svårt att bryta ett mönster som är så inövat och dessutom svårt för omgivningen att acceptera att du numera är en person som säger ifrån, säger nej, när du tidigare var en person som gett efter, och var ”enkel” att ha att göra med, om ni förstår hur jag menar?

Vi går runt med så många föreställningar om hur man ”ska vara” i olika situationer. Vi matas med bilder, ord och föreställningar som vi tror att vi måste leva upp till och det kan vara lätt att tappa bort sig själv. Hur är man som en ”bra” fru, man, mamma, pappa, kollega, bror, syster, dotter, son, kompis m.m.? Det blir mycket att leva upp till om man försöker anpassa sig för att passa in i alla roller, istället för att skapa en roll utifrån sig själv, den man vill vara och är, inifrån och ut.

Så, vem är du när du skalar av yrkesroll, prestation, familjeroll? Vet du var dina gränser går?

Dela gärna med dig om hur du tänker i vårt fb-community BEYOGA365!

Lästips om mindfulness, morgnar och återhämtning

Meditera och yoga online – skapa utrymme för dig

Klass
10 min

Meditere with

Kom i kontakt med din vision och det du drömmer om. (Audio)

Ny
15 min

Meditere with

Släpp känslomässiga spänningar och sänk stress genom att öva på närvaro och medvetenhet.

Foredrag
5 min

video.genre.grow with

Simon explains why the idea of finding yourself is backwards.

Ny
3 min

Yoga with

En centrerande övning som påminner oss om hjärtats storhet.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Anna Fannberg

Anna driver en yogastudio i Åkersberga och har utbildning inom flera yogastilar som Poweryoga, Hathayoga, Pre-, och postnatal yoga, barnyoga samt Yinyoga.

Les mer