Lär dig växla din energi som du kör en bil – Stresshantering med Vevve & Majja

Hur kan du öka din stresstålighet? Vevve & Majja kommer in på badkar, bilar och att leva sin egen sanning. Och nej, vi kommer inte be dig lugna ner dig, är du en Lamborghini är det snarare att lära dig styra energin än att alltid hoppa på bromspedalen.


Öka din tolerans mot stress & vässa din urskiljningsförmåga

I första delen av samtalet med Vevve & Majja, Bygg upp en buffert mot stress, utifrån deras bok Yoga för mindre stress, mer energi & bättre sömn, gav de tips på hur du kan bygga upp en buffert mot stress och hantera akut stress. I denna del två ger de fler konkreta tips och tankar frunt att lära sig navigera sin energi. Nedan kan du ta del av en sammanfattande verktygslåda från deras reflektioner följt av en inspirerande intervju.

Vill du ha övningar för stress – kolla in alla yogapass, övningar, föreläsningar och meditationer som hjälper dig med det i videobiblioteket, och delta i vårt 12-veckors stressprogram.

Tips för att hantera och förebygga stress

  • Stresshanteringen handlar inte bara om att vila och ta det lugnt – utan också om att öka din motståndskraft, din tålighet mot stress: Att kunna härbärgera de känslor och situationer som livet medför ibland väldigt oväntat och att bygga upp sig för att både kunna hantera det som är, men också veta när vi behöver bromsa och säga ifrån.
  • Se till att ha fyllt på, för att orka med det livet innebär. Alltså inte bara vila när det krisar, utan lägga in återhämtning regelbundet.
  • Sätt i proppen när det blir för mycket – gå till grundorsaken med vad det är som stressar och se om du kan göra någonting åt det.
  • Vad kan du påverka och vad behöver du acceptera? Vad vill du fortsätta med som tar energi för att det också ger något eller är nödvändigt i stunden, och vad dränerar bara? Finns det något du behöver lägga till som skulle ge mer energi?
  • Vet du inte vad du vill – öva upp förmågan att känna in kroppens signaler. Exempelvis genom att vara närvarande och känna in vad som händer i dina sinnen och i din kropp när du gör yoga eller meditation. Det är inte övningen i sig – utan vilken medvetenhet och närvaro du för med dig, som tränar upp din förmåga att lyssna på dig själv. Övning, övning, övning – du kanske inte får ut mycket till en början, men med tiden brukar man få en bättre intuitiv känsla för vad man behöver och en förstärkt kontakt med sin vilja, sina gränser och behov.
  • Du behöver inte bromsa hela tiden – när du tränar upp din förmåga att lyssna på dig själv kan du växla din energi och veta när du kan gasa och när du behöver lugna ner. Det är inte aktiviteten och stressen i sig, utan hur vi förhåller oss till det, om vi låter orostankar snurra runt och om vi inte får tillräckligt med återhämtning, som det kan bli en nedåtgående spiral.


Konsten att ha ett välfyllt badkar: Balans i energi in och energi ut

Majja och Vevve jämför energin med ett badkar, om inte proppen är i kommer vattnet tömmas hela tiden och om du häller i för mycket vatten tippar det över. Bufferten innebär att ha en lagom mängd vatten.

– När jag ser Vevves badkar framför mig, ser jag det som många inte kan göra. Hon har möjlighet att sätta i proppen, så att det fylls upp naturligt. Då blir det inte samma behov av att pytsa i. Hon går till grundorsaken. Det är viktigt att få fram när det gäller stress: När man sätter i proppen kanske det innebär att byta jobb, se över sina relationer eller vad det är som ligger och drar energi hela tiden, säger Majja.

Alltså – att lokalisera vad det är som ger och tar energi: Vad kan jag göra i stunden och vad som står utanför min kontroll? Vilken riktning vill jag och vad behöver förändras runt mig eller i mina förhållningssätt för att jag ska kunna ta mig dit?

– Det är här som urskiljningsförmågan kommer in, att kunna skilja på vad som är bra för en och inte. Men man kan inte tänka sig till urskiljningsförmågan, hälsan eller sin sanning. Man måste leva och göra, synka alla våra lager, allt som är vi, för det är så vi lär och känner vad som ger och tar. Så därför är en stor del av metoderna i boken kopplat till kroppen, säger Vevve.

Om man undrar hur kroppen kan veta vad man vill, vad skulle ni säga då?

– Det enda sättet att känna det är att praktiskt just känna det. Det är inte säkert att man känner det första gången men med tiden kan vi märka något, det sker genom nervsystemet. Men vi upplever saker olika. En övning som ger avkoppling till en person kan stressa en annan. Därför finns det många olika övningar att välja mellan. Så småningom kan man förnimma saker i meditation och stillhet. Du kan exempelvis anteckna vad som dyker upp, säger Majja.

– Vi som samhälle värdesätter intellektet. Sen när vi rör på oss så rör vi på oss från huvudet. Hur mycket av vår yogapraktik sker inte från huvudet, vi tänker på hur positionen ska se hur, vi tänker, tänker, tänker. Då kan vi till och med använda praktiken för att dissociera. Det som är så viktigt, är om vi kan vara närvarande. När det är så mycket som är så teoriserat och intellektualiserat så glömmer vi det viktigaste, det som är kärnan, säger Vevve.

Yoga & meditation kan stressa i början – och du behöver inte tappa din glöd

För många är det svårt att känna, eller så blir det obehagligt. När man stillar sig kan alla tankar och känslor börja göra sig hörda och det är inte ovanligt att man då slutar yoga eller meditera. Men det är inte ovanligt att det är just då vi behöver stanna upp som mest. Och hindra dig inte av tankar kring att du behöver bli på ett särskilt vis,

– Jag drog mig från yoga först. Måste jag gå ren i vita kläder, jag som alltid är fläckig. Eller gå lugnt och prata sakta hela tiden. Men att lära sig att slappna av kan också ge glöd till sin eld. Det handlar inte om att bli lugn som en filbunke, utan att få vara i ett rus och vara i ett lugn. Att ha tillgång till hela nervsystemet, säger Majja.

Vevve instämmer:

– När jag var 21 och var på en arbetsplats, fick jag problem med magen, IBS, och gick till företagshälsan. Där sa hon: Tänk dig att du är en liten Fiat, men du tror att du är en Lamborghini och ligger och gasar på ettan på motorvägen. De tyckte jag skulle lugna ner mig. Vem är du att säga till mig att jag ska lugna ner mig, vem har någonsin blivit lugnare av det? Det är bra att veta vem man är och vilken växel man ska ha. Men jag är ingen Fiat, jag är en Lamborghini. Släpp lös din inre Lamborghini. Konsten är att veta vilken växel du ska ha, när du är på motorväg, landsväg eller behöver tanka, säger Vevve med ett skratt.

Köp Majja & Vevves bok Yoga för mindre stress, mer energi & bättre sömn

Läs mer om hur det går att lyssna in kroppen och följa sin sanning

Videos som hjälper dig att öka medvetenhet och motståndskraft

Workshop
5 min

Grow with

Enkla sätt att bjuda in lekfullhet i vardagen och få ett välbalanserat nervsystem.

Foredrag
15 min

Grow with

Bygg mental styrka och välmående med avspänningsträning.

Foredrag
15 min

Meditere with

Släpp känslomässiga spänningar och sänk stress genom att öva på närvaro och medvetenhet.

Workshop
45 min

Puste with

Följ med in i ett djupt fokus där andetaget guidas genom hela din kropp.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Foto: Malin Wittig

Veronica Löwenbok

Veronica 'Vevve' Jäderlunds klasser beskrivs ofta som starka, lekfulla och inbjuder till introspektion​ o​avsett om det är snabbare flöden eller lugnare klasser hon håller. Vevve uppmuntrar till att släppa tankarna att det finns ett rätt sätt, att yoga på sitt eget sätt istället.

Les mer

Majja Lund

Majja är en energisk och rörelseglad fysioterapeut och yogalärare som sprider glädje kring träning genom yoga, dans och mycket mer. Hon anordnar i träningsevent, är instruktör på träningsresor och håller i workshops och yogalärarutbildningar tillsammans med Veronica Jäderlund i EverydayYogaSchool.

Les mer