Yogan fick mig att värdesätta mig själv

16 april 2024 | Av Jenny Ström

Det var inte kärlek vid första ögonkastet när Spring Boosts inspiratör Jenny Ström började yoga. Här delar Jenny med sig av sin personliga yogaresa och hur den lärt henne att älska och värdesätta sig själv. Läs mer och ta del av Jennys tips för att göra yogan till din egen här! 


Min yogaresa – från motstånd till en kärlekshistoria

Jag är tacksam för yogan och hur den har hjälpt mig att läka. När jag, stel som en pinne, började yoga var det inte kärlek vid första ögonkastet. Jag hade motstånd och tyckte det var alldeles för långsamt, att det inte kändes. Jag ville ha mer fysisk träning och tyckte inte att yogan gav så mycket. Jag förstod inte att det var den lugna yogan jag behövde som en motpol till all styrketräning, löpning och cykling jag gjorde. Tills en dag då den lugna medicinska yogan var det enda jag kunde göra. För min kropp var helt slutkörd.

Min yogaresa har varit krokig och inte alls så glamorös som många säger eller ger uttryck till att yogan är. Det har stundtals varit jobbigt både mentalt och fysiskt men även stunder av total bliss och kärlek. Den har fått mig att se på mig precis som jag är och älska varje del av mig. Den har fått mig att på ett djupare plan värdesätta mig själv. Att jag är viktig. För mig själv. Inte för andra, för min prestation utan för mig, Jenny, med alla mina sidor.


Ett fantastiskt redskap för personlig och mental utveckling

Dagar då min kropp har varit helt slutkörd, med värk och ”konstigheter” så har yogan fått mig att må bättre. Dagar då jag tvivlat på mig själv har jag fått landa i det och fått tillit till mig själv och min förmåga. Dagar då jag känt mig hög av energi så har den balanserat mig och lärt mig att inte slösa med min energi. Dagar då jag varit ledsen så har den tröstat mig. Dagar med låg energi så har den fått mig piggare.

Genom kontinuitet och att släppa prestigen så är yogan ett fantastiskt redskap för personlig och mental utveckling. Både på mattan och ute i livet. Likaväl som löpningen kan vara eller att bestiga berg. Vi tar vår fysiska kropp till hjälp. Men det är i vilan och återhämtningen som vi reparerar oss och blir starkare både mentalt och fysiskt så kombinationen är oslagbar. Yin & yang.


Här kommer mina bästa tips för att göra yogan till din egen:

  • Testa dig fram – flera yogastilar och yogalärare för att hitta de som funkar för dig, det som känns som att “komma hem”.
  • Se till att det blir av. Gör det enkelt för dig och rulla ut mattan även om det är lite ”kaos” med tvätt och leksaker liggandes omkring hemma. Korta pass är ofta bättre än långa pass mer sällan.
  • Hitta en video eller skapa en kort rutin, ca 15-20 minuter, som du lär dig och gör den regelbundet, till exempel varje morgon. Det skapar en trygghet, du lär dig rörelserna, och kan fokusera på att vara i närvaro och i andetagen.
  • Ha en kärleksfull inställning till dina begränsningar. Vi är alla olika, med olika kroppsliga förutsättningar. Låt yogan få vara en plats där du lämnar bedömning och jämförelse och tillåter dig att vara precis som du är.
  • Ha kul på yogamattan – yoga behöver inte vara så seriöst. Tillåt dig att skratta åt, och med dig själv.
  • Lyssna på kroppen och var nyfiken på hur den vill röra sig. Det betyder kanske inte att du lägger dig ned i savasana om du är trött och vilar, eller så är det precis det du gör. Jag hade en kille på en klass som gjorde precis så. Jag sa ” det här är er stund så spendera den som ni vill och lyssna på kroppen”. Han låg och vilade hela klassen ☺!

Övningar online – yoga med Jenny Ström

Ny
30 min

Yoga with

Helkroppsflöde som ger dig såväl energi, som skön vila.

Ny
30 min

Yoga with

För dig som känner dig uppe i varv – ge dig en stund av lugna och mjuka rörelser.

Klass
15 min

Yoga with

Väck kroppen och sätt tonen för dagen med långsam rörelse.

Ny
10 min

Meditere with

Låt jobbdagen få rinna av dig för att fylla på med ny kraft och energi.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Jenny Ström

Jenny är yogalärare, PT och coach och tycker att träning ska vara en 100% positiv, om än ibland jobbig, erfarenhet. Hennes drivkraft är att stärka kvinnors hälsa och hon vill inspirera kvinnor att ha tillit till sig själva, sin kraft och förmåga – att bli sitt bästa jag.

Les mer